Close
Nooit meer stress!

Nooit meer stress!

Vandaag geef ik jullie dé tips om nooit meer stress te ervaren! Dat wil toch iedereen? Hoe heerlijk zou het zijn om geen stress meer te hebben? Kijk gauw verder. :-)

Deze blog mag je best met een korreltje zout nemen. Helaas heb ik namelijk niet de gouden tips om geen stress meer te hebben. Er zijn nu eenmaal momenten in het leven waarop je stress ervaart… Toch hoop ik dat je even doorleest. Er zijn namelijk echt dingen die je kunt doen om minder stress te hebben. Elk begin is iets, toch? Heel veel succes!

 • Bewegen
  “Nee toch, Kim, bah, niet zeggen dat ik moet sporten!”  Ik ga je niks verplichten. :-) Het is echter wél zo dat beweging enorm kan helpen bij het verminderen van stress. Wanneer je veel stress hebt kun je dit verminderen door te zorgen voor meer lichaamsbeweging. Dit zal er voor zorgen dat je wat minder in je hoofd zit en meer in je lichaam. Je bent immers lichamelijk bezig. Dat hoeft helemaal niet eens extreem sporten te zijn! Wandelen, fietsen, skeeleren, het mag en kan allemaal. Wanneer je sport maak je ook endorfines aan. Dit is het stofje dat ervoor zorgt dat je minder stress hebt en gelukkiger bent! Als dat niet genoeg reden is om te gaan sporten dan weet ik het niet meer! Ik weet dat je geen tijd hebt om te sporten, maareh in de tijd dat je dit blogje leest hád je kunnen sporten… Toch? ;-) Als mijn blog niet lezen en in die tijd hardlopen zorgt voor minder stress, dan hoop ik dat je voor jezelf kiest en gaat hardlopen. Maar ik vind het natuurlijk ook heel erg fijn en gezellig als je lekker langs blijft komen hier. :D (Best of both worlds: je doet het allebei!)
 • Nee leren zeggen
  Heel belangrijk bij het verminderen van stress is het leren ‘nee’ zeggen. Je zult misschien denken ‘dat kan ik best!’, maar denk even goed na. Wanneer was de laatste keer dat iemand je vroeg iets te doen, jij dat eigenlijk niet wilde omdat je het al druk had, maar je tóch ‘ja’ zei? Als je toen ‘nee’ had gezegd had je wellicht meer tijd gehad om de rest van je taken af te maken. Dat zou voor minder stress hebben gezorgd. Je hoeft geen supermens te zijn en alles te kunnen. Ook jij hebt grenzen, al was het maar omdat er simpelweg niet meer dan 24 uur in een dag zitten.
  Nu heb ik het eigenlijk alleen nog maar gehad over ‘nee’ zeggen tegen bijvoorbeeld extra dingen op het werk. Terwijl je óók ‘nee’ mag zeggen wanneer je ergens gewoon helemaal geen zin in hebt, of iets eigenlijk niet zo leuk vindt. Zelfs als je beste vriendin of vriend dit voorstelt. Wanneer je ‘ja’ zegt tegen iets waar je geen zin in hebt en wat je niet leuk vindt, zeg je eigenlijk ‘nee’ tegen alle leuke en fijne dingen die je energie geven. Dat moet niet!Misschien denk je nu “ja, heel leuk allemaal, maar telkens als ik in zo’n situatie kom zeg ik tóch weer ja”. Daar heb ik ook aan gedacht. Daarom een paar tips om ‘nee’ te zeggen.

  Allereerst is het heel belangrijk te onthouden dat jij het recht hebt om ‘nee’ te zeggen. Je bent aan niemand iets verschuldigd.
  Daarbij komt ook nog dat je nooit ‘nee’ zegt tegen de persoon, maar altijd tegen de vraag. Het is geen persoonlijke afwijzing wanneer je ‘nee’ tegen iemand zegt. De ander zal dat begrijpen, en zo niet, dan ligt ook dat bij hem of haar, en niet aan jou!

 • Plannen
  Wat bij mij voor veel stress zorgt is veel moeten doen in weinig tijd. Of eigenlijk sowieso íets moeten doen. Ik plan álles, zodat ik een fijn overzicht heb van wat ik moet. Wanneer je een overzicht hebt van wat je allemaal moet doen, weet je dus ook hoeveel je op een dag moet doen. Als blijkt dat je op dinsdag twee uur over hebt en op woensdag eigenlijk een half uur te kort komt, kun je wellicht iets van woensdag vast op dinsdag doen. Dat geeft een hoop rust. Nooit meer haasten. Zelf vind ik het heel prettig om voor taken meer tijd in te rekenen dan ik nodig denk te gaan hebben. Een kwartier extra, of zo. Mocht iets dan onverhoopt meer tijd kosten, dan loopt de planning niet in de soep en heb je niet direct een boel stress. :-)
 • Schrijf!
  Wanneer je heel veel moet onthouden kan dat voor een heleboel stress zorgen. Ik moet nog naar de winkel voor sokken, en naar de bakker… Oh ja en Jaap komt eten morgen. Hij eet geen vlees dus ik moet nog een recept zoeken. Hij lustte geen.. eh wat was het ook alweer? Champignons? Asperges? Of was het nou kaas? Ik moet ook nog even Jantien terug mailen, maar eigenlijk had Pietje me al eerder gemaild en… en en en en… Dat is om gek van te worden. Schrijf! Schrijf op wat je allemaal moet doen. Dan hoef je het niet te onthouden en is het uit je hoofd. Je kunt op je lijstje kijken wat je nog moet doen. Het geeft een duidelijk overzicht én zorgt ervoor dat er meer rust is in je hoofd.
  In een dagboek schrijven kan ook heel erg helpen. Suf of moeilijk? Helemaal niet! Als je jezelf maar niet teveel druk oplegt, want het moet natuurlijk niet voor stress zorgen. :-) Maak bijvoorbeeld elke dag voor het naar bed gaan vijf minuutjes vrij om even wat belangrijke dingen op te schrijven. Even je hoofd een beetje leeg te maken. Je zorgen even op papier zetten, misschien daarna zelfs verscheuren en weggooien!
 • Maak tijd voor jezelf.
  Het is niet egoïstisch om te kiezen voor een avondje lekker op de bank in plaats van helpen met verven bij een vriendin. Je mag tijd vrij maken voor jezelf. Sterker nog, jij bent de enige die dit kunt doen, dus jij zult dit ook moeten doen. Niemand anders gaat het voor je doen. De tijd die jij nodig hebt, verdien je. Echt.
 • Maak van een mug geen olifant.
  Zijn alle taken, afspraken en dingen die je moet doen écht zo groot als ze lijken? Of zijn ze in de loop van de tijd, of naarmate ze dichterbij kwamen alsmaar groter geworden? Die afspraak bij de tandarts.. Neemt die echt zo veel tijd weg uit je ochtend, of duurt het eigenlijk maar een minuut of tien? Relativeer.
  Die date met die leuke jongen? Tja, het zou jammer zijn als het niks wordt, maar hoe erg is dit nu echt? Zou je over vijf jaar nog huilen? Waarschijnlijk niet. Onthoud dat. Dingen zijn vaak niet zo belangrijk als ze lijken.

Zo, dit zijn de tips voor nu. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben (gehad). Er zijn nog een heleboel andere dingen die voor mij werken om stress te verminderen. Mochten jullie nog meer tips willen, dan hoor ik dat graag.

Heel veel succes met het verminderen van de stress. Ik hoop dat de stress mag afnemen en je een leuker en fijner leven zult krijgen.

Heb jij vaak stress?

Liefs

21 thoughts on “Nooit meer stress!

 1. Wat een goede tips. Vooral die van maak van een mug geen olifant. Vaak zijn dingen idd kleiner dan dat ze lijken.

 2. Wat een fijne tips. Ik moet vooral ‘nee’ leren zeggen haha. Daar ben ik echt mega slecht in. Soms zeg ik nee en dan vraagt iemand het nog een keer en zeg ik ja.. Dom haha.

  1. Haha, Ohhh wat irritant is dat! Als je een grens aangeeft en mensen zijn het er niet mee eens, haha. Volgende keer jezelf niet toch laten overhalen (dat is natuurlijk makkelijk gezegd dan gedaan, maar goed, haha) :-)

 3. Wat een goede tips Kim! Oh dat van maak van een mug geen olifant is té herkenbaar. Daar ben ik toch zo goed in. Dat ga ik dus proberen minder te doen! Liefs, Klaske

 4. Nee leren zeggen; die vind ik het moeilijkst. Het gaat de laatste tijd wel beter, maar het blijft een strijd. Ik merk dat er vaak een golf van rust over me heen komt wanneer ik heb besloten om naar mezelf te luisteren en ‘nee’ te zeggen.

  1. Fijn dat dat dan zo voelt. :) Maakt dat het de keer erna ietsje makkelijker om nee te zeggen? Ook omdat je weet dat de ander niet boos is geworden?
   Liefs

 5. Wat een goede tips! Vooral dat ‘nee’ durven zeggen is een dingetje wat mensen denk ik erg lastig vinden – ik in ieder geval wel. Dus eigenlijk alleen de dingen doen waar je tijd in wilt steken en al die andere dingen lekker laten gaan en vooral niets doen om mensen alleen maar te pleasen. Thanks voor de artikeltje! ;)

 6. Ik zeg juist te vaak nee haha! Maar dat is meer de angststem die spreekt dan dat ik spreek, want dan is nee zeggen wel moeilijk. Goede tips :)

 7. Goede tips! Ik heb niet vaak stress, maar ik merk wel dat ik dingen op ga schrijven als er de hele tijd popcorn in mijn hoofd is (dat er de hele tijd oppopt wat ik nog moet doen).

 8. Goede tips! Ik zou graag meer willen bewegen. En plannen… je hebt misschien op mijn blog gelezen dat het me vaak juist stress oplevert. Maar het heeft zeker voordelen en het wordt tijd dat ik mijn angst onder ogen zie. Bedankt voor de inspiratie. :)

  1. Heb ik inderdaad gelezen! Voor de een werkt het waarschijnlijk wel, en voor de ander helaas niet.. Ik hoop dat je aan de slag gaat. Succes!

 9. Ik ben een echte stresskip, dus dit zijn heel fijne tips :) Ik zal vooral moeten oefenen op dat plannen. Ik maak trouwens van elke mug een olifant, ik kan helemaal niet relativeren: ook nog een werkpuntje dus!
  Liefs, Lena

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: