Close
Vriendschap: delen of niet?

Vriendschap: delen of niet?

Op de basisschool had ik altijd één beste vriendin, met daarbij twee of drie ‘vriendinnen’. Op de middelbare school had ik ook één beste vriendin en daarbij een fijne groep ‘andere’ vriendinnen.

We vormden een groepje van acht in de brugklas en zijn door de jaren heem gegroeid tot een groepje van een stuk of tien. Af en toe kwam er iemand bij, heel soms ging er iemand af. Het was fijn om dit vaste groepje om me heen te hebben. Het was vertrouwd. Ondanks het feit dat mijn beste vriendinnetje en ik vaak hebben geklaagd over het feit dat ze ons niet begrepen en zij vaak hebben geklaagd dat beste vriendinnetje en ik te veel samen waren was het fijn. Een vertrouwd groepje op een vertrouwde plek in de pauze.

Na vijf jaar havo (en voor sommige na zes jaar vwo) ging iedereen haar eigen weg. We hielden wel contact, maar natuurlijk minder intensief dan voorheen.

Door mijn angsten nu spreek ik weinig van hen meer. Sommigen spreek ik nog wel regelmatig. Dat is fijn. Dit zijn ook direct de mensen die wat meer van me weten. Zij weten een beetje hoe het nu gaat en ik geloof dat ik dat van hen ook weet. Ten minste, dat hoop ik.

Daar is namelijk het gekke. In onze vriendinnengroep delen/deelden we weinig tot niks. We weten natuurlijk allemaal wel wie wat studeert en of iemand broers of zussen heeft, maar veel dieper gaat het niet. Soms werd er iets medegedeeld. Er zijn verschillende best heftige dingen de revue gepasseerd zonder dat daar verder over werd gepraat. 

Achteraf vind ik dit erg vreemd. Het feit dat we niet met elkaar delen. Houden we een soort ‘mooi beeld’ voor elkaar op? Ik denk het niet. Ik weet namelijk best dat er dingen zijn met anderen. Of ze daarover willen praten? Geen idee. Ik durf er niet goed naar te vragen, want dat voelt heel erg gek, na zeven jaar. Het is een soort gek patroon dat we met elkaar hebben opgebouwd wat door niemand echt doorbroken wordt.

Nu sprak ik vanavond met een van de vriendinnetjes uit de groep. Zij miste de ‘diepgang’ in de vriendschap binnen de groep ook. Zij had het er ook met een van de anderen over gehad en ik weet van mezelf dat T en ik het er ook vaak over hebben gehad. En toch verandert niemand het. Het blijft met de meesten een oppervlakkige vriendschap, ondanks dat bijna iedereen dat graag anders zou willen. Geen wekelijkse praatgroep, maar gewoon, vriendschap zoals vriendschap ook kan zijn: delen en steunen wanneer iemand daar behoefte aan heeft. Misschien komt het nog, ooit.

Hoe zien jouw vriendschappen er uit?

Liefs

38 thoughts on “Vriendschap: delen of niet?

 1. Ik ken dat ja. Ik heb vriendinnen met wie ik wel deze diepgang heb en met andere ook niet. Soms loopt dat zo. Ik denk dat als mensen dit niet willen delen met mij, ze het hopelijk gewoon bij iemand anders kwijt kunnen. Ik vind het eigenlijk wel prima zo. De band is daardoor niet slechter, maar gewoon anders. Zo heb ik een shop-vriendin, een praat-vriendin, een lach vriendin…hahahah..:)

  1. Dat hoop ik inderdaad ook! :) Dat van ‘verschillende’ vriendinnen herken ik wel, haha. Ik vind het ook niet erg dat ze niet met mij delen, maar ik vind het zo ‘bijzonder’ dat iedereen onderling met elkaar deelt dat ze meer diepgang willen en er dan vervolgens niks mee doen.
   Liefs!

 2. Ik ken dit wel van de middelbare school, maar mijn vrienden nu zijn voornamelijk mensen die ik van mijn studie ken. Daar zit wel meer diepgang in (want allemaal psychologie gestudeerd ). Maar gelukkig kan het soms ook lekker oppervlakkig haha.

 3. Om eerlijk te zijn gaan mijn vriendschappen eigenlijk wel heel diep. Niet alle hoor, ik heb ook vrienden die ik slechts spreek over leuke/oppervlakkige dingen en desondanks waardeer ik hen enorm. Maar mijn twee beste vriendinnen… daar deel ik *alles* mee. Ik heb zoveel meegemaakt met hen – bij hen durf ik me compleet bloot te geven en zij bij mij ook.
  Verder zijn er ook vrienden waar dat dan weer niet *zo* ver bij gaat, maar toch delen we veel. Ik vind dat heel fijn, maar ik snap dat het heel moeilijk kan zijn. Het kan eng zijn om te beginnen met delen.

   1. Na, javíthatom… (remélem)Viszont talán az is érdekes lehet (?) – ki,hogy' vélekedik a SPA vagy spa szó jelentésérÅ‘l!- (hozzátéve: annak is többféle magyarázata van) :-) (szerencsére azzal már évekkel ezelÅ‘tt &qgtu;vétezoem!" ( a kutakodással)

 4. Dar lijkt me ook lastig. Ik was op de middelbare school met een groepje van 6. Nu ben ik met bijna iedereen nog goed bevriend en eigenlijk weten we alles van elkaar. Zelfs de meest privé dingen.

 5. Diepgang komt met de jaren. Momenteel heb ik alleen maar vriendinnen waar ik goed mee kan praten, oppervlakkigheid was vroeger wel eens fijn maar nu wel ik echt met iemand mijn gevoelens bespreken. Gelukkig heb ik die band met mijn vriendinnen!

 6. Ik heb vroeger één vriendin gehad waar ik echt alles mee kon bespreken. Wij zijn uiteindelijk uit elkaar gegroeid en, nou ja, zoals je weet, is mijn sociale leven op het moment niet echt wat het zou moeten zijn. Dat komt wel weer. Toch zou ik er als je het aandurft gewoon naar vragen. Niet zozeer van hoe zit dat, maar wellicht beginnen met: “Ik weet dat er moeilijke dingen spelen. Als je erover wilt praten, ik ben er voor je. Nu, maar ook later.” De één wil zich niet met de ander bemoeien. De ander wil de één weer niet lastig vallen. En allebei willen jullie elkaar helpen. Gewoon doen. Wees open naar elkaar, dat maakt zoveel meer mogelijk.

  1. Ik ben op dit moment ook niet echt in contact met de meesten, dus ik wil liever niet uit het niks met ze gaan proberen op zo’n manier, maar snap zeker hoe je het bedoelt!
   Misschien komt het eens. :-)

 7. Ohja, diepgang vind ik ook belangrijk. Natuurlijk hoeft dat niet met elke afzonderlijke vriendschap. Ik zou alleen zulke dingen vertellen aan mensen die ik het langst ken en beste vetrouw daarin.
  Maar mijn vriendschappen zijn een beetje verwaterd door mijn paniekaanvallen en vermoeidheid.

  1. Knuffel!
   Je deelt natuurlijk niet alles met iedereen, haha, dat zou misschien een beetje het omgekeerde zijn. Dan is het ook niet ‘bijzonder’ of ‘waardevol’ meer.

 8. Ik had inderdaad ook zo’n vriendengroep op de middelbare school. Met één meisje ben ik nog bevriend, en de rest zie/spreek ik nooit meer, haha!

 9. Ik spreek eigenlijk ook niemand meer van mijn middelbare-school-vriendengroep. Nou heb ik sinds een paar weken wel een van hen weer op facebook, maar die doet daar weinig mee, en meer dan dat is het ook nog steeds niet ;-)

  Gelukkig heb ik wel een paar vriendinnen met wie ik erg veel kan bespreken, en van wie ik weet dat ze ook naar mij toe veel delen. We delen niet alles, en dat hoeft ook niet. Het grappige is, dat elke vriendin eigenlijk weer een ander stukje ‘krijgt’.

 10. Ik herken het, dat is één van de redenen dat onze vriendengroep een paar jaar geleden uit elkaar is gevallen… Nu spreek ik bijna niemand meer uit die groep, jammer, maar zo kan het lopen. Gelukkig heb ik ook goede vrienden waar ik wel alles bij kwijt kan.

  1. Het is inderdaad jammer, maar als je er weer andere lieve vriendinnen voor terug hebt gekregen met wie je veel kunt delen is dat ook heel fijn!
   Liefs

  1. Ik zie ze alleen helaas nooit, hihi. Maar ik geniet wel van de momentjes dat ik met een van hen praat. :-)

 11. Vriendschap. Een vaag concept, het kan zoveel betekenen. Met mijn vriendinnen van de middelbare school heb ik (bijna) geen contact meer. We deelden wel veel destijds. Ik heb eigenlijk nog maar één vriendin en haar zie ik ook maar heel weinig. Een beetje zoals bij jou. We willen allebei wel meer, alleen de daad bij het woord voegen gebeurt niet. In principe delen we heel veel. Ik wist als een van de eersten dat ze zwanger was, zij kent mijn zelfmoordgedachten (tot op zekere hoogte). Ze vertelde me al vroeg dat haar vader ziek was, dinsdag is hij overleden. Ik ga vanzelfsprekend naar de begrafenis, maar daarna? Misschien zit er wel een half jaar tussen voor we elkaar weer zien. Heel gek…

  1. Het is gek, maar vind je het ook echt vervelend? Op zich is er niks mis mee toch? Je weet wat je aan elkaar hebt. Je bent er voor elkaar wanneer nodig of wanneer je daar zin in hebt.
   Liefs!

   1. Ja, vind het ook echt vervelend. Ik mag haar graag, we hebben veel leuke dingen meegemaakt samen (o.a. vakanties). Dat mis ik en ik ben eenzaam. Ik heb verder niemand.

 12. Dit herken ik best goed. Ik ken sommige ‘vriendinnen’ al jaren. Pas vertelde een vriendin zo iets nieuws dat ik echt zo iets had van ‘waarom wist ik dit niet?’ en ‘waarom hebben we het hier eigenlijk nooit over?’. Heel gek eigenlijk. Ik heb nu 2 vrienden waarmee ik heel goed kan praten. Mijn beste vriendin kan ik dingen vertellen en als ik raad nodig heb zegt zo ook echt eerlijk wat ze ervan vind. We zijn het zeker niet overal over eens maar accepteren elkaars mening. Deze vriendschap vind ik heel fijn. Doordat ik ook een paar keer best ziek ben geweest weet ik beter wie mijn echte vrienden zijn. Die zijn vaak maar op één hand te tellen.

  1. Dat klinkt inderdaad als een hele goede en fijne vriendschap!
   Het cliché is inderdaad waar.. Je weet na een moeilijke periode echt wie je ‘echte’ vrienden zijn. Hoe lastig dat ook kan zijn!
   Liefs

 13. Ik ben echt een deler, maar doet dit sowieso heel erg makkelijk, misschien wel te makkelijk. Ik had zelfs een dagboek met mijn beste vriendin waar we allebei in schreven. Overigens heb ik geen contact meer met haar, ik weet niet waarom maar we spraken en zagen elkaar iedere dag, 11 jaar lang, en ineens stopte ze met me aanspreken op msn en verder ook. Ik was nog best jong en had meer zo’n ‘nou dan lekker niet’ houding, achteraf zou ik wel willen dat ik had gevraagd wat er aan de hand was. Ik heb het daar soms nog best moeilijk mee.

  1. Delen op zich is niet erg, toch? :-) Al kun je inderdaad ook te veel en te makkelijk delen, haha. Ik hoop dat je dat voor jezelf een beetje in de gaten kunt houden.
   Dat is best moeilijk inderdaad! Zou je haar nu alsnog willen aanspreken?
   Liefs

 14. Ik heb altijd vriendschappen gehad waar ik diepgaande gesprekken mee had of waarmee ik kon praten over problemen. Dat vind ik erg belangrijk, het leven gaat helaas niet alleen over roosjes. Maar daarnaast had ik ook wat vrienden waar ik soms gewoon wat leuks mee deed, maar verder niet mee over mijn problemen praatte. Ik vertrouw mensen niet zo snel, dus ik kon deze band ook niet met hen opbouwen. Dit is eigenlijk nooit veranderd!

  1. Hoeft ook niet met iedereen, toch? :-) Als je maar iemand hebt als je daar behoefte aan hebt.
   Liefs

 15. Ik ben nu een jaar van de middelbare school af en herken het al een beetje.. Er zijn denk ik maar weinig vriendengroepen die echt bij elkaar blijven. Maar de échte vrienden, die blijven wel hoor!

   1. Pether:Jag kan inte ta åt mig när du inte exlmeepfierar varför jag (jag är inte feminister i plural) "failar totalt". Anonym:Du har förstått vad det handlar om. Jag vill skicka alla män till dödsläger.

 16. wat een mooi blogje! Ik heb 5 goede vriendinnen, die ik allen via een andere weg en andere lengte ken. Het leuke is, dat we samen met z’n 5e ook dingen ondernemen, sinds we elkaar hebben leren kennen tijdens mijn vrijgezellenfeest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: