Close
’s Nachts de dag verwerken

’s Nachts de dag verwerken

Het schijnt dat je in de nacht de indrukken van de dag verwerkt. Dat wil ik best geloven. Zelf merk ik dan in elk geval wel heel erg. 

Vaak wanneer ik wakker word weet ik nog heel goed wat ik heb gedroomd. Mijn dromen zijn eigenlijk altijd heel erg duidelijk een “verlenging” van waar ik overdag mee bezig ben geweest, of waar ik lang geleden me mee bezig heb gehouden.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar in de nacht wil ik slapen. Nu slaap ik ook wel. Ik slaap niet zo goed door en ik ben regelmatig wakker, maar ik slaap wel. Het irritante is alleen dat wanneer ik slaap, ik dus inderdaad mijn dagen verwerk. Nu zou je denken dat dat niet zo’n probleem is. Ik doe immers helemaal niets overdag. (Grapje, ik wandel wel met de hond, ik ga soms naar de winkel etc. etc.)

Maar dat ligt toch een beetje anders. Ik doe inderdaad niet heel veel (al voelt het wel alsof ik het heel druk heb en daar krijg ik stress van, ahhhh!), maar mijn angsten zijn er natuurlijk wel altijd. Zo droom ik heel erg vaak dat ik betrokken raak bij een aanslag. Iets waar ik overdag inderdaad veel mee bezig ben. Er zou een aanslag kunnen worden gepleegd. In de nacht ben ik heel erg vaak aanwezig op een plek waar mensen met grote geweren iedereen komen neerschieten. Gek genoeg word ik meestal niet geraakt. Dat is dan wel weer fijn. Maar ik zie het wel elke keer weer. Dat is minder fijn.

Een paar dagen geleden droomde ik dat een vriendin van vroeger dood was gegaan. Heel logisch, als je kijkt naar hoeveel ik overdag nadenk over doodgaan en dood zijn. Je zou natuurlijk zeggen “afleiding zoeken!”. Is ook zo, dat is ook een goede methode. Helaas zijn gedachten soms zo sterk aanwezig dat werkelijk alles je doet denken aan datgene waar je afleiding van probeert te zoeken. (Waarbij het natuurlijk sowieso niet helpend is om te denken “ik mag niet denken aan…”, maar dat is wel logisch, dan ga je er natuurlijk aan denken :-))

Ik ben best benieuwd of er methoden zijn om de dromen wat weg te krijgen. Het is best irritant om nu slapend ook constant met m’n angsten bezig te zijn. Waar ik ze in het “echt” niet meemaak, maar ik ze in mijn dromen allemaal 100 keer mee en die vorm van “exposure” helpt niet bepaald om me minder angstig te maken, haha.

Merk jij dat je vaak droomt over dingen die je overdag bezig hielden?

Liefs

26 thoughts on “’s Nachts de dag verwerken

 1. Goedemorgen Kim. Heb je nog een beetje geslapen? Ik herken wat je schrijft. Ook ik droom veel. En vaak zijn het dan nare dromen. Altijd gehad. Ook als kind. Wil je alleen laten weten dat het tijdens het gebruik van de venlafaxine vele malen erger was. Nu met de citalopram is het een stuk verminderd. Duurde wel een poosje. Maar ik hoop dat het jou ook helpt. Liefs Eef

  1. Bij het gebruik van de venlafaxine merkte ik inderdaad wel dat ik ‘gekker’ droomde, toen ik op een hoge dosis zat in elk geval. Hoop dat de citalopram snel wat zal helpen. Dankjewel. :)

 2. Ik herken precies wat je schrijft. Ik heb altijd veel nachtmerries waarin mijn angsten voorkomen en dan heel pijnlijk realistisch aanvoelen. Met als gevolg dat ik de dag erna er helemaal mee bezig ben en over pieker. Bij mij is het de laatste tijd wel minder geworden maar ik kan niet goed uitleggen waardoor dat komt. Ik denk een combinatie van factoren: de behandeling bij de psycholoog, het meer houvast hebben in het piekeren, voor het slapen gaan lezen in plaats van beeldschermen voor mij hebben en een ontspanningsoefening doen voor het slapen. Ik weet niet of die tips ook voor jou werken?

  1. Lezen doe ik inderdaad nu, en ik merk wel dat dat iets kan schelen. Vaak las ik dan net voor het slapen gaan toch nog een berichtje van een of andere aanslag in een land. Of van een ongeluk ergens. Dat helpt natuurlijk niet.. Lezen werkt wel een beetje. Ontspanningsoefeningen heb ik nog niet heel veel geprobeerd. Ga nog eens googlen naar fijne oefeningen :-)

 3. Ik heb dat dus helemaal niet. Ik droom vaak hele bizarre dingen die niets met mijn dagen te maken hebben. Zo gek!

 4. Gek hè, hoe je dag terugkomt tijdens je slaap. Ja, soms droom ik ook over enge dingen. Vaak realiseer ik me dan alleen dat ik aan het dromen ben en zeg ik dat in mijn slaap tegen mezelf. Een oplossing kan zijn om wanneer je wakker bent een positief einde voor nare dromen te verzinnen.

  1. Dat is heel fijn, dat je dat kunt.
   Meestal ga ik of iemand waar ik van hou dood dus dan weet ik niet zo goed een positief einde, haha. “En toen stond hij/zij weer op!”. ;-)

 5. Ik heb een tijdje heel nare dromen gehad, ook met veel geweld. Nu denk ik dat het vooral te maken had met bepaalde medicatie die ik toen nam. Nu gaat het veel beter al heb ik nog wel nachten dat ik zo intens droom zodat ik er soms plots wakker van schrik.

  1. Fijn dat die dromen met geweld nu zijn afgenomen! Wakker schrikken uit een droom is ook niet prettig. Hoop voor je dat dat niet te vaak gebeurt.

 6. Dromen is echt een woord met zo veel verschillende associaties. Dromen kunnen positief zijn: iets wat je onwijs graag wil, en wat soms zelfs werkelijkheid wordt. Maar, je kunt ook over nare dingen dromen. Gelukkig is het dan meestal andersom: er is al iets vervelends gebeurd, en je droomt er dan over om te verwerken. Niet dat het leuk is dat er iets naars is gebeurd, maar gelukkig kun je niet iets naars dromen en het dan werkelijkheid zien worden. Das helemaal eng. Maar goed, mijn punt was: ik merkte dat ik mijn break-up met mijn eerste liefde echt verwerkte in mijn droom. Ik droomde dat ik door elkaar wilde schudden en tegen hem wilde zeggen hoe gek ik nog op hem was, en hem wilde vragen waarom. Maar hij lachte me uit en liep vervolgens half zoenend met een meisje van zijn studie (waar hij nu inderdaad -dus het komt soms toch nog uit waar je over droomt- iets mee heeft). Maar oke nee wacht, daar was ik daarvoor ook al bang voor, dus het heeft zich eerder in de werkelijkheid afgespeeld dan in mijn droom. WAT EEN LASTIG VERHAAL DIT. Maar, ik hoop dat je probeert te geloven en echt beseffen dan dromen maar dromen zijn, en dat het alleen maar goed is voor je brein om dingen een plekje te geven. Maar, leuk is anders, das helemaal waar. Veel liefs!

  1. Hihi, wat een mooi filosofisch (en ietwat lastig, hihi) verhaal. :-) Dromen zijn inderdaad maar dromen! Soms is het alleen zo lastig om niet nog meer over bepaalde dingen te piekeren wanneer ik er ’s nachts zo “echt” over heb gedroomd.

 7. Mijn eerste reactie was juist niet om je aan te raden afleiding te zoeken, ik heb namelijk het idee dat in dromen juist datgene naar voren komt waar je onbewust heel veel mee bezig bent. Dan kun je overdag wel afleiding zoeken, wat er in je onderbewustzijn gebeurd, zijn nog steeds die angsten. Daardoor wordt de kans ook groter dat ze terug komen in je dromen. Ik heb wel eens gehoord dat je jezelf kunt trainen om invloed uit te oefenen op je dromen. Daar gaat alleen wel veel tijd in zitten. Ik heb ook wel eens gelezen dat je droomt over het laatste waar je aan denkt voor je gaat slapen, dus misschien als je heel hard denkt aan iets heel tofs voor je gaat slapen, dat je er dan ook over droomt. Dat heeft bij mij wel eens gewerkt! Maar dat kan ook puur toeval zijn geweest…
  Veel liefs!

  1. Daar heb je inderdaad ook een punt. Nu is het echter zo dat als ik mijn gepieker en gepaniek helemaal toelaat, ik nergens meer toe kom en het me volledig overneemt en verlamd. En da’s niet de bedoeling natuurlijk. :-)
   Ik hoor meer over het invloed uitoefenen op je dromen. Klinkt heel interessant! Ik ga er eens meer over lezen. En aan fijne dingen denken kan natuurlijk sowieso nooit kwaad, hihi.

 8. Hm, nee ik droom vaak wel de raarste dingen. Soms zijn ze gerelateerd aan die dag maar meestal niet. Heb je al eens ‘Lucid Dreaming’ geprobeerd? Je bent dan bewust van je droom en je kunt je droom dan ook sturen. Misschien helpt het jou? :)

 9. Nu je het zegt… eigenlijk heb ik dat bijna nooit. Alleen als iets echt heel veel indruk heeft gemaakt, maar dan is het alsnog zelden dat het dan ook in mijn droom voorkomt. Meestal heb ik gewoon van die random dromen die nergens op slaan, haha.

 10. Ik heb het niet vaak tijdens mijn slaap of in dromen, maar wel ’s ochtends als ik wakker word, in die schemerzone tussen waken en slapen. Dan gaat het er soms heftig aan toe :)

 11. Ik herken het ook precies: vooral als ik ergens over aan het stressen ben, lijkt het alsof die stress ’s nachts tot een hoogtepunt komt. Een les die ik moet geven en waarvoor ik zenuwachtig ben, gaat dan in mijn droom helemaal fout en dat is niet echt lekker wakker worden. Ik denk dat het ons ook wel een beetje leert dat we overdag wat relaxter moeten zijn en de dingen in perspectief moeten blijven zien. Wat jij beschrijft over betrokken raken bij een aanslag klinkt wel enorm heftig, hoop dat je die dromen niet al te vaak hebt!

  1. Ja, precies! Het is “fijn” dat het bij jou vaak een aanleiding is om wat rustiger aan te doen. Of in elk geval relaxter te zijn overdag. Dat is natuurlijk niet makkelijk, maar misschien wel te doen. Ik probeer zo veel mogelijk weg te blijven van het nieuws, maar het is overal, dus dat is lastig. Daarnaast ben ik ook nog eens veel nieuwsgieriger dan goed voor me is, haha, dus dat zorgt ook voor nare dromen.

 12. Haha ik droomde pas dat ik opeens een baby had en dus ook super veel verantwoordelijkheden, super verwarrend. Ik slaap meestal heel goed waardoor ik mijn dromen ook niet levendig of gewoon helemaal niet herinner, maar soms als ik wel ‘plotseling’ ’s nachts wakker word omdat ik verkouden ben of m’n arm slaapt (ja echt) voelt een droom opeens wel heel echt omdat ik er net nog in zat zeg maar. Anyway, daar heb je verder niet zoveel aan. Ze zeggen dat het werkt om voor je in slaap valt gewoon alleen maar aan positieve dingen te denken of een droom te visualiseren die je wel zou willen dromen, maar als je niet snel in slaap valt is dat misschien ook lastig. Aan de ene kant is het handig als dingen ’s nachts ‘verwerkt’ worden, maar ik snap dat het in jouw geval alleen maar lastig is omdat het om angsten gaat!

 13. Wat vervelend voor je! Maar ook herkenbaar. Ik merk het ook, heb ik een drukke dag, denk ik veel na (malen), slaap ik onrustig en droom ik raar en niet fijn. Ik heb niet echt iets wat helpt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: