Close
7 dingen die je kunt zeggen om iemand met een eetstoornis te helpen

7 dingen die je kunt zeggen om iemand met een eetstoornis te helpen

Na mijn blog over wat je niet moet zeggen tegen iemand met een eetstoornis leek het me ook goed om een blog te schrijven over wat je wél kunt zeggen tegen iemand met een eetstoornis. Anders is het nogal negatief, en dat is helemaal niet nodig. Vandaag dus de blog over dingen die je kunt zeggen tegen iemand met eetstoornis om diegene te helpen. Lees gauw verder.

Wat je wél tegen iemand die lijdt aan een eetstoornis moet zeggen is een stuk lastiger dan wat je niet moet zeggen. Het is namelijk eigenlijk nooit goed. Complimenten over aankomen, eten, het voorkomen van eetbuien etc. zijn vaak dingen die de eetstoornis-stem luider maken. Opmerkingen over zorgen, hoe er iemand ziek is en iemands lage gewicht zullen door de eetstoornis als compliment worden gezien. Het is heel erg moeilijk wat je nu kunt zeggen. Maar weet je, niks zeggen is ook niet goed want ‘niemand geeft om me’. Het is enorm ingewikkeld, maar ik ga me er vandaag toch aan wagen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je naar je naaste kijkt en naar wat hij of zij nodig lijkt te hebben en fijn lijkt te vinden.

 • “Kan ik je ergens mee helpen? Kan ik iets voor je doen?”
  Negen van de tien keer zal degene met een eetstoornis geen antwoord kunnen geven en zeggen dat je hem of haar niet hoeft te helpen. Dat is oké, forceer het niet. Het is goed voor hem of haar om te weten dat je er altijd bent en altijd alles wilt doen om te helpen. Helpen kan gaan van samen zijn tijdens eetmomenten tot samen naar de huisarts gaan om meer hulp te vragen.
 • “Ik maak me zorgen om je.”
  Deel je zorgen met degene met een eetstoornis. Ook dit zal misschien weinig reactie opleveren. Ik denk dat dit punt sowieso een punt van discussie kan zijn: het kan namelijk ook een soort ‘compliment’ zijn voor de eetstoornis. ‘Yes, iemand maakt zich zorgen, ik doe het goed, ik ben ernstig’. Gek klinkt dat, nu ik het opschrijf, maar het is de realiteit van een eetstoornis. Toch denk ik wel dat het heel fijn kan zijn wanneer iemand naar je uitspreekt dat ze zorgen om je hebben, omdat dit tegelijkertijd aangeeft dat je om iemand geeft.
 • “Ik weet niet goed wat ik moet zeggen, maar ik wil altijd naar je luisteren.”
  Laten weten dat je er wilt zijn is een heel belangrijk punt bij het steunen van je naaste. Je hoeft niet altijd goed te weten wat je moet zeggen, dat is ook niet realistisch. Je bent geen therapeut, je bent gewoon liefhebbend(e) familielid/vriendin/kennis. Zeker wanneer iemand al in behandeling is kan het voor hem of haar heel erg fijn zijn om iemand te hebben die wil luisteren, gewoon alleen maar luisteren. Hij of zij krijgt namelijk al advies genoeg bij therapie.
 • “Ik wil je graag helpen bij het zoeken naar de juiste hulp.”
  Op deze manier laat je nóg een keer weten dat je er wilt zijn voor je naaste. Daarnaast geef je ook heel duidelijk aan dat jíj niet degene bent die dit kan oplossen, dat daar professionele hulp voor nodig is. Wat je ook indirect laat weten is dat je hem of haar serieus neemt en vindt dat hij of zij professionele hulp verdient en aan mag nemen. Dat kan voor iemand met een eetstoornis heel erg veel betekenen.
 • “Ik geloof (in) je.”
  Zowel “ik geloof je” als “ik geloof in je” zijn mooi om af en toe duidelijk uit te spreken. Dat iemand met een eetstoornis niet in zichzelf geloofd betekent niet dat jij niet in hem of haar mag geloven.
  Daarnaast is het heel fijn om te weten dat je geloofd wordt. Dat iemand je serieus neemt. Dat stelt gerust, de naaste hoeft niet bang te zijn dat je hem of haar niet geloofd, dat je denkt dat hij of zij aanstelt en niet de waarheid verteld.
 • “Ik hou van jou, maar niet van je eetstoornis.”
  Ik kan me heel goed voorstellen dat het frustrerend kan zijn wanneer je bij iemand met een eetstoornis in huis woont of met hem of haar gaat eten. Je maakt je zorgen en wilt graag helpen, maar kunt ze maar niet bereiken. Het kan soms voor ruzie zorgen wanneer iemand met een eetstoornis een maaltijd weigert of vervelende dingen over zichzelf zegt. Het kan zo maar gebeuren dat degen met de eetstoornis dan zegt “je houdt helemaal niet van me!!!”, terwijl Herinner je dochter/zoon/vriendin/vriend/etc. eraan dat je ontzettend veel van hem of haar houdt – maar niet van de eetstoornis. Probeer dat verschil duidelijk te maken.
 • “Laatst ging ik…”/”Weet je wat ik pas heb meegemaakt?!”
  Vertel dingen die níét met de eetstoornis te maken hebben. Zorg dat hij of zij betrokken blijft bij de ‘echte’ wereld, voor zover dat mogelijk is. Het is belangrijk dat iedereen zich realiseert dat iemand zoveel meer is dan de eetstoornis. De ‘echte’ wereld mag niet verdwijnen omdat het zieke wereldje overneemt. Blijf delen wat je meemaakt, vaak vinden mensen met een eetstoornis het alleen maar leuk om te horen over wat anderen meemaken. Misschien geeft dit zelfs wel een beetje motivatie om te vechten. Het kan zo zijn dat hij of zij de leuke dingen die jij doet ook weer wil kunnen doen!

Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad. Net als altijd is het belangrijk te onthouden dat iedereen anders is en iedereen andere dingen nodig heeft. Wat ik hierboven heb geschreven is puur gebaseerd op mijn ervaringen en de ervaringen van mensen die ik ken. :-)

Wat zou jij willen zeggen tegen iemand met een eetstoornis?

Liefs

31 thoughts on “7 dingen die je kunt zeggen om iemand met een eetstoornis te helpen

 1. Weer erg mooi geschreven. Ik snap ook dat het heel lastig is om met iemand te leven die een eetstoornis heeft. Gelukkig besef ik dat, want anders schiet je bij heel veel dingen in de aanval.

 2. Goed om hier ook een artikel van te maken, naast je voorgaande artikel hierover. Belangrijk voor veel mensen om zoiets te lezen! Ik ken in mijn persoonlijke leven niemand met een eetstoornis, maar het is natuurlijk altijd verstandig om hier het een en ander vanaf te weten; ik zou namelijk nooit zelf bedacht hebben wat ik precies wel of juist niet tegen iemand met deze ziekte zou kunnen zeggen.

  1. Het leek me ook belangrijk om dit artikel er naast te hebben.
   Mocht je ooit iemand met een eetstoornis in je omgeving hebben, dan hoop ik dat je hier nog iets aan hebt!

 3. Ik vraag, jij schrijft een mooi stukje! ;) Je advies is heel waardevol. Zo zou je met iedereen moeten omgaan. Niet oordelen, geen ongevraagd advies of valse hoop wekken, maar gewoon steunen en luisteren.

  1. Haha :-)
   Het zou heel fijn zijn als iedereen zo met alle anderen om zou gaan! Dan zou de wereld een heel stukje mooier zijn.
   Liefs

 4. Mooi stuk. Ook goed dat je het steeds over hem of haar hebt. Er wordt toch nog vaak gedacht dat een eetstoornis alleen bij vrouwen voorkomt.

  1. Dankjewel :) Ik vind ’t fijn om te horen dat het je op is gevallen en je het waardeert! Dankjewel. :)
   Liefs!

 5. Wat een goed artikel! Ik heb helaas nu ook iemand in mijn omgeving dus ik vind het fijn hier af en toe iets over te lezen.

 6. Mooi geschreven! Het is ook gewoon erg lastig om iemand met een eetstoornis, of welke andere stoornis dan ook, juist te benaderen. Goed dat je dit onder de aandacht brengt. :)

  1. Dat klopt. Zeker bij eetstoornissen logt het allemaal heel gevoelig helaas. Wie weet help ik iemand een beetje met deze post! :-)

 7. Heel mooi artikel, goeie tips. Goed dat je dit deelt. Voor iedereen is het lastig om met iemand om te gaan die psychische problemen heeft. Ik vind vooral die: “Ik weet niet wat ik moet zeggen, maar ik wil altijd naar je luisteren” erg mooi. Vroeger kon ik er heel slecht tegen als mensen zeiden: ik weet niet wat ik moet zeggen, dan dacht ik altijd, oke doei, dan zeg ik ook wel niks meer. Maar door er achteraan te zeggen dat je wél altijd wil luisteren, vind ik heel erg mooi!

 8. Heel erg mooi! Vaak wordt alleen de andere kant belicht, dus super dat jij deze kant ook laat zien. Ik vond het heel fijn als mensen zeiden dat ze er welke keus ik ook zou maken voor me zouden zijn. Dat waren er verdomd weinig, twee om precies te zijn, maar ze hebben het wel waargemaakt. Niet pushen, maar er wel voor me zijn. Nu achteraf zie ik pas echt hoe bewonderenswaardig dat is.

  1. Ik was eerst ook van plan om alleen de andere kant te belichten, maar toen realiseerde ik me hoe stom dat eigenlijk is. Het is heel erg makkelijk om te zeggen waar je ontevreden over bent, maar ik vond dat ik dan ook wel met alternatieven moest komen. :)
   Het is inderdaad heel erg mooi zeg.. Van deze mensen weet je dat ze er altijd en onvoorwaardelijk voor je zullen zijn. Hele waardevolle mensen. <3

 9. Wauw goed dat je dit onder de aandacht brengt. Het is zo lastig het juiste te zeggen tegen iemand met een “stoornis”

 10. Ik denk dat deze tips voor mij misschien nog wel handiger zijn dan de vorige… ik weet meestal wel wat ik niet moet zeggen maar ja, wat dan wel? Ik denk dat je deze tips ook bij andere psychische ziektes kunt toepassen hoor. Vooral zeggen dat je wil helpen maar wel eerlijk toegeeft dat je niet weet hoe is belangrijk denk ik. Anders blijft het maar zo in de lucht hangen en daar krijg je hele ongemakkelijke situaties van, gewoon niet prettig! Mooi geschreven.

 11. Hier was ik al nieuwsgierig naar. :) Mijn belangrijkste waarde is vertrouwen, dus ik zou er een variant op ‘ik geloof in je’ in gooien. ‘Ik heb vertrouwen in je.’ Dat is een zinnetje dat ik zelf graag had gehoord op moeilijke momenten. Mijn ouders uiten heel vaak dat ze geen vertrouwen hebben in mij/in herstel. Dan zeggen ze: Het gaat steeds fout. Wanneer gaat het weer fout, daar kun je op wachten. Je kunt niks volhouden, het gaat steeds mis. De overwinningen die ik heb behaald vergeten ze dan. Na een moeilijk gesprek met teveel tranen om te kunnen reageren heb ik het er eens met mijn moeder over gehad. Ik zei: Als jullie geen vertrouwen in mij hebben/geen vertrouwen uitstralen, hoe kan ik dan zelf keer op keer de moed bij elkaar verzamelen om weer op te krabbelen? Ik heb vertrouwen nodig. Ik heb van mezelf een grote bron vertrouwen in het leven, maar als ik me slecht voel kan ik daar niet altijd bij.

  1. Wat mooi dat je dat hebt aangegeven. Ik hoop dat ze er ook daadwerkelijk iets mee hebben gedaan zodat de situatie beter werd. Kan me heel goed voorstellen dat dat dan iets zou zijn om te zeggen! Mooi!
   Liefs

 12. Bedankt hiervoor! Ik heb een vriendin die het momenteel enorm zwaar heeft door haar eetstoornis en de psychische problemen die erbij horen en ik vind het heel moeilijk dat ze daardoorheen moet, ook omdat ik weet dat ik haar niet kan helpen. Deze dingen heb ik tegen haar gezegd zodat ze in ieder geval weet dat ik er voor haar ben en haar wil helpen met haar herstel. Knap van je dat je dit beschrijft!

  1. Wat fijn dat je er iets aan hebt gehad. Dat vind ik heel mooi om te horen!
   Sterkte voor je vriendin!
   Liefs

 13. Wauww super goed artikel! Wat zou het fijn zijn als mijn moeder dit blogje eens tegen zou komen ;)
  Het is inderdaad wel heel fijn als mensen zich niet aan je opdringen, maar wel aangeven dat ze er voor je zijn. Dat is denk ik de beste manier om contact te zoeken met iemand met een eetstoornis. In ieder geval in mijn geval!
  Liefs, Sofie ♥

  1. Misschien zou je het aan haar kunnen sturen? Zou je dat durven? Het kan je alleen maar helpen!
   Liefs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: