Close
De 8 mooiste boeken over psychische problemen

De 8 mooiste boeken over psychische problemen

Vandaag deel ik met jullie mijn favoriete boeken over psychische problemen. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om te zien.

De boeken die ik deel zijn vooral Young Adult boeken. Al deze boeken heb ik in het Engels gelezen, maar ik weet dat de meeste boeken ook in het Nederlands te verkrijgen zijn. Hoe ze vertaald zijn kan ik je niet vertellen, maar in het Engels waren dit mijn favoriete boeken over psychische problemen!

DSC05491

Het eerste boek dat ik erg mooi vond is Wintergirls van Laurie Halse Anderson (hij is ook in het Nederlands verkrijgbaar!). Dit boek gaat over twee meisjes die allebei een eetstoornis hebben. Een van de meisjes overlijdt (niet echt een spoiler, haha, het staat al op de achterkant van het boek!). Het andere meisje kan echter niet zomaar stoppen met weinig eten. De stem in haar hoofd blijft zeggen dat het minder moet, altijd maar minder. Dit boek vond ik heel erg mooi. Je wordt meegenomen in de wereld van deze meisjes. Je merkt met het lezen van dit boek pas goed hoe overheersend een eetstoornis is. Ik wil wel een kleine waarschuwing toevoegen: dit boek zou ik niet aanraden als je op dit moment nog (diep) in je eetstoornis zit. Het boek kan erg triggerend zijn wanneer je een eetstoornis hebt.

DSC05497

Mijn tweede aanrader is I Don’t Want To Be Crazy van Samantha Schutz. Dit is een boek geschreven in dichtvorm. Hier moest ik heel even aan wennen, maar toen ik er eenmaal aan gewend was las het heel erg fijn. Dit boek gaat over iemand met een angststoornis. Een ingrijpend verhaal… Maar ik vond dat Samantha echt heel erg mooi onder woorden heeft gebracht hoe dingen voor mensen met een angststoornis zijn. Al kan ik natuurlijk eigenlijk alleen voor mezelf spreken. Volgens Goodreads zijn een hoop mensen het wel met me eens. :-)

DSC05499

De prologue, zodat je een klein beetje weet wat je kunt verwachten van dit boek. :-) Dit boek is helaas niet in het Nederlands verkrijgbaar.

DSC05492

Mijn derde aanrader uit de lijst ‘boeken over psychische problemen’ is Thirteen Reasons Why van Jay Asher, dit boek is zowel in het Nederlands als Engels verkrijgbaar.. Een boek over een meisje dat zelfmoord heeft gepleegd en clues achter heeft gelaten over waarom. De dertien redenen waarom zij heeft gedaan wat ze heeft gedaan. Dit boek is geschreven vanuit een jongen die verliefd was op het meisje. Het meisje heeft voor haar door cassettebandjes opgenomen voor de ‘schuldigen’, en Clay (de jongen die verliefd op haar was) ontvangt de bandjes ook. Een heel erg indrukwekkend boek.

DSC05493

Perfect Escape van Jennifer Brown is een boek over de zus van een jongen met een obsessieve compulsieve stoornis. In dit boek vond ik het erg mooi hoe je het verhaal mee in werd genomen door de familie. Door dit boek is het voor mij erg duidelijk geworden dat mensen me proberen te helpen, ook wanneer dingen voor mij averechts werken. Ik vond het erg mooi hoe de familie de jongen telkens weer wilde helpen, maar niks leek te werken. Dat is natuurlijk helemaal geen fijn iets, maar het heeft mij erg veel inzicht gegeven in waarom anderen doen zoals ze doen.

DSC05496

Willow van Julia Hoban heeft op de cover staan “it’s hard to keep a secret when it’s written all over your body”. Dat maakt natuurlijk al een beetje duidelijk dat dit over zelfbeschadiging gaat. Een heel erg mooi verhaal over een meisje dat problemen heeft met zelfbeschadiging en een jongen die haar probeert te helpen. Dit boek heeft mij nooit getriggerd, maar ik weet niet hoe dit voor anderen zal zijn. Ik vond het een prachtig boek, waarin je werd meegenomen in haar belevingswereld.

It’s Kind Of A Funny Story van Ned Vizzini is het eerste boek van deze lijst die ik las. In dit boek neemt Craig, de hoofdpersoon van een jaar of 15, je mee in zijn leven. Hij komt terecht op een psychiatrische afdeling vanwege zijn depressie. Ik zou zelf niet zo snel zeggen dat dit een boek over depressies is, omdat het zoveel meer is dan dat. Het gaat een stuk dieper in op het leven van Craig, maar tegelijkertijd is het geen ‘zwaar’ boek. Zoals de titel al aangeeft: er komt een hoop humor bij kijken! Dit boek is ook verfilmd! (Wat trouwens heel erg verdrietig is, is dat de schrijver van dit boek inmiddels is overleden. Hij heeft zelfmoord gepleegd. Dat vond ik erg heftig om te horen)

DSC05494

Deze twee boeken zijn erg bekend en populair. Extremely Loud & Incredibly Close van Jonathan Safran Foer gaat even kort gezegd over een jongetje dat autisme heeft. Hij vindt na het overlijden van zijn vader tijdens de aanslagen van 11 september een sleutel in de kast van zijn vader. Hij wil uitvinden waar deze geheime sleutel van is. Je wordt meegenomen in de zoektocht van dit jongetje. Erg mooi! Dit boek is zowel in het , Engels en Nederlands te lezen als op de tv te bekijken, er is namelijk ook een film van gemaakt.

The Curious Incident Of The Dog In The Night-time van Mark Haddon gaat ook over een jongen met autisme. Hij is geweldig intelligent en heel een fotografisch geheugen, maar hij kan er absoluut niet tegen om bijvoorbeeld aangeraakt te worden. In dit boek wordt de hond van de buurvrouw vermoordt en de jongen (Christopher) gaat op onderzoek uit. Hij wil weten wie deze misdaad heeft begaan. Ik vond het erg mooi hoe de schrijver in dit boek autisme heeft uitgelegd. Je werd meegenomen in de wereld van Christopher door bijvoorbeeld verschillende groottes van het lettertype, afbeeldingen en lijstjes. Erg mooi gedaan. Dit boek is ook in het Nederlands verkrijgbaar.

DSC05495

Girls Like Us van Gail Giles past misschien niet helemaal in het rijtje thuis, maar ik vond ‘m wel het vermelden waard. Dit gaat over twee meisjes die net hun special education hebben afgerond en nu op zoek zijn naar werk. Ze mogen wonen in het huis van een oudere mevrouw, die hen ook probeert te helpen bij de dagelijkse dingen waar deze meisjes moeite mee hebben. Een heel erg indrukwekkend boek dat me lang is bijgebleven. Ik moest even wennen aan de manier van schrijven, omdat er bij een van deze meisjes heel duidelijk is dat zij taalproblemen heeft. De schrijver heeft haar stukken zo geschreven als ze zouden klinken. Dat was even wennen, maar later vond ik het vooral erg mooi.

Dit waren mijn tips voor boeken over psychische problemen. Ik vind het erg lastig om uit te leggen waar boeken over gaan, dat heb je misschien wel gemerkt. Ik raad iedereen aan al deze boeken gewoon te lezen, dan merk je vanzelf hoe mooi ze zijn. ;-)

Heb jij deze boeken al gelezen? Wat vond je ervan? Heb jij nog andere aanraders?

Liefs

57 thoughts on “De 8 mooiste boeken over psychische problemen

 1. Oh wauw, I don’t want to be crazy lijkt spreekt mij heel erg aan. Ik lees ook heel graag in het Engels. Deze gaat op mijn lijstje. Op dit moment lees ik uit zelfbescherming inderdaad nog geen boeken over eetstoornissen. Dat komt wellicht later weer als het allemaal wat verder achter me ligt. Mooie tips, dank je wel!

 2. Ik ken alleen het boek van Mark Haddon. Ik heb veel andere zorg gerelateerde boeken gelezen maar dan wel voornamelijk in het nederlands.

 3. It’s kind of a funny story staat al zo lang op mijn lijstje! Thirtheen reasons why vond ik ook een mooi boek <3

  1. “Lezen kreng!” (Ik hoop maar dat je Schrijven kreng! van Lisette Jonkman kent, haha, anders sorry!) En anders de film kijken. Echt een aanrader, allebei.

 4. Dit soort boeken spreken mij altijd erg aan. Super interessant! Ik kan er weer een aantal aan mijn lijstje toevoegen, want van bijna allemaal heb ik nog nooit gehoord!

 5. Er staan een paar boeken bij die ik nog niet gelezen had, maar die ik zeker snel ga zoeken. Leuk lijstje! Zelf vind ik the perks of being a wallflower ook erg mooi (de film ook trouwens) en de boeken van myrthe van der meer (up & paaz) zijn ook aanraders!

  1. Ja! The Perks is inderdaad ook héél erg tof! Zowel de film als het boek inderdaad.
   Hele mooie boeken. Die je aanraadt. :)

  1. Valt best mee eigenlijk. Het zijn allemaal young adults. De onderwerpen zijn heftig, maar ik denk dat het qua lezen best mee valt. Heftige onderwerpen maar niet écht ‘zware kost’, vind ik.

 6. Mooie boeken! Vooral Thirteen Reasons Why lijkt me een heel bijzonder boek om te lezen. Ook de boeken omtrent autisme klinken interessant!

  1. De boeken omtrent autisme zijn wel redelijk volgens het stereotype (werd hierboven in de comments ook al ergens gezegd, en dat klopt wel), maar ze zijn alsnog erg mooi en interessant om te lezen.
   Liefs

 7. Wintergirls is een van mijn favorieten! Niet zo vreemd gezien mijn problematiek haha. In datzelfde rijtje vind ik ´de Ana files´ ook nog heel goed, het is de uitgebreidere versie van een serie blogs die een paar jaar terug op thepostonline.nl stonden (toen heette dat nog anders) over een vrouw die na zestien jaar in therapie gaat voor haar anorexia. Maar ze schrijft superdroog en grappig, het is heel leuk en ook heel treffend geschreven allemaal.

  En ‘Thirteen reasons why’ is ook een absolute topper. Het werd aangeraden op de lerarenopleiding die ik een tijdje gedaan heb. Echt een must read.

  1. De Ana Files heb ik geloof ik alleen een klein stukje van gelezen omdat het me te veel triggerde op het moment van lezen. Maar misschien ga ik het binnenkort weer eens proberen. :)

   Tof dat je 13 reasons why hebt aangeraden op de opleiding! :)

   Liefs

 8. Oeh bedankt voor het delen!! “I don’t wat to be crazy” heb ik besteld. Ben heel benieuwd!!!

 9. Ik heb ze allemaal nog niet gelezen! Wel staat It’s Kind Of A Funny Story nog in mijn boekenkast op me te wachten en staat Extremely Loud & Incredibly Close al een tijdje op mijn to read-list. De boeken die ik nog niet kende klinken echter ook allemaal heel indrukwekkend. Ik wil vooral Perfect Escape heel graag lezen, die ga ik denk ik zo bestellen!

 10. Ik heb ‘het wonderlijke voorval van de hond in de nacht’ gelzen, in het NL dus. Vond hem niet heel erg bijzonder. Kan me ook goed voorstellen dat hij fijner leest in het engels. De rest van het rijtje ken ik niet, ga er een paar overnemen voor als ik weer zin heb in zulk soort boeken. Bedankt!

 11. It’s Kind Of A Funny Story lijkt me heel interessant, ken je De Eenzaamheid Van De Priemgetallen? Ik vond dit een heel mooi boek. Niet echt over een depressie oid, maar wel echt een prachtig verhaal!

 12. Beste Kim,

  Een tijdje volg ik je nu, vol bewondering, via Twitter en je blog. Ik wil graag laten weten dat ik je ontzettend sterk en dapper vind. Daarnaast vind ik het heel mooi dat je zo open bent! Een soortgelijk berichtje heb ik vandaag op de blog van Carlijn geplaatst, die ken je wel. Ik vind haar een kanjer, en dat ben jij zeker ook!

  En om dan nog te reageren op je leuke blog van vandaag; ‘Sprakeloos’ van Herma de Beer en ‘De Keukendochter’ van Jael McHenry vind ik twee mooie, en relatief onbekende, boeken over autisme!

  1. Wat onwijs lief! Dankjewel! Heel tof en lief dat je de tijd hebt genomen dit berichtje achter te laten.
   En heel erg bedankt voor de tips, ik ga ze opzoeken :)

 13. Normaal lees ik dit soort boeken niet meer, maar die van Samantha Schutz gaat meteen op mijn lijstje! Nu ik zelf een soort van genezen ben, wil ik me er niet meer continu mee omringen, maar dit boek lijkt net iets anders dan het doorsnee boek (voor zover dat al bestaat) over psychische problemen. Ik ben erg benieuwd, bedankt voor de tip!!

  1. Kan me voorstellen dat sommige boeken erg triggerend kunnen zijn (ook wanneer je hersteld bent) en totaal niet helpen. Leuk dat je I Don’t Want To Be Crazy toch interessant vindt. Ik vond ‘m persoonlijk echt super mooi!

 14. Wat handig dat je deze lijst deelt! Ik houd echt van zulke boeken. Natuurlijk vind ik het heel erg wat er soms beschreven staat maar daarnaast vind ik het erg leerzaam voor anderen.

 15. Fijn artikel. Ik denk dat dit soort boeken ook goed zijn om te lezen voor de omgeving van diegene met een ‘psychisch probleem’. Zo hebben mijn ouders een boek over iemand met een eetstoornis gelezen, zodat ze beter konden begrijpen hoe het werkt en hoe het zit. In die boeken wordt het vaak namelijk best goed beschreven.

 16. Ohh ik wist niet dat It’s a Kind of Funny Story een boek was! Leeeuk! Ik vond de film heel tof dus moet het boek ook maar eens lezen.
  Mark Haddon en Jonathan S. Foer zijn ook bazen:)

  Nog een aanrader: I Never Promised You A Rose Garden van Hannah Green is echt práchtig. Zo zo zo mooi. En daarnaast is Girl Interrupted denk ik ook een prachtig boek (de film heb ik al zo’n 6 keer gekeken maar het boek nog nooit gelezen).

  1. I Never Promised You A Rose Garden kende ik nog niet! Ik ga eens kijken.
   Girl Interrupted lijkt me als boek wel mooi, maar als film was het niks voor mij, hihi. Ik ga misschien eens het boek lezen.

 17. Dank je voor je tips! Ik ben zelf vooral geïnteresseerd in boeken over autisme – natuurlijk ;-) – maar ga ook “Girls like Us” even toevoegen aan mijn lijstje.

 18. Wat een goed lijstje met boeken! Sommige wil ik zeker nog eens lezen, alleen de Engelse durf ik niet zo goed aan omdat ik eigenlijk altijd alles in het Nederlands lees. Maar wie weet, misschien eens een leuke uitdaging :)
  Ik heb pas ‘ Het Rosie Project’ gelezen die vond ik echt brilliant. Gaat over een man met Asperger op zoek naar zijn ideale partner. Er is ook een vervolg van ‘Het Rosie Effect’ die ga ik ook snel lezen.
  Maar eerst ben ik nog wat informatievere boeken over autisme aan het lezen. ‘ Vrouwen met autisme’ En ‘ Autismespectrumstoornissen bij volwassenen.’ Die laatste is vooral erg informatief/educatief.

 19. Wauw dit vind ik nog eens een super leuk artikel, ik heb sowieso al veel boeken van jou die nog op mijn lijst staan om te gaan lezen! wintergirls heb ik gelezen, de nederlandse versie, en ik ga die film kijken van It’s kind of a funny story.. Hij lijkt me wel erg mooi

 20. Godzijdank dat ik dit artikel heb ‘gevonden’ en dus gelezen heb. Ik zoek al maanden voor een boekenlijst met als onderwerp psychische problemen. Ik kom steeds maar uit op dezelfde lijstjes met dezelfde boeken die ik ondertussen al heb gelezen. Hier staan er echter boeken in waarvan ik nog nooit heb gehoord. Dus dankjewel om het mee te delen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.