Close

Recensie: Het valt wel, maar niet mee

25520401

‘Omdat je ver van de kliniek vandaan woont en je klachten de afgelopen tijd flink zijn toegenomen, denken wij toch aan een opname, Deborah.’ Terwijl ze dit zeggen denk ik dat ze me in de maling nemen. Ik kom al snel met een goed idee, vind ik zelf tenminste. ‘Ik kan wel twee weken vakantie opnemen voor de behandeling, zodat ik daarna weer terug kan naar mijn oude leven?’

Terwijl Deborah eerst druk bezig was met het vergeten van haar problemen, tevreden houden van haar omgeving, mannen, alcohol, hard werken en tussendoor studeren, krijgt ze hier al snel een nieuw leven voor terug, vol paniekaanvallen. Dagelijks valt ze flauw en dit past niet in haar overvolle agenda, maar hoelang valt het nog te negeren?

Deborah beschrijft in haar dagboek Het valt wel, maar niet mee! hoe ze tijdens haar studentenleven ziek wordt en met de diagnose conversiestoornis terechtkomt in de psychiatrische kliniek COLK. Hoe kan ze zichzelf staande houden in een wereld waarin alles, inclusief zijzelf, omvervalt?’

Vandaag heb ik voor jullie een recensie van ‘Het valt wel, maar niet mee’. Dit boek is geschreven door Deborah de Poorter. Zij heeft dit boek geschreven naar aanleiding van haar eigen ervaringen met een conversiestoornis. In het boek lees je over haar conversiestoornis, haar leven en haar opname in het Centrum voor Onverklaarbare Lichamelijke Klachten (COLK).

Allereerst wil ik zeggen dat ik enorm veel respect heb voor Deborah’s ‘weg’. Dit is namelijk zeker geen makkelijke weg geweest. Ze heeft zich er toch dapper doorheen gevochten. Met vallen en opstaan. Met ups en downs. Maar ze vecht. Dat ze een enorme vechter is komt heel duidelijk naar voren in haar boek en dat heeft mij geïnspireerd. Nog maar weinig heb ik iemand gezien die zo graag wilde. In alles. Ontzettend gedreven. Prachtig om te lezen. Door het leven van dit boek heb ik veel geleerd. Ik was zelf nog niet erg bekend met een conversiestoornis. Nu ik dit boek heb gelezen denk ik het beter te begrijpen.

Deborah valt ontzettend vaak flauw en ‘medisch’ blijkt er niks aan de hand. Zij krijgt dan de diagnose conversiestoornis. Het hele traject voordat zij eindelijk de diagnose krijgt is ontzettend lang. Mede daarom is het heel belangrijk dat veel mensen dit boek lezen: er moet meer bekendheid komen over de conversiestoornis, zodat mensen niet zo lang rond hoeven te lopen met ernstige klachten. Ik vond het heel ‘gek’ om te lezen hoe vaak Deborah op een gegeven moment flauw viel, terwijl er vanuit de hulpverlening eigenlijk heel weinig leek te gebeuren.

Wanneer ze eindelijk opgenomen wordt in de kliniek valt weer de enorme vechtlust op. Misschien lijkt dat vanzelfsprekend, want ‘je wilt toch beter worden?’, maar er zijn zo veel mensen die bij de pakken neer gaan zitten. Het verhaal en de stukken over de opname lijken mij erg realistisch. Af en toe vond ik lastig om me voor te stellen hoe dingen voor Deborah waren, omdat er af en toe wat veel ‘gebeurtenissen’ werden beschreven en wat weinig ‘gevoelens’. Nu is dit niet iets waar ik me aan heb gestoord, want er gebeurd zo veel dat mijn aandacht constant gegrepen (en gehouden) werd. Het stukje gevoel wordt overigens wel beschreven, omdat dit iets is waar Deborah veel problemen mee heeft.

Dat is ook waarom ik goed kan begrijpen dat het voor haar heel moeilijk zou zijn om er veel over te schrijven. Zeker wanneer je terugkijkt is het namelijk erg lastig om je in te denken hoe je je op een bepaald moment hebt gevoeld.

In het boek stonden ook verschillende quotes. Deze waren erg mooi en pasten perfect bij het verhaal. :-) Ze zijn direct in mijn ‘mooie quotes’-boekje terecht gekomen, haha. Door dit boek heb ik ook verschillende inzichten over mijzelf opgedaan en dat vond ik erg bijzonder. Het lijkt namelijk alsof Deborah en ik heel verschillende mensen zijn, maar toch was veel voor mij herkenbaar. Ik heb er een heleboel van geleerd, zowel over Deborah en de conversiestoornis als over mijzelf. Ik denk dat dit voor veel mensen zal gelden, wanneer zij dit boek lezen.

Dit boek is zeker een aanrader! Eigenlijk voor iedereen, maar vooral voor degenen die geïnteresseerd zijn in de conversiestoornis en het leven voor/in/na een klinische opname. Het is een heel bijzonder boek en leest erg fijn weg. Je kunt het boek bestellen via deze website.

Heb jij dit boek al gelezen? Weet je al veel van een conversiestoornis? Nee? Nee? Lezen dan! :-D

Liefs

ps. Dit boek heb ik van de lieve Deborah ontvangen.

15 thoughts on “Recensie: Het valt wel, maar niet mee

  1. Oeh wauw dit klinkt spannend. En van zo’n stoornis heb ik nooit eerder gehoord. Dus ik ben eigenlijk benieuwd naar wat dit precies allemaal inhoudt. Ja, dit boek zou ik wel willen lezen ;)

  2. Het boek greep me erg aan en herkende heel veel onze dochter heeft een conversie stoornis, het valt wel , maar niet mee de titel zegt genoeg!

  3. Ik zag dit boek al op je instagram (geloof ik?) en ik was meteen zo benieuwd! Lijkt me een prachtig boek en de vormgeving is volgens mij ook heel mooi. Ik ga deze zeker kopen <3

  4. Ben hier wel benieuwd naar. Zoals ik al schreef in mijn mail heb ik van alles voorbij zien komen in mijn klas, ook de conversiestoornis.

  5. Bij mijn studie (klinische psychologie) hebben we een keer een bijeenkomst georganiseerd over conversiestoornis, omdat het zo weinig terug komt in het reguliere curriculum. Deborah kwam toen als gastspreker en dat deed ze echt ontzettend goed! Ik weet nog dat ik het zo dapper vond hoe zij haar verhaal vertelde en de positiviteit die ze uitstraalde. Echt groot respect. Vond het boek ook erg goed :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: