Close
Waarom ik mijn doelen voor 2017 niet behaalde én wat ik hiervan heb geleerd

Waarom ik mijn doelen voor 2017 niet behaalde én wat ik hiervan heb geleerd

Begin 2017 schreef ik een blog over mijn “17 doelen voor 2017“. Ik stelde mezelf begin 2017 17 doelen voor het nieuwe jaar. Ik kan er kort over zijn: deze doelen heb ik niet gehaald. Vandaag deel ik waarom ik ze niet heb gehaald. Misschien nog wel belangrijker: ik deel ook wat ik heb geleerd over het stellen van doelen en hoe ik ervoor kan zorgen dat ik mijn doelen in de toekomst wel kan verwezenlijken.

Er zijn een aantal redenen waarom ik mijn doelen niet heb gehaald. In mijn blog van 16 januari schreef ik het volgende:

“Ik zou het allemaal kunnen uitstellen tot december.

Dat is eigenlijk denk ik ook wat ik het liefst zou willen: uitstellen, uitstellen, uitstellen. Maar… van uitstel komt afstel en van uitstellen wordt het waarschijnlijk ook niet veel minder eng.”

Nou, goed inzicht Kim, maar heb je er ook iets mee gedaan? Nee. Dat dan weer niet.
Daar zit direct de eerste fout in de doelen die ik mezelf gesteld heb. Ik heb ze voor 2017 gesteld. Dat is nogal een periode. In principe maakt de tijdspanne van een jaar niet dat een doel zal mislukken, maar zoals ik toen al schreef: het liefst wil ik uitstellen. De enge dingen uitstellen. Wat dus inderdaad “van uitstel komt afstel” heeft betekent. Telkens dacht ik dat ik nog wel een paar maanden had. Dat was ook zo… Maar de tijd gaat door. Als ik niet door ga met het werken aan mijn doelen zal ik ze niet halen.

Dus, wat ging er mis?

1. Mijn doelen waren niet erg tijdgebonden 
Ik wilde mijn doelen behalen in 2017, maar dat gold voor alle 17 doelen. Ik denk dat het een stuk beter had gewerkt als ik voor mezelf duidelijk had gemaakt wat ik wanneer zou gaan doen. Wat ik wanneer zou willen doen. Er stond bijvoorbeeld ook met het vliegtuig reizen op mijn lijstje. Iets wat ik heel eng vind. Iets wat heel makkelijk vooruit te schuiven is. Ik heb de websites van verschillende vliegmaatschappijen regelmatig open gehad, maar ik heb ze vaak snel weer dicht geklikt. “Komt wel”. Zo werkt het niet. Ik heb een duidelijkere periode nodig waarin ik iets wil bereiken. Wil ik bijvoorbeeld in de zomer een weekje naar Italië, met het vliegtuig? Of naar de sneeuw?

2. Mijn doelen waren “vaag”
Veel van mijn doelen waren naast niet tijdgebonden ook erg vaag. Met iemand afspreken, minimaal 2 hardloopwedstrijden lopen… Met wie zou ik dan willen afspreken? Welke hardloopwedstrijden zou ik willen lopen? Hierin ben ik niet duidelijk geweest. Ik heb wel 1 hardloopwedstrijd gelopen. Ook heb ik met iemand afgesproken. Toch denk ik dat ik veel meer uit mijn doelen had kunnen halen als ik duidelijk was geweest over wat ik nu eigenlijk precies wilde. Ik deel nu ook niet al mijn doelen, dus dat maakt het voor jullie dan weer een beetje vaag. Om het vaag te houden, zeg maar. ;-)

3. Het waren allemaal dingen die erg veel spanning oproepen
Hierbij trek je misschien je wenkbrauwen op. Moeten doelen niet iets zijn wat je lastig vindt om te doen? Ja, misschien wel… Maar als ik kijk naar mijn lijstje zie ik dat ik, op de dingen die gelukt zijn na, de lat wel erg hoog mezelf heb gelegd. Alles moest zelf, alles moest groots zijn en belangrijk.

Dus dan nu de hamvraag…

Wat heb ik ervan geleerd? 

Het afgelopen jaar heb ik geleerd dat ik het beter niet van de daken kan schreeuwen als ik iets ga doen wat ik eng vind. Als ik dat wel doe voel ik kennelijk een soort druk van buitenaf en dan mislukt het vaak. Als ik mijn “enge dingen” stilhoud tot het moment dat ik het ga doen of zelfs tot nadat ik het heb gedaan.. dan lukt het veel vaker! Een belangrijk leerpunt. Soms kan het helpen om even te delen, te spuien, bij iemand die ik vertrouw, maar als ik het het wereldwijde web op gooi gaat het vaker mis dan wanneer ik dit niet doe.

Dus… Je zult waarschijnlijk vaker stapjes gaan lezen als ze al gezet zijn dan vooraf. Dat is misschien jammer voor jullie, maar voor mij werkt het wel een stuk beter. Achteraf een leuk verslagje van iets dat is gelukt (of compleet is gefaald ;-)) kan hopelijk ook leuk zijn!

Daarnaast weet ik nu dat ik het klein, overzichtelijk en duidelijk moet houden. Het hoeft niet groots. Stapje voor stapje kom je ook ergens. Natuurlijk zou ik het liefst in 1 keer de Mount Everest beklimmen, maar misschien is het wel handig als ik eens een heuveltje in Limburg “beklim”. Of gewoon een wandeling maak, alleen. Te groot = te beangstigend = uitstel = afstel = doel niet gehaald.

Het hoeft niet moeilijker dan het al is… Ik mag hulp vragen. Dat is ook een belangrijk ding. Zo ben ik laatst een paar keer alleen met het OV naar de GGZ gegaan. Dat vond ik erg spannend. Na zo’n reis ben ik eigenlijk al heel erg moe en overprikkeld, na het daarop volgende gesprek al helemaal. Dan mág ik vragen of mijn moeder me op komt halen. Het hoeft niet allemaal in 1 keer. Als ik met iemand wil afspreken mag ik ook vragen of ik met iemand mee kan rijden, of of mijn moeder me even zou willen brengen. Het afspreken op zich is al spannend genoeg. Het is goed. Het voelt misschien niet goed, want het moet groots en bijzonder en alles moet zelf. Vaak loopt het dan uit op een mislukking. Ik doe iets helemaal niet, omdat het te veel is, omdat ik overweldigd word door alles wat er gaat gebeuren en wat ik moet en wat ik eng vind… Het hoeft niet altijd zo moeilijk mogelijk!

Dit zijn voor mij de belangrijkste punten die ik heb geleerd in 2017. Sommige doelen heb ik behaald en daar ben ik heel trots op en blij mee. Dat heb ik toch maar mooi gedaan! Sommige doelen heb ik niet behaald. Sommige neem ik mee naar 2018, sommige doelen worden vervangen.

In 2018 wil ik vooral meer DOEN. En daar laat ik het voor nu even bij… :-) Jullie zien het wel voorbij komen, denk ik zo. :-)

Heb jij doelen gehaald die je voor jezelf had gesteld in 2017? Zo ja, super! Wat heeft je geholpen bij het behalen van je doelen? Zo niet, hoe denk je dat dit komt? Is er een manier om dit te veranderen in het nieuwe jaar? Liefs

10 thoughts on “Waarom ik mijn doelen voor 2017 niet behaalde én wat ik hiervan heb geleerd

 1. Ah mooi inzicht en ik denk inderdaad dat kleine doelen net zo goed zijn, rustig aandoen en stapje voor stapje opbouwen. Al die kleine stapjes maken uiteindelijk ook een heel eind. Vaak die je kleine stapjes (ik tenminste) veel bewuster, terwijl grote stappen wals je al gauw over dingen heen om t maar gedaan te hebben.. En daarnaast helpt t mij inderdaad ook om niet alles te delen, soms maak je dingen daar onnodig groot mee voor t gevoel en dat is eigenlijk zonde. En persoonlijk vind ik een blogje achteraf net zo leuk. ♡

  1. Dankjewel voor je reactie, Sam :-) Mooi gezegd!
   Ik wens je alvast een mooi 2018 toe, met hopelijk veel kleine stapjes in de “juiste” richting (welke dat is bepaal je natuurlijk helemaal zelf!)
   Liefs

 2. Als je veel kleine haalbare doelen stelt, behaal je veel succesmomentjes. Goed voor je zelfvertroouwen! En voor wat uitstelgedrag betreft: daar ben ik (ook) een meester in 🙈 Mezelf afvragen “waarom niet?” of beter nog “waarom niet NU?” helpt vaak. Heb je echt een goede reden om het niet te doen of is het vooral angst? En wat is eigenlijk het ergste wat je kan gebeuren? Jezelf voorstellen hoe trots je zult zijn als je het wél gedaan hebt kan ook helpen. Succes in 2018!

 3. Leuk om je overpeinzingen te lezen. Voor andere ook leerzaam denk ik. Veel geluk en wijsheid in 2018 en naast doelen plan ook wat “niks hoeft” momenten in. Die heb je nodig om je andere succesjes te bereiken.

 4. ben ook wel benieuwd naar wat er wel goed is gegaan, wat waren je successen? ken je het smart-doelen stellen? dit kan helpen om duidelijke en haalbare doelen te stellen. vind het een goed idee dat je niet meer aankondigt dat je iets engs gaat doen, als dat te veel druk geeft is dat niet goed en ik vind het erg leuk om te horen als iets is gelukt :)

  veel succes, en wees lief voor jezelf

 5. Ik had niet speciaal doelen opgesteld voor dit jaar. Mooi dat je weet waar het aan ligt dat het niet is gelukt.

 6. Je hebt er in ieder geval weer van geleerd, dus verloren is het niet! En het komt wel goed op een dag! Alles op jouw tempo doen en doen wat voor jou het beste is. Ik denk echt dat dat een heel goed advies is voor jou. Ik lees je blog niet heel vaak, maar ik volg je wel op Instagram en krijg daar dus wel een groot stuk van je leven mee. Fijne jaarwisseling en een spetterend 2018 Kim!

 7. 17 doelen is ook wel veel, helemaal als het ook nog lastige doelen zijn.
  Ik had er niet zoveel en de meeste heb ik ook wel behaald. Alleen het afvallen niet, dat botste nogal met het binnen mijn grenzen blijven. 😉

 8. Leuk blog! Zo herkenbaar ook, om de lat te hoog te leggen voor jezelf. Op school moesten wij altijd doelen SMART (specifiek,meetbaar,acceptabel,realistisch en tijdsgebonden) opstellen. Dat lijkt wel heel erg op waar jij tegen aangelopen ben het afgelopen jaar. Dat werkt dus ook goed voor persoonlijke doelen. Succes in 2018 en niet te streng zijn voor jezelf, haha. Bij zo’n evalutatie besef je ook wat je wel hebt bereikt: met het ov gaan enzo! Top, Ook de kleine overwinningen zijn er om te vieren toch? ☺

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: