Close

7 dingen die je vooral níét moet zeggen tegen iemand met angst

Door de jaren heen heb ik een hoop goedbedoelde adviezen gekregen waar ik niks mee kon. Dat is oké, ze zijn goedbedoeld en het is lief dat mensen meedenken en willen zoeken naar oplossingen. Naast de goedbedoelde adviezen heb ik ook een heleboel gewoon hele vervelende opmerkingen gekregen. Meestal zijn ze niet bewust als ‘vervelende opmerking’ gemaakt door degene die het zegt, dat snap ik best, maar het zijn wel dingen die blijven hangen en voor een naar gevoel zorgen.

bron

Daarom nu een lijstje met dingen die je vooral niet moet zeggen tegen iemand die last heeft van angst of paniek…

 • “Je moet je angsten gewoon aangaan!” 
  Ja, bedankt voor deze goede tip, zet mijn hele leven op z’n kop. Ik hoop dat mensen zich later wel realiseren dat dit nogal een domme opmerking is. Als het zou lukken om de angsten ‘gewoon aan te gaan’ had ik dat wel gedaan. Ik zit ook niet voor m’n lol al twee jaar thuis. :-)
 • “Ik weet hoe je je voelt, ik was laatst zo bang toen…” 
  Nee, je weet niet hoe het is, tenzij je zelf een angststoornis hebt. Dat klinkt misschien heel hard, maar ik denk echt dat het waar is. Deze persoon voelt namelijk op één moment tijdelijk angst. Dat is heel vervelend voor hem of haar, dat ontken ik niet! Toch is het niet hetzelfde als hoe het bij mij is. Ik ben vrijwel elk moment van de dag heel erg angstig. Stel je bent bang voor spinnen (iehhh)… Stel je dan voor dat je elke dag, de hele dag in een kamer vol spinnen zit. De spinnen lopen over je armen, benen, over je eten… Overal. Je krijgt geen momentje rust. Zo voelt het voor mij – ik krijg geen momentje rust van mijn hoofd. Het is echt lief dat je je probeert in te leven in hoe het is om je angstig te voelen, maar de opmerking geeft me het idee dat mijn angst eigenlijk aanstelleritis is.
 • “Calm down”. 
  Oh ja, zal ik doen – wacht even, na deze paniekaanval! Nee, ik hyperventileer alleen even, maar zo ben ik rustig hoor. Het helpt me echt enorm dat je me zegt rustig te zijn. Not.
 • “Het is maar een feestje/een winkel/een groepje jongeren/iets anders.” 
  Voor mij is het niet “maar” een feestje/winkel/groepje jongeren. Er komt zoveel meer bij kijken. Ik ben ergens heel erg blij dat je me niet begrijpt, want dat betekent dat het voor jou wel ‘maar’ een feestje/winkel/groepje jongeren is. :-)
 • “Je moet er niet naar luisteren. Het zit allemaal in je hoofd!” 
  Ehm, ja, dat klopt! Het heet niet voor niets een ‘mental illness’. Het zit in mijn hoofd, en dat is nu precies het probleem! Misschien als het niet in mijn hoofd zat, maar mijn been was, je me wel serieus zou kunnen nemen.
 • “Je hoeft je helemaal geen zorgen te maken om x.” 
  Ik weet het, ik weet dat wat je zegt waar is… Ik weet dat je gelijk hebt, maar in mijn hoofd is alles zo echt en waar. Op het moment dat ik pieker denk ik niet logisch na, dat lukt niet. Dit is overigens ook een bewezen iets: de prefrontale cortex is verantwoordelijk voor het logische denken. De prefrontale cortex wordt als het ware even “uitgezet” wanneer het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emoties de overhand neemt. Dit wil ik niet gebruiken als excuus, maar laat wel zien dat het niet “gek” is.
 • “Als je het graag genoeg zou willen had je het wel gedaan.” 
  Dit is gewoon heel pijnlijk. Mensen impliceren best vaak dat ik dingen gewoon niet graag genoeg wil. Dat als ik het niet wil, het ook niet zal lukken. Daarmee zeggen ze dus eigenlijk dat ik het niet graag genoeg wil, want anders was het al wel gelukt.

Mocht je een van deze dingen ooit tegen iemand hebben gezegd, maak je geen zorgen, je hoeft deze blog echt niet te serieus te nemen. Het is voor een deel wat overdreven – ik heb even alle frustratie eruit gegooid. Eén ‘stomme’ opmerking is prima en geen enkel probleem, kan gebeuren en niet iedereen kan weten hoe ze kunnen helpen. Ik hoop dat het voor sommige mensen een eyeopener is, om beter na te denken over hoe hun opmerkingen op anderen over kunnen komen. Morgen komt er een artikel online over wat je juist wél moet doen bij/zeggen tegen iemand die last heeft van angst!

Heb jij wel eens ietwat onhandige opmerkingen gekregen? Zo ja, wat voor?

Liefs

10 thoughts on “7 dingen die je vooral níét moet zeggen tegen iemand met angst

 1. Inderdaad, sommige van die opmerkingen heb ik ook wel eens gekregen. Vooral van mensen die niet zo goed snapte wat ik nu eigenlijk heb. Gelukkig weten ze het nu wel en reageren ze nu beter op een paniek momentje. Of als ik een rede geef waarom ik niet wil gaan naar het feestje. Dat soort dingen.

 2. Volgens mij heb ik ze echt allemaal al een keer gehoord. Ik neem het de persoon op zich niet kwalijk, maar die opmerkingen zijn gewoon zo verrekte pijnlijk.

 3. Heel herkenbaar! En in het meeste zit ook wel een kern van waarheid, alleen heb je er gewoon niks aan. Je weet dat het zo is, maar ja…

 4. Bedankt voor je openheid! Wat heeft voor jou geholpen om over je angst heen te komen? Welke therapie? Of welke oefeningen? Alvast hartelijk dank en volhouden zo ;)

  1. Op dit moment ben ik (helaas) nog zoekende in wat mij kan helpen om over mijn angsten heen te komen. Over het algemeen geldt dat veelvuldig doen wat je eng vindt angst zal/kan verminderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: