Close
Een vragenlijst opzetten en omgaan met de uitkomsten

Een vragenlijst opzetten en omgaan met de uitkomsten

Tot een weekje geleden had ik een vragenlijst op mijn blog staan. Algemene vragen over mijn blog: o.a. “wat vind je ervan?” en “wat kan er beter?”. Als je vraagt om meningen kun je natuurlijk ook een reactie verwachten. Vandaag een blogje over het omgaan met de antwoorden op mijn vragenlijst. 

Ik wil even beginnen met het feit dat ik een heleboel ontzettend lieve en motiverende reacties heb gehad! Heel erg bedankt daarvoor! Over de uitkomst van de vragenlijst komt nog een apart blogje online over een paar dagen. In die post zal ik natuurlijk ook schrijven over wat ik met de feedback die ik heb gekregen ga doen. Denk maar niet dat je er al vanaf bent. :-)

Voordat ik mijn vragenlijst had gemaakt en online had gezet heb ik lang getwijfeld. Was het wel slim om dit te doen? Ik weet van mezelf dat het kleinste beetje kritiek keihard binnenkomt en ik er enorm van van slag kan raken (of eigenlijk gewoon altijd van slag raak). Ik weet van mezelf dat ik ook dingen die helemaal niet als kritiek bedoeld zijn kan opvatten als extreme kritiek. Kritiek waarbij je het liefst op de grond gaat liggen rollen en huilen, omdat je je zo gekwetst voelt. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat ik even heb getwijfeld over de vragenlijst. Wel of niet online zetten…

Zoals je misschien hebt gezien ben ik uit eindelijk gegaan voor wél online zetten. Ik wilde namelijk heel graag weten wat mensen nu eigenlijk van mijn blog vonden, wat ze het liefst lezen op mijn blog en wat ze graag verbeterd zouden willen zien.

Wat ik bijzonder vond bij het lezen van de uitkomsten is dat ik, ondanks dat ik mezelf erop had voorbereid, toch heel erg geraakt werd door sommige opmerkingen.  Eigenlijk, als ik er nu op terugkijk, viel het vreselijk mee met de hoeveelheid ‘tips’ die ik heb gekregen. Ik wilde zelfs zelf tips! Waarom komen ze dan toch zo hard en pijnlijk binnen? Ik heb geen idee wie wat precies heeft gezegd aangezien de vragenlijst anoniem was. De meeste mensen niet hebben geschreven wie ze zijn (hoeft ook niet, sommigen hebben dit toch gedaan, vond ik ook heel leuk!). Ik weet dat er iemand een opmerking maakte over mijn ‘betweterigheid’ en het ‘doen alsof ik alles beter weet’. Dat vond ik een lastige reactie, omdat ik heel erg probeer te schrijven vanuit mijn eigen ervaringen (- met daarnaast indien nodig wel wat kloppende informatie). Wat wel zo was, was dat het iemand was die mijn blog niet volgde. Dat maakt het altijd een beetje dubbel. Heeft iemand dan wel echt blogs van mij gelezen? Of toevallig een zinnetje? Ik weet het niet. Ik weet niet waar de kritiek/opmerking op gebaseerd is en dat vind ik best jammer! Ik zou namelijk graag weten waar het op gebaseerd is, dan kan ik er namelijk iets mee. :-)

Als ik nu terugdenk aan de manier waarop ik reageerde op de opmerkingen die zijn gemaakt, besef ik me dat ik heel overdreven heb gereageerd. Ik stond bijna op het punt mijn blog te verwijderen en nooit meer terug te komen. Dat heb ik gelukkig niet gedaan. Als ik nu de reacties op mijn vragenlijst bekijk, kan ik zien dat ze eigenlijk mega positief zijn. Ik kan zien dat de opmerkingen opmerkingen zijn en niet perse kritiek. Ik kan het zien, en probeer het zo te voelen. Dat gaat niet zo gemakkelijk, ik kan mezelf geen gevoelens opleggen. Maar ik kan wel relativeren wat er gezegd is en ik geloof dat dat inmiddels, een paar weken na de reactie, aardig lukt.

Wees niet bang als je een opmerking hebt ingevuld bij mijn vragenlijst. Dat wilde ik namelijk héél erg graag en ik ben heel blij met alle reacties die ik heb gehad (ook met de reactie die ik hierboven heb beschreven!). Over een paar dagen kun je lezen wat er verder is opgemerkt in mijn vragenlijst, wat de antwoorden waren en wat ik daar nu mee ga doen. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om dat te lezen.

Hoe ga jij om met kritiek?

Liefs

 

25 thoughts on “Een vragenlijst opzetten en omgaan met de uitkomsten

 1. Kritiek is en blijft lastig om mee om te gaan. Vind ik zelf ook. Ik kan me nog zo vaak voorhouden om het als positief, als feedback op te vangen, maar het raakt je toch. Het is een rotgevoel. Simpel as that. Feit is dat we allemaal anders zijn, anders in het leven staan en dus ook altijd wel kritiek op anderen zullen hebben. Moet je altijd iets met kritiek doen? Lijkt me niet, want dan zijn we straks allemaal eenheidsworsten. Alleen als jij denkt: “Ja, daar heb je een punt. Zo heb ik er nog nooit over nagedacht!” Dan kan je er wat mee, anders zou ik kritiek gewoon links laten liggen. Niet uit arrogantie of verwaandheid, maar gewoon omdat je er niets mee kan. Bedankt voor je input, maar ik bekijk het toch op een andere manier. Wat ik juist zo sterk vind aan jouw blog is dat je uit jouw eigen ervaringen schrijft en die onderbouwd met feiten. Dus de opmerking dat je betweterig bent… Ik weet niet of je daar nou iets mee moet. Ik vind je eigenlijk juist altijd heel behoudend en ook heel duidelijk dat het jouw mening/ervaring betreft. Ook omdat je vaak afsluit met een vraag geeft mij de indruk dat je juist open staat voor de mening van anderen.

  1. Ik kan je alvast iets verklappen, haha. Met de opmerking dat ik teveel deed alsof ik alles beter weet (en betweterig ben) ga ik weinig doen. Ik heb het gelezen, ik heb er over nagedacht, maar ik denk dat dit gewoon ‘mijn manier is’. Ik vind het zelf fijn om meestal vanuit eigen ervaring te schrijven, maar als het nodig is gewoon (volgens mij) correcte info toe te voegen.

   Bedankt voor je reactie :)

 2. Kritiek blijft lastig. Ik denk dat ik het niet eens zou durven om zo’n vragenlijst op mijn blog te plaatsen. Knap dat je het allemaal ook kan relativeren.

  1. Het is niet makkelijk hoor. Maar de hoeveelheid positieve reacties tegenover deze ene echt moeilijke reactie maken dat ik er mee om kan gaan. De andere opmerkingen waren voor een heel groot deel dingen die ik zelf ook vind, en dat is toch gemakkelijker om mee om te gaan. :)
   Liefs

 3. Herkenbaar hoor. Ik vind het ook moeilijk om met kritiek om te gaan. Tegenwoordig gaat het wel beter, ik kan best goed relativeren. Maar soms raakt ’t je toch hard. Ik heb dat vooral met kritiek die ‘in het echt’ gegeven wordt.
  Vaak neem ik even een stapje terug, ga ik even wat anders doen, en lees ik ’t daarna nog een keer. Dan valt ’t vaak ineens best wel mee. :)

  Enneh, over dat betweterig zijn: dat zie ik totáál niet terug bij je. Ik denk dat dat gezegd is door iemand die zich zelf snel aangesproken en aangevallen voelt. Dat is niet jouw schuld.

  1. Knap dat je er zo mee om kan gaan. :)

   Fijn om te horen dat je het niet herkent! Tot nu toe heeft verder nog niemand het ‘bevestigd’. Of niemand durft het te bevestigen, na mijn pleidooi over hoeveel pijn het deed, hahaha :P Maar wat je zegt kan inderdaad wel. :) Bedankt!

   Liefs

 4. Het is moedig van je om zo’n vragenlijst op je blog te zetten Kim. Er zullen dan altijd mensen tussen zitten die kritiek geven. Als het opbouwende kritiek is kun je rustig nadenken wat jij er mee wilt doen of juist niet. Maar als ik het goed begrijp kreeg je de naarste kritiek van iemand die je blog niet eens leest. Die zou ik dan zo in een virtuele prullenbak kieperen en naast me neer leggen!
  Ik ben benieuwd naar het vervolg ;)

 5. Vind het wel logisch dat je er toch wel mee zit als iemand iets vervelends zegt, maar volgens mij heb je ook een heleboel leuke reacties gekregen :)

 6. Ik begrijp heel goed wat je eigenlijk bedoelt. Ik heb in de 7 jaren dat ik blog nog nooit gevraagd of mensen een enquete willen invullen, terwijl ik natuurlijk benieuwd ben naar wat mensen van mijn blog vinden, ben ik ook bang dat ik inderdaad kritiek krijg waardoor ik van slag raak, mijn blog zou willen verwijderen of een schaamte gevoel zou krijgen. Ik vind ieder geval niet dat je betweterig overkomt, maar zoals je zegt: wie weet heeft die persoon net 1 zin gelezen die betweterig had kunnen overkomen? daarbij denk ik dat je niet iedereen kunt plezieren en dat iedereen je blog leuk kan vinden, het gaat er vooral om wat je er zelf van vindt!
  Ik kon ieder geval vroeger helemaal niet omgaan met kritiek, zelfs als ik vroeg om een mening en iemand iets negatiefs zei of gewoon een verbeter puntje noemde dan kon ik dagen boos op die persoon zijn en was ik helemaal van slag. Nu jaren later kan ik er best wel goed mee omgaan, maar ik denk ook vooral omdat ik geleerd heb dat iedereen een andere mening heeft en het niet betekent dat je ermee eens moet zijn en dat je na een opmerking/kritiek/verbeter puntje gewoon even na moet denken of je er iets mee kunt of dat die persoon gelijk heeft of dat het gewoon grote onzin is.

  1. Bedankt voor je lange reactie. :) ‘Fijn’ om te weten dat ik niet de enige ben. Ook mooi om te horen dat je nu wel een stuk realistischer kunt kijken naar het commentaar van de ander en of je daar iets mee kunt.
   Liefs

 7. Lieve Kim, allereerst vind ik het ontzettend knap dat je een vragenlijst online hebt gezet! Ik ben zelf een tijdje weggeweest in de bloggerswereld, dus ik heb het gemist. Ik wil nog wel even een algemene opmerking maken over jou blog: ik vind hem top! Je bent erg oprecht, open en puur. Dat vind ik zo mooi aan jouw blog! :)

  Kritiek is in sommige situaties ontzettend moeilijk om mee om te gaan. Daar heb ik af en toe ook wel eens last van. Knap van je hoe je jezelf er doorheen hebt geworsteld! Ik ben erg benieuwd naar de resultaten van jouw enquête! :)

 8. Kritiek blijft lastig, ik heb dan altijd meteen de neiging om mijzelf te gaan verdedigen! Gelukkig kan ik deze opmerkingen iets sneller naast mij neer leggen, maar als het over mijzelf als persoon gaat is het ontzettend lastig! Goed dat je de stap hebt gezet om feedback te vragen!

  1. Dankjewel!
   Ik kan me goed voorstellen dat het moeilijker is wanneer dingen echt over jou als persoon gaan. Ik had ook helemaal geen moeite met commentaar over mijn blog op zich, maar dat ik betweterig ben vond ik wel een lastige, haha.
   Liefs

 9. Ik weet nog dat ik een jaar of twee geleden ook een enquête heb gehouden en iemand een verhaal had geschreven over dat ik me veel te volwassen gedroeg voor mijn leeftijd (toen 14); wat het precies was weet ik niet meer, maar heel positief was het niet. Er waren toen wel een paar meer kritiekpunten en het is heel fijn om erop gewezen te worden, maar ergens toch lastig om te relativeren, zeker omdat het over iets gaat wat je best ‘dierbaar’ is/waar je veel tijd in steekt en je best voor doet (je blog). Vaak is het vooral de eerste keer dat het zo hard binnenkomt, als je het later nog een keer leest lijkt het vaak al veel minder erg (omdat diegene toch wel gelijk heeft en het goed bedoelde, of omdat het commentaar helemaal niet gegrond is en eigenlijk ook best wel onzin). Ik vind het knap dat je die enquête toch hebt gehouden en ik hoop dat je er wat mee kan! In elk geval heb je weer geleerd om met – deze – kritiek om te gaan :)

 10. Hai,
  Zelf vind ik kritiek ook heel erg moeilijk. Ik kan het wel geven, maar ontvangen vind ik wel erg moeilijk. En dan bedoel ik niet alleen negatief, positieve kritiek heb ik net zoveel moeite mee. Maar bij negatief kritiek (als het in mijn ogen, en mijn ervaring negatief is) daar word ik erg sneu van. Zelf krijg ik vrijwel nooit reacties op mijn logs. Maar eerlijk gezegd vind ik dat dus ook niet zo erg. Zoals je zelf schrijft, je schrijft vanuit je ‘eígen’ ervaring en dat kan nooit verkeerd zijn nietwaar ????
  Trouwens, ik vind dat je leuk schrijft. Lekker en ongedwongen en lekker te lezen. Ook al lees ik het niet vaak. Ik kan je nl niet elke dag volgen #lachend.
  Keep up the good work.

  Liefs, Alisha

 11. Dat is ook de reden dat ik nog steeds niet heb aangedurfd een enquete online te zetten.
  Die van jou heb ik gemist, moet echt eens vaker bij je langs komen!

 12. Kritiek is gewoon heel moeilijk om mee om te gaan, dat heb ik zelf ook wel. Ik begin er ook eens aan te denken om een vragenlijst op te zetten over mijn blog, want daar kan je natuurlijk ontzettend veel uit leren. Maar ik ben ook wel een beetje bang voor de antwoorden.

  Ik vond echter de visie van Dagmar heel verhelderend: kritiek is gewoon een cadeautje dat heel lelijk is verpakt. Wanneer je het uitpakt, zal je de schoonheid ervan ontdekken ;) Gewoon uitpakken dus, lieve Kim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: