Close

Kijktip: Van de straat

Op TV zijn maar weinig programma’s die ik leuk vind om te kijken. Alles met schieten, bloed en heel veel gescheld valt sowieso af, en verder vind ik gewoon best weinig leuk. Een programma dat ik nu al wel twee jaar met veel plezier volg is Van de straat op NPO3. Het loopt helaas niet het hele jaar door, maar elk jaar in het voorjaar komt er weer een nieuwe serie afleveringen op TV. Dit seizoen van Van de straat is op dinsdag om 21.25 op NPO3 te zien. Elke aflevering duurt 30 minuten.

bron

In Van de straat gaat psycholoog Kas Struyf met een aantal andere psychologen en begeleiders aan de slag met een groep ‘ontspoorde’ jongeren. In de eerste aflevering maak je kennis met alle jongeren. In dit seizoen zijn dat Marije, Nick, Jordy en Cheyenne. Zij hebben allemaal hun eigen problemen die vaak al een hele lange tijd spelen. Samen met Kas sluiten ze de deal samen hard te gaan werken aan hun problemen.

In de tweede aflevering vertrekken de jongeren naar het buitenland. Hier zullen ze veel therapie krijgen, moeten werken, sporten en nog veel meer. Door deze combinatie van dingen hoopt Kas de jongeren goed te helpen.

Ik vind het een heel erg mooi programma, omdat het zo open en eerlijk is. Je ziet de jongeren door de afleveringen heen groeien. Er is vaak zo’n enorm verschil tussen hoe gesloten een jongere de eerste aflevering opstelt en hoe open en toegankelijk hij/zij is aan het einde van de serie.

Het is mooi om te zien hoe Kas te werk gaat. De ene keer is hij streng en hard voor de jongeren, de andere keer toont hij enorm veel respect en warmte. Deze combinatie lijkt perfect te werken. Kas lijkt heel goed aan te voelen wat een jongere nodig heeft en speelt daar met zijn team heel erg goed op in. Hij weet bepaald gedrag uit te lokken en in beeld te krijgen, wanneer een jongere zichzelf niet laat zien. Jongeren mogen boos op hem worden, ze mogen huilen, ze mogen zichzelf ontwikkelen en leren om te gaan met hun problemen.

In het team van Kas zit Mike, een ervaringsdeskundige. Ik heb wanneer ik naar de afleveringen kijk het idee dat Mike nog dichter bij de jongeren staat dan Kas. Kas houdt meer ‘professionele afstand’ terwijl Mike constant bij de jongeren is en er altijd voor ze is. Het is mooi om te zien hoe jongeren Mike gaan vertrouwen. Hij is het levende voorbeeld van dat verandering mogelijk is en dat gaan de jongeren vaak inzien. Hij lijkt me een hele waardevolle hulpverlener.

Deze week en komende week is Van de straat een week niet op TV (daarna volgen er nog wel afleveringen), dus dan heb je mooi tijd om de afleveringen die dit seizoen al geweest zijn terug te kijken! :-)
Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3

Op de site van Van de straat kun je nog meer informatie over het programma vinden.

Ken je dit programma? Wat vind je ervan?

Liefs

1 thought on “Kijktip: Van de straat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: