Close
Stappen naar vrijheid: Overstappen op diazepam

Stappen naar vrijheid: Overstappen op diazepam

Van de oxazepam wilde ik af, daar was geen twijfel over mogelijk. De vraag was echter hoe haalbaar dit was. Ik heb stappen gezet richting vrijheid. Daar ben ik erg blij mee. 

De oxazepam afbouwen was lastig. Ik ben van 2 keer 2 tabletten per dag naar 1 keer 2 en 1 keer 1,5 gegaan. Dit ging op zich goed. Gek genoeg voelde ik me de dag na de 1,5 tablet ’s avonds vaak heel erg slecht. Eigenlijk zou er geen verband moeten zitten tussen het minder oxazepam nemen ’s avonds en het slechter voelen overdag. De oxazepam blijft namelijk helemaal niet zo lang in je lichaam dat je de volgende ochtend meer last hebt, omdat je de dag ervoor minder hebt genomen. Toch merkte ik dit. De dagen waren behoorlijk lastig door te komen.

Toevallig had ik een afspraak met de psychiater staan om mijn huidige medicatie door te spreken. Mijn vraag om een manier te zoeken waardoor ik mijn leven weer wat meer kon inrichten zoals ik dat wilde, in plaats van mijn leven inrichten naar de momenten van oxazepam inname legde ik ook bij haar neer.

Zij gaf eigenlijk direct aan dat volgens haar de meest voor de hand liggende optie was om een antipsychoticum te starten. Eerst was afgesproken dat ik zou starten met Haloperidol. Dit medicijn heeft verschillende bijwerkingen, maar de kans op gewichtstoename is kleiner dan bij “modernere” antipsychotica. Voor mij is gewichtstoename iets waar rekening mee gehouden moet worden. Mocht ik bijvoorbeeld twee kilo aankomen, dan moet ik een hele nieuwe garderobe aanschaffen, omdat mijn kleding dan anders aanvoelt. Niet meer “goed”. Dit is lastig uit te leggen aan mensen die dit niet zo ervaren. Volgens winkelmedewerkers en mijn moeder past mijn kleding dan nog prima. Kan ik eigenlijk gemakkelijk een kleinere maat aan (“dat zou zelfs leuker staan” zeggen ze vaak).

Uit een ECG bleek echter dat ik een verlengde QT-waarde heb. Dat heeft iets te maken met je hart en mocht deze waarde echt extreem lang worden dan kun je plots dood neervallen, zeg maar. Dat is wat kort door de bocht hoor, maar het doet er verder ook niet zo veel toe. Wanneer ik zou starten met Haloperidol zou ik na twee weken weer een ECG moeten maken om te kijken of de waarde niet nog langer was geworden. Als dit wel zo was zou ik moeten stoppen. Nu maak ik mij altijd al erg veel zorgen om mijn hart. Het opstarten van een medicijn wat de werking van de hartspier verandert is voor mij logischerwijs niet heel makkelijk.

Psychiater nam contact op met de apotheek en zij gaven aan dat ik Fluoxol zou kunnen proberen. Dit heeft minder bijwerkingen: minder gewichtstoename en minder kans op verlengde QT-waarde (onthoud dat het natuurlijk per persoon verschilt welke bijwerkingen wel/niet optreden). Ideaal dus…

Toch was ik er nog niet van overtuigd. Ik wist en weet niet of ik hiermee wil starten. Ik stelde nogmaals de vraag of ik misschien eerst diazepam zou mogen proberen. Dit om mijn dagen wat beter door te komen. De psychiater was niet heel erg enthousiast, maar besloot uit eindelijk dat ik het toch mocht proberen.

Afgelopen woensdag ben ik met de diazepam begonnen. Op dit moment slik ik 7,5 mg diazepam in de ochtend en 5 in de avond. De eerste dag was heel erg naar. Het ging helemaal niet goed. Ik was ongelofelijk angstig en somber. Ook de tweede dag was naar, maar ik merkte dat er een beetje verbetering was ten opzichte van de eerste dag. Sinds dag drie gaat het eigenlijk gewoon goed! Dat is super fijn. Ik kom de dagen goed door. Voel me vrolijker en meestal ook energieker. Ik heb veel minder paniekaanvallen.

Natuurlijk is ook dit geen langetermijnoplossing. Ergens komende week zal ik overstappen op 5 mg ’s ochtends en 5 mg ’s avonds. Ik hoop dat dit ook goed gaat. Mocht dit niet goed gaan, dan zal ik tot na onze vakantie op 7,5 mg ’s ochtends blijven. Daarna zien we weer verder.

Voor nu ben ik even heel opgelucht. Ik heb even een klein beetje ademruimte. Al merk ik wel dat deze “rust” zorgt voor een hoop tijd om na te denken over andere dingen, wat mijn stemming negatief beïnvloed… De afname van het aantal paniekaanvallen per dag is voor mij op dit moment zo’n enorme winst dat ik de slechte stemming (die voornamelijk optreed als ik moe ben) er op de koop toe neem.

Liefs

8 thoughts on “Stappen naar vrijheid: Overstappen op diazepam

 1. Denk dat t inderdaad heel verstandig is eerst de overstap naar diazepam te maken, anders weet je niet meer wat nou precies de werking ergens van is (lijkt me).

  Zelf ben ik ook niet echt een goede medicijngebruiker en heb ik best veel moeite om mn vaste medicatie te blijven gebruiken, toch probeer ik mezelf te blijven overtuigen dat t beter is zo en dat ik de werking een kans moet geven. Dus ik kan je alleen maar aanraden om als je overgaat op vaste medicatie daar zelf dan echt achter te staan, anders blijft t een struggle ben ik bang.

  Veel succes verder met afbouwen!

  1. Merk je zelf niet echt voordelen van je medicatie? Bij mij is het constant slikken “makkelijk” vol te houden, omdat ik zonder helaas echt niet heel ver meer kom… En inderdaad… Als ik er achter sta dan kan ik de AP proberen, maar voor nu sta ik er echt nog helemaal niet achter. Ik sta meer achter het niet starten. ;-)
   Dankjewel!

   1. Ik ben een controlefreak, dus doe t liever zelf. De werking is ook lastig vast te stellen omdat ik niet weet hoe t zonder is. Angst is er altijd, het heeft vooral effect op de mate van de angst, dat is natuurlijk lastig te meten.

    Succes met je keuze.

    1. Dat is inderdaad zo. Dat effect is lastig meetbaar. Ik zeg ook altijd: “ik merk er niets van, maar ik weet natuurlijk niet hoe het was geweest als ik het niet had geslikt”..

 2. Ik zou gewoon een tijdje Diazepam blijven gebruiken als dat voor nu goed voelt. Volgens mij heb je meer moeite met medicatieverandering en de angst die daarbij komt kijken dan met de (bij)werking van de medicatie op zich. Moeite met starten en zodra je er aan gewend bent weer moeite met stoppen.

  Kijk je wel naar de voordelen die een AP kan hebben? Je noemt hier alleen de nadelen, bijwerkingen en risico’s en maakt m.i. zo geen eerlijke afweging. Niet dat ik je aan de AP wil hebben, maar zorg nou dat je kunt beslissen zodra het weer ter sprake komt. Dan heb je een alternatief als de Diazepam niet voldoende blijkt te zijn.

  Succes!

  1. Op dit moment wegen de nadelen/bijwerkingen van de AP niet op tegen de (mogelijke) voordelen. Vooral het feit dat dit slechts mogelijke voordelen zullen zijn. Ik weet dat je me eens hebt gezegd dat er geen zekerheid is op medisch gebied. Dat is ook hier zo. Maar voor nu wil ik er nog niet aan, dat heb ik ook laten weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: