Close
Persoonlijke update: medicatie afbouw update

Persoonlijke update: medicatie afbouw update

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een update schreef over mijn medicatie. Ik heb wel verschillende berichtjes gekregen hoe het nu gaat met mijn medicatie, dus het leek me tijd voor een update!

In mijn vorige update schreef ik dat ik zou gaan afbouwen. Ik slikte op dat moment 300 mg en moest naar 0. Eigenlijk was ik echt totaal niet bang dat ik er last van zou hebben. Iedereen waarschuwde me wel, want mijn afbouwschema had een rap tempo. Ik zou telkens na ongeveer 10 dagen halveren. Dat betekent van 300 naar 150, naar 75, en daarna zou ik direct naar nul gaan.

Dit lijkt een heel erg snel afbouwschema, en misschien is dat het ook wel. Mijn psychiater zei dat mensen vaak veel langer aan het afbouwen waren. Toch hebben we er samen voor gekozen om binnen een maand helemaal af te bouwen. Waarom? Omdat het kan.
Dat klinkt misschien heel erg flauw, dat weet ik best. Maar echt, ik heb nog nooit een enkele bijwerking van ophogingen en afbouwen gehad. Ik ben in minder dan een maand van 0 naar 300 mg gegaan, en ben met mijn vorige medicatie ineens gestopt, om vervolgens weer de maximale dosis te gaan slikken en daarna af te bouwen met ongeveer een zelfde schema als nu. Nergens last van gehad, nooit.

Dus we besloten het deze keer weer gewoon zo te proberen. Waarom zouden we het lang laten duren als het ook snel kan? Ik wilde er immers graag vanaf in de hoop dat de enige bijwerking die ik had (nachtzweten, bah) zou verdwijnen en ik weer wat meer nachtrust zou hebben.

Zo gezegd (of ‘gepland’ eigenlijk), zo gedaan. Ik begon direct de dag na mijn afspraak met 150 mg in plaats van 300. Ging prima, nergens last van. Tien daagjes volgehouden en nog steeds nergens last van. Het stelde me enorm gerust dat mijn lichaam gewoon zo reageerde als altijd. Ik was stiekem namelijk best een beetje bang geworden van al die waarschuwingen van iedereen.

Na tien dagen ging ik van 150 mg naar 75 mg. Dat merkte ik wel een beetje. Een avondje voelde ik me echt heel vreemd. Ik kan het niet zo goed uitleggen. Het was een soort vage somberheid waar ik niks mee kon. Een somberheid die me boos maakte. Ik plaatste een foto op instagram over mijn dipje en veel mensen zeiden me dat dit normaal was. Dat het mocht en dat het erbij hoorde. Dat stelde me wel gerust. Ook kreeg ik reacties over het afbouwtempo, of ik wel zeker wist dat zo snel goed zou gaan. Met wat twijfels ging ik naar bed. De volgende ochtend besloot ik opnieuw ‘gewoon’ 75 mg te nemen en gewoon maar zien wat de dag zou brengen. En eigenlijk ging het verrassend goed! Ik heb er na dat ene dagje eigenlijk helemaal geen last meer van gehad! Super fijn dat het toch wel goed ging.

Inmiddels heb ik ook de overstap van 75 naar 0 gemaakt. Deze stap heb ik eerst een keertje per ongeluk gemaakt. Dat was niet fijn. Ik was heel erg misselijk maar wist eigenlijk niet hoe dit nou kon komen. Ik vond het vervelend en werd er een beetje paniekerig van. Toen ik me de volgende ochtend realiseerde dat ik de vorige ochtend mijn medicatie was vergeten besloot ik het deze dag wel weer in te nemen, om die misselijkheid te voorkomen. Dat hielp, ik was die dag niet misselijk. Zo wist ik dat de misselijkheid toch echt van het afbouwen kwam. Dat gaf me de rust om wat later die week de medicatie te stoppen.

Ik was weer een dagje misselijk en verder merkte ik niks. Ik ben blij dat ik nu helemaal gestopt ben. Het is gek, om plotseling ‘medicatie-loos’ (op andere medicjinen na dan) te zijn. Ik heb inmiddels eindelijk geen last meer van bijwerkingen van het stoppen met de medicatie. Ik ben een week lang duizelig en misselijk geweest. Ik trilde de hele dag door. Heel gek was dat, ik voelde me net een drugsverslaafde die probeerde af te kicken. Nu was dat natuurlijk ook een soort van zo, alleen dan van andere drugs. Ik las trouwens pas dat XTC helpt bij sociale angst. Misschien moet ik dat maar eens gaan proberen. ;-)

Mocht ik ooit nog weer nieuwe medicatie krijgen, dan zal ik jullie natuurlijk weer een medicatie update geven. Voor nu denk ik dat het zo gaat blijven zoals het nu is.

Gaat medicatie afbouwen bij jou meestal soepel?

Liefs

37 thoughts on “Persoonlijke update: medicatie afbouw update

 1. Wat goed van je zeg! In een maand afbouwen kan inderdaad soms te snel zijn, maar gelukkig heb je er niet heel erg veel last van gehad. Fijn dat het ook goed voelt nu je deels ‘medicatieloos’ bent!

 2. Ah fijn dat je van je klachten af bent! Ik zit nu op 8 mg, en denk erover na om het met 1 of 2 mg te verhogen. Mijn vriend vindt echter dat ik mijn angstniveau om laag moet proberen te krijgen zónder het verhogen van mijn medicatie. En misschien heeft hij ook wel gelijk.
  Ik had tot 5 mg nergens last van, maar daarna voelde ik wel misselijkheid. Vooral etenslucht kon ik slecht verdragen!

  1. Hij heeft waarschijnlijk wel een beetje gelijk. Als je alles hebt geprobeerd ga je over naar verhogen van medicatie. Maar hoe het voor jou is kan ik natuurlijk totaal niet inschatten. :-) Als je van jezelf weet dat je echt dat extra zetje nodig hebt…
   Succes!
   Liefs

 3. Wat mooi dat je hier zo openlijk over vertelt! Lijkt me best heftig namelijk. XTC helpt inderdaad bij sociale angst, maar het nadeel is dat je er twee, drie dagen later een enorme dip van krijgt. Doe maar niet ;) Oh en, ik wilde nog even zeggen dat ik de naam van je blog echt supermooi gekozen vind.

 4. Geen idee, ik heb nog nooit afgebouwd. Zal bij eerder ophogen worden nog, maar we proberen het nog zo laag mogelijk te houden. Het afbouwen lijkt me overigens wel heel naar. Blij dat je dat gehad hebt. Hopelijk kan je het in de toekomst gewoon zonder volhouden.

  1. Opbouwen heb ik ook vaak gedaan, maar zolang medicatie niks doet kun je ophogen wat je wilt maar op een gegeven moment zit je toch echt aan de max dosering, haha.
   Inderdaad blij dat het achter de rug is nu. Het ‘blijven volhouden zonder’, tja. Aangezien alles wat ik tot nu toe heb geprobeerd aan medicatie niks doet zou ik niet weten hoe het überhaupt zou kunnen helpen, haha.
   Liefs

 5. Fijn dat het redelijk soepel is verlopen! De enige medicatie die ik heb gehad was slaapmedicatie en antidepressiva. Die slaappillen waren maar voor vijf dagen, juist om te voorkomen dat ik verslaafd zou raken. Ik hield nog vijf pillen over en daar mag ik in geval van nood er eentje van nemen. Maar dat is zinloos, die pillen helpen helemaal niet haha. Zelfde verhaal met antidepressiva, nooit wat van gemerkt. Wel wat bijwerkingen, dus mee gestopt, wat prima ging. Nu ben ik dus ook koos medicijnloos :) Niet voor lang, vrees ik, gezien de komende doktersafspraak, maar who cares.

  1. Haha, slaappillen doen bij mij inderdaad ook niks. Maar wel goed dat ze in de gaten houden dat je er niet aan verslaafd raakt aangezien die dingen enorm verslavend schijnen te zijn.
   Ik hoop dat je medicatie gaat krijgen die je wél gaat helpen. <3
   Liefs

 6. Supergoed van je, ik kan me voorstellen dat het heel prettig maar ook raar/eng voor je is. Hopelijk blijft het goed gaan! Afbouwen van medicatie is voor mij geen optie haha, omdat ik er echt van afhankelijk ben. Maar mijn situatie is natuurlijk ook heel anders dan de jouwe.

  1. Haha, nee in jouw geval zal het niet zo’n goed plan zijn met de medicatie te stoppen. Dankjewel :)

 7. Wat fijn dat je zo makkelijk de medicatie kan afbouwen! Ik heb vooral medicatie voor mijn maag, fibromyalgie, darmen.. dat soort dingen en dat kan ik helaas niet afbouwen, maar ik heb wel ooit jaren geleden anti depressiva gehad, maar ik had er ook totaal geen moeite mee om dat van de ene op de andere dag mee te stoppen haha!

 8. Gelukkig ben je er nu helemaal vanaf.Bijwerkingen zijn niet fijn, bleh. Destijds was ik heel duizelig, brrr. Gelukkig hoef ik niks meer te slikken en ik hoop dat dit zo blijft.

 9. Zelf heb ik hier geen ervaring mee maar ik heb ook al gehoord dat afbouwen niet zo simpel gaat. Fijn dat het bij jou zo vlot ging!

 10. Ik had geen enkel baat bij de medicatie die ik slikte, dus het afbouwen ging ook heel soepel. Maar mijn ervaring is niet helemaal representatief. Fijn dat het bij jou zo goed ging!

  1. Heel herkenbaar! Ik ben heel vaak van 0 naar 300 bijv in een maand gegaan en weer terug de volgende maand. Ik heb er ook niks aan gehad, dus echt qua stemming of angst heb ik er geen last van. :-)

 11. Oh wauw. Wat fijn dat het zo soepel ging. Laatst heb ik in twee weken tijd 2 soorten medicatie afgebouwd. Veel sneller dan hoort, en best wel Cold Turkey, maar medische redenen dwongen dat. Een van de twee had al eerder een keer gestopt, niks aan de hand. Deze keer? Misselijk en super super ziek ervan. Per keer kan het dus blijkbaar ook per medicatie verschillen.

  En hoe is het nu met je medicatie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: