Als Emma van de ene op de andere dag opgenomen wordt op de paaz, weet ze één ding zeker: hier is een fout gemaakt. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn?
Het is het begin van Emma’s zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses – een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf. Tijdens haar reis langs vreemde patiënten en nog vreemdere therapeuten, depressieve kerstballen en onverwachte vriendschappen, begint Emma te beseffen dat ze hier niet voor niets zit, en dat zij de enige is die kan bepalen of, maar vooral ook hóé ze ooit de paaz weer verlaat.
Meer dan een jaar geleden leende ik dit boek bij de bibliotheek. Zoveel mensen waren er enthousiast over en ook ik werd nieuwsgierig. Boeken gebaseerd op eigen ervaringen spreken me erg aan. De schrijver kan me dan vaak zo fijn meespelen in de wereld van het verhaal, omdat het voor hem/haar geen fantasie is maar werkelijkheid is (geweest) (in veel gevallen zijn er natuurlijk wel dingen aan het verhaal toegevoegd en dingen weggelaten). Helaas was dit bij ‘PAAZ’ niet het geval. Na een aantal hoofdstukken met veel moeite te hebben gelezen heb ik het boek weer weggelegd. Ik kwam er simpelweg niet doorheen: de manier van schrijven greep me niet.
Maar toen… zag ik de uitzending van ’24 uur met…’ met Myrthe van der Meer, de schrijfster van ‘PAAZ’ (klik hier om de uitzending terug te kijken). Haar manier van schrijven herkende ik in haar manier van praten. Ineens snapte ik precies waarom ik een aantal maanden eerder niet door het boek heen kon komen: ik had haar nooit horen praten. Bij mij wil het nog wel eens helpen wanneer ik de stem van een auteur als het ware het boek in mijn hoofd kan laten ‘voorlezen’.
Opnieuw zocht ik het boek op. Uitgeleend. Tuurlijk, in alle vestigingen zijn alle exemplaren uitgeleend. Ik wist dat het boek populair was, maar toch verbaasde het me. De bibliotheek heeft namelijk vrij veel exemplaren van dit boek in zijn bezit. ‘Dan moet het wel een héél goed boek zijn’ dacht ik nog. De wil om het boek te lezen werd eigenlijk alleen maar sterker en sterker. Uit eindelijk heb ik het ebook gedownload om er toch snel in te kunnen beginnen (ik wil ‘PAAZ’ lezen en ik wil het NU).
Dat was een héle goede keuze. Deze keer greep het verhaal me direct. De stukken in het boek die ik eerder niet begreep grepen mij nu extra. Ik herkende veel in Emma, de hoofdpersoon in het boek. Haar manier van denken, haar humor en haar kijk op de wereld waren zo herkenbaar. Wat een mooie manier van spelen met woorden heeft Myrthe van der Meer! Stiekem baal ik ervan dat ik dit de eerste keer niet heb kunnen zien, maar ik ben ook blij dat ik het boek een tweede kans heb gegeven.
Ik ben in een aantal dagen door het boek heen gevlogen. Typisch zo’n boek waarvan je niet wilt dat het een einde heeft. Gelukkig heeft Myrthe van der Meer nog een boek geschreven over haar ervaringen op de paaz, ‘UP’. Daarin ga ik snel beginnen. Ik zal jullie laten weten hoe ik dat boek vond wanneer ik het uit heb.
Van mij mag ze nog een heleboel boeken schrijven over haar ervaringen op de paaz!
Liefs
Deze staat zeker nog op mijn to read list ben hier heel benieuwd naar, na de verhuizing ga ik dit boek als eerste lenen bij de bieb!
Doen! :)