Close
Wat is een depressie?

Wat is een depressie?

“Ik ben depressief” is een zin waar vaak mee gegooid wordt tegenwoordig. Ik hoor het regelmatig op straat en ook op school hoorde ik het vaak. Mensen zeiden het als grapje (ja echt! Wat er grappig aan is weet ik ook niet) of ze overdreven hoe het met ze ging. Wellicht was een van de mensen die ik dit heb horen zeggen ook wel echt depressie, dat weet ik natuurlijk niet. Toch denk ik niet dat al deze mensen een échte depressie hadden. Wat is een depressie nu eigenlijk precies?

Over depressies is al veel geschreven. Toch vond ik dat het niet mocht ontbreken op mijn blog. Mocht je meer willen lezen over wat een depressie is dan kan ik de blogs in de categorie ‘Depressie voor Dummies‘ van Carlijn heel erg aanraden!

Een depressie is meer dan het dipje dat de meeste mensen wel eens voelen. Een depressie wordt weliswaar gekenmerkt door somberheid, net als het gewone dipje, alleen bij een depressie duurt deze veel langer. Bij een depressie houdt dat gevoel ten minste twee weken aan. Bij een dipje kun je nog wel gewoon normaal functioneren. Je zegt misschien een keertje een afspraakje af omdat je liever series kijkt in bed, maar je gaat gewoon naar school en als je vriendinnen uitgaat vind je het toch eigenlijk ook wel leuk om mee te gaan. Een depressie heeft invloed op het dagelijks leven. Dit is niet meer goed vol te houden. Een depressie is een ziekte, niet iets waar iemand voor kiest. Iemand met een depressie stelt zich niet aan. Het is een serieuze ziekte. Hoe een depressie zich precies uit is bij iedereen anders. In dit blogje beschrijf ik veelvoorkomende symptomen.

Een depressie is alles overheersende somberheid, of soms een gevoel van leegte. Het gevoel dat alles te zwaar is, te moeilijk. Bewegen kan zwaar zijn: het kan voelen alsof er aan je benen enorme betonblokken hangen.
Bij een depressie hoort ook het gevoel niets waard te zijn en voor te stellen. Mensen met een depressie hebben vaak een heel laag zelfbeeld.

Mensen met een depressie vinden dingen die ze eerder leuk vonden plotseling niet meer leuk. Eerst kon lezen bijvoorbeeld een hobby zijn, maar nu vindt hij/zij daar ineens niets meer aan en kan hij/zij het niet opbrengen om te gaan lezen. Iemand met een depressie heeft last van een verminderde concentratie. Het focussen lukt niet meer. Ook kan iemand enorm besluiteloos worden. Dat betekent dat iemand het lastig vindt om keuzes te maken.

Wat ook een kenmerk van een depressie is, is moeheid en verlies van energie. Dit komt voor een deel door de slapeloosheid waar iemand last van kan hebben (iemand kan echter ook juist heel veel slapen), maar deels ook “gewoon” door de depressie. Een ander lichamelijk verschijnsel dat veel voorkomt bij depressie is gewichtsverlies terwijl iemand precies hetzelfde blijft eten of juist gewichtstoename of afname door verandering van eetlust.

Veel mensen die lijden aan een depressie hebben meer gedachten aan de dood dan iemand zonder een depressie. Ze hebben gedachten over doodgaan, ze maken soms plannen om een eind aan hun leven te maken of doen hier zelfs een poging toe. Mocht je zelf op dit moment last hebben van zelfmoordgedachten, dan kun je altijd terecht op 113online.nl.

Naast een depressie bestaat ook nog de dysthyme stoornis. Dit is  waar ik zelf last van heb. Dysthymie wordt ook wel een chronische depressie genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden duurt deze vorm heel erg lang. Toch wordt deze vorm van depressiviteit vaak als minder erg gezien, omdat er minder symptomen aanwezig zijn, of deze zijn minder heftig. Mensen onderschatten een dysthyme stoornis vaak. Door de duur van de symptomen is een dysthyme stoornis toch minstens net zo zwaar als een “gewone” depressie.

Andere soorten depressies zijn de bipolaire stoornis, de postnatale depressie, de psychotische depressie en de seizoensgebonden depressie. Over deze soorten depressies weet ik niet zo veel. Mocht iemand geïnteresseerd zijn in een artikel over een van deze stoornissen, laat het dan gerust weten, dan ga ik me erin verdiepen. Heb je zelf een van bovenstaande vormen van een depressie en zou je een gastartikel willen schrijven? Mail me dan! (kim@dansenindestorm.nl)

Wat zou jij nog willen weten over depressies? 

Liefs

30 thoughts on “Wat is een depressie?

 1. Duidelijk artikel! Goed om zo eens op een rijtje te zien. Het stoort mij ook vaak hoe makkelijk mensen zeggen dat ze zich depressief voelen. Mijn therapeute waarschuwde me al dat dysthymie vaak onderschat wordt. Ze zei dat ik in mijn achterhoofd moest houden dat een dysthyme stoornis vaak als zwaarder wordt ervaren, juist omdat het zo lang duurt. Ik was blij dat ze dit vertelde, want ik ben een held in alles wat ik zelf heb minder erg te maken. De blogs van Carlijn vond ik ook fijn om te lezen.

  1. Dankjewel. Irritant is dat hè?
   Ik ben blij dat je therapeute je dit heeft verteld. Ik hoop dat je het daarmee niet minder erg voor jezelf maakt.

 2. Ik heb een “gewone” depressie gehad en ondanks dat ik me heel erg kut voelde en nergens zin in had vond ik het het ergst dat ik geen keuzes meer kon maken. Ik had namelijk nooit moeite om iets te kiezen, sterker nog, ik snapte nooit waarom iemand dat zo moeilijk kon vinden en lang blijf twijfelen. En opeens kreeg ik er zelf ook last van. Uiteindelijk vond ik dat dus bijna nog storender dan de rest

   1. Voor het grootste gedeelte wel. Helemaal over durf ik het nog niet te noemen, maar ik zeg ook nooit meer dat ik een depressie heb. Soms nog een kleine terugval, maar het maken van keuzes gaat gelukkig weer een stuk beter!

 3. Goed artikel! Ik ga nadenken over hoe ik een gastartikel vorm zou geven, want mijn verhaal delen vind ik zelf altijd fijn maar durf ik niet zo goed in “real life”. Wie weet hoor je nog van me! Ik vond/vind het zelf altijd heel storend dat mensen er inderdaad misplaatst gebruik maakte van de term depressie.

 4. Goed artikel! IK denk dat voor veel mensen (ook voor psychologen) de scheidslijn tussen verschillende aandoeningen, ziektes en symptomen op dit gebied moeilijk te stellen is. Zo kan ik me voorstellen dat ook ene burn-out in dit rijtje thuis kan horen, omdat sommige symptomen op elkaar lijken. Daarnaast is ook iedereen anders en uit een aandoening zich dus ook bij iedereen anders. Het is heel duidelijk wat je schrijft en hopelijk een hulpstukje voor velen!

  1. Dat lijkt me zeker een hele moeilijke klus als psycholoog. De rest van de mensen hoeft dit eigenlijk niet te doen natuurlijk, hihi. Maar dat zal ook de reden zijn dat er vrij vaak (eerst) verkeerde diagnoses worden gesteld. Het is vaak gewoon niet zo goed duidelijk.

 5. Heel mooi en duidelijk geschreven!
  Maar ik vroeg me nog iets af, wanneer wordt er een dysthyme stoornis vastgesteld? Als je een lange tijd een depressie hebt, medicijnen niet helpen, of..?

  En misschien gek om te vragen :$ Maar bij mij is er sprake van ‘een depressie’, maar het is nooit vastgesteld zegmaar. En ik heb het in therapie ook wel over anti-depressiva gehad, maar op een of andere manier voelde dat niet nodig.
  Nu twijfel ik toch om er misschien wel mee te beginnen, maar durf ik het niet aan te geven, omdat het niet een vastgestelde depressie is.
  Is dat raar, om het toch aan te geven? Het voelt namelijk alsof het niet erg genoeg is, niet nodig is om er om te vragen..

  Liefs

  1. Dankjewel!
   Voor zover ik weet ligt het er aan hoelang je de symptomen van depressie hebt en hoeveel symptomen je hebt.. Maar om helemaal zeker te zijn zou ik het aankaarten bij therapie. Dat is sowieso goed om te doen. Echt. Doe maar. De medicatie kan dan misschien opnieuw worden bekeken. Of het ‘erg genoeg’ is, dat bepalen zij dan wel, toch? Succes!
   Liefs

 6. Ik vind dit een heel informatief stukje, ik wist eerlijk gezegd niet dat er zoveel verschillende vormen zijn! Mensen roepen inderdaad al snel dat ze depressief zijn (het voelt een beetje als een ’trend’) maar ze hebben waarschijnlijk geen flauw idee waar ze het over hebben..

 7. Hoi Kim,
  Ik volg al een tijdje stiekem je blog. Sterker nog, ik twijfelde zelf al heel lang om ook een blog te beginnen waarop ik eerlijk wil zijn over hoe ik sommige dingen ervaar met betrekking tot psychische problemen/moeilijkheden. Toen kwam ik per toeval bij jouw blog uit, wat voor mij het laatste zetje was om zelf ook weer te gaan schrijven en eerlijk te zijn. Want als iemand anders het kan om zo eerlijk te zijn zonder gelijk in de anonimiteit te duiken, dan kan ik het ook :) Anyway, ik vind het echt tof hoe je schrijft, het hele topic wordt zo ook toegankelijk voor mensen die er misschien wat verder van af staan. Ga zo door! Wat ik me na het lezen van dit artikel wel af vroeg, is wat depressie voor jou (persoonlijk dus) betekent?
  Veel liefs,
  Leonie

 8. Goed dat je hierover schrijft! Het is jammer dat mensen soms de term depressief gebruiken als grap. Ik zie dat altijd maar als een gebrek van die mensen. ;) Maar ik ben zelf niet depressief en kan me voorstellen dat het je raakt als je zelf wel depressief bent. Mijn vader is (en mijn oma was) lange tijd depressief, dus ik weet er alles van helaas.

 9. Ik wist eigenlijk niet dat jij ook echt een dysthyme stoornis had, dat lijkt me eigenlijk nog heftiger omdat het wat ‘uitzichtlozer’ is (in mijn onervaren oogpunt). Hoe je een depressie beschrijft – wat je overigens heel duidelijk doet – komt op mij ook heel erg over als ‘ongelukkig zijn’; is een depressie eigenlijk ook gewoon puur ongelukkig zijn, of zit daar een verschil in? (Misschien is het een beetje een rare en vage vraag, maar ik vraag me gewoon af of je ongelukkig zijn en een depressie een beetje als hetzelfde kan zien of dat een depressie echt iets anders is omdat het een ziekte is)

  1. Goede vraag! Ik denk zelf dat depressie meer allesoverheersend is. Ongelukkig zijn is niet leuk en heel vervelend, maar daar kun je aan werken. Waarbij je bij depressies meer alles zwart en zwaar ziet. Dat je geen energie of puf hebt om ook maar iets te doen. Daarbij nog de lichamelijke dingen als geen eetlust of juist erg veel eten. In mijn ogen is dat niet iets wat bij ongelukkigheid op zich veel voorkomt, maar weet natuurlijk niet helemaal zeker of mijn verhaal kloppend is. Het is slechts mijn kijk erop!

  2. (Nog een kleine toevoeging: ongelukkigheid heeft denk ik meer met omstandigheden te maken dan met bijv. stofjes in je lichaam)

 10. Je hebt dit goed weten te verwoorden en de reactie van Hester hierboven vind ik dan ook erg interessant. Is ongelukkig en depressief zijn hetzelfde?

 11. Goed artikel. Wist niet dat je dysthymie had. Wel dapper dat je schrijft over depressie. Ik ben wel benieuwd naar het verschil behalve de duur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: