Close
Op reis naar jezelf

Op reis naar jezelf

Op reis naar jezelf. Klinkt een beetje gek. Het is net zoals als zoeken naar wie je nu eigenlijk bent, maar dan net even anders…

Het lijkt tegenwoordig steeds “normaler” op op reis te gaan voor/na/tijdens je studie. Iedereen trekt de weide wereld in. De één om vrijwilligerswerk te doen, de ander gewoon om meer van de wereld te zien en te genieten, nog iemand weer om zichzelf beter te leren kennen.

Die laatste, dat noem ik “op reis naar jezelf”. Vrij regelmatig zie ik posts voorbij komen van mensen die een reis willen maken. Omdat ze denken dat dit hen zal helpen in hun ontwikkeling. Omdat ze denken dat ze hier een beter mens van worden. Soms omdat ze denken dat ze de problemen die er thuis waren beter kunnen oplossen als ze een tijdje zelfstandig hebben rondgetrokken.

Daar zit denk ik een kern van waarheid in. Wanneer je een tijd op jezelf aangewezen bent denk ik dat je jezelf heel erg goed leert kennen. Dat is ook wat je overal leest. Het is niet altijd leuk, maar het schijnt het wel waard te zijn, die “reis naar jezelf”. Het is een soort van therapie. Waar je lange tijd hebt geleund op mensen om je heen, ga je nu ineens dingen zélf doen. Zelfs als je dat niet zou willen, je moet wel, want je moeder/vader/broer/zus/vriend/vriendin is er nu eenmaal niet binnen 2 tellen. Dat kan denk ik heel erg goed zijn.

Toch ben ik ook een beetje sceptisch. Is het ergens niet gewoon keihard vluchten voor je problemen? Natuurlijk levert het je wat op. Ik ben zeker niet van mening dat zo’n reis onzinnig is. Integendeel, ik denk dat het mensen ontzettend veel kan opleveren. Echter is er ook een (best grote) groep die het puur lijkt te doen omdat zij denken dat de problemen die zij hier hebben kunnen worden opgelost door te reizen.

Helaas pindakaas… Je neemt jezelf altijd mee. Aan de ene kant is dat positief. De punten waar je nog aan wilt werken neem je mee en kom je onderweg tegen. Je zult creatief moeten zijn in het bedenken van oplossingen. Ik denk dat je, naar mate je reis vordert, daar ook echt wel creatiever en handiger in wordt.

Maar er is ook een groep voor wie zo’n reis helemaal niet geschikt is. Of in elk geval nóg niet. Als je helemaal niet stabiel bent. Als je eerlijk naar jezelf bent denk ik dat je er vrij snel achter kunt komen of op reis gaan naar jezelf voor jou (op dit moment) haalbaar is. Het is een mooi idee, maar het is zonde als je na een aantal weken in crisis thuiskomt. Dat is niet de bedoeling. Tenminste, dat lijkt mij niet de bedoeling. Dat heb ik de afgelopen maanden wel een paar keer zien gebeuren en dat is zonde.

Het lijkt me geweldig om, wanneer ik wat sterker in mijn schoenen sta en wat onafhankelijker ben, een mooie reis te maken. Op reis naar mezelf te gaan. En ja, er zullen onwijs moeilijke momenten zijn, maar er zulle ook mooie momenten zijn. Het zal, als het daar de tijd voor is, een onvergetelijke reis zijn waar je heel veel aan hebt. Maar je moet daar wel klaar voor zijn en open voor staan.

Liefs

5 thoughts on “Op reis naar jezelf

  1. Mooi stuk! Ben het er ook mee eens. Ik denk ook dat je onbewust jezelf kunt ontwikkelen door te reizen. Er zijn veel mensen die niet op zoek zijn naar zichzelf. Die ontwikkelen zich ook maar zonder daarbij na te denken. Reizen is gewoon goed voor je persoonlijke ontwikkeling :)

  2. Als het gaat om zelfstandigheid en levenservaring, dan heb je niet echt een plan nodig voordat je op reis gaat. Lijkt me wel confronterend om zo op jezelf aangewezen te zijn. Nowhere to hide. Niet specifiek bij jou hoor, maar bij iedereen :-) Als je op zoek gaat voor een studiekeuze of levensdoel dan moet je reis daar wel op aansluiten anders is het meer een hele lange vakantie.

    Ik vermoed dat je graag zelf op reis wilt? Goed om eens op een rijtje te zetten wat je tegenhoudt. Dan heb je gelijk iets om aan te werken.

  3. Ik denk dat je beide kanten van reizen goed hebt doordacht. Reizen kan altijd, precies op het moment dat jij er klaar voor bent en durft. Mooi doel om naar toe te werken toch?

  4. Mooi geschreven. Ik denk overigens dat als je op reis gaat wanneer je problemen hebt, dat niet per se vluchten hoeft te zijn. Vaak kan je door even afstand te nemen van je problemen (door dus bijvoorbeeld op reis te gaan) er weer met een frisse blik tegenaan kijken en misschien zorgt dat wel voor een oplossing of als die er niet is voor acceptatie.
    Ik zal voor je duimen dat er een moment komt dat ook jij alleen op reis kan gaan!

  5. Mooi geschreven! Ik vind het zeker mooi als mensen van alles en nog wat gaan ondernemen om zichzelf beter te leren kennen en het roer om te gooien, maar inderdaad: je problemen neem je mee, en anders wachten ze je wel op als je weer thuiskomt. Maar ik vind het wel mooi als mensen juist op die reis gaan om zichzelf te verbeteren zeg maar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: