Close
Mijn visitekaartje in vijftien vragen …

Mijn visitekaartje in vijftien vragen …

Bij Sam zag ik “mijn visitekaartje in vijftien vragen” voorbij komen. Ik vroeg direct of ik hem ook zou mogen invullen. Dat was oké. Dus bij deze. :-) 

1. Wie ben je?
Ik ben Kim, 21 jaar.

2. Diagnose?
Ik heb de diagnose autisme (autismespectrumstoornis, officieel, dus geen Asperger, PDD-NOS oid). Daarnaast staan er verschillende diagnoses op het gebied van angst en volgens mij ook depressie, maar eerlijk gezegd ben ik een beetje kwijt wat er nu precies wel/niet “op het lijstje staat”. Maakt me eigenlijk ook niet zo veel uit, als ik er maar hulp bij krijg als dat nodig is.

3. Wat ging er aan je diagnose vooraf?
Een heleboel verschillende andere diagnoses. Veel behandelingen die niet hielpen en daardoor erg veel onbegrip en ruzies. Onbegrip en ruzie omdat de behandelingen niet hielpen en men dacht dat ik mijn “huiswerk” niet deed, terwijl ik dat wel deed. Daardoor ook boosheid naar mezelf, omdat wat zou moeten werken niet hielp, hoe hard ik ook werkte.

4. Wat betekent/de de diagnose voor jou?
Vooral duidelijkheid. Nieuwe mogelijkheden qua behandeling/begeleiding. Wat nieuwe hoop, maar ook wat wanhoop.

5. Je bent goed in…
Schrijven, met kinderen omgaan, dingen uit mijn hoofd leren.

6. Mensen waarderen je omdat…
Omdat ik de kinderen bezig houd als die aanwezig zijn? Haha…

7. Ik kan hulp gebruiken wanneer…
Ik het overzicht kwijt ben geraakt. Wanneer ik in paniek ben en wanneer ik mezelf overvraag of door anderen word overvraagd.

8. Wat biedt je comfort? 
Mijn knuffelbeer en de natuur.

9. Wanneer en hoe kan je omgeving jouw autisme opmerken?
Het “schijnt” dat dit niet heel makkelijk is, omdat ik pas sinds april mijn diagnose heb. Je zou mijn autisme kunnen opmerken doordat ik je niet/nauwelijks aan kijk tijdens een gesprek en erg weinig vragen stel. Mijn moeder merkt het wanneer ik eindeloos doordraaf over een bepaald onderwerp waar ik op dat moment totaal op gefocust ben. Hulpverlening merkt het denk ik vooral aan het feit dat ik altijd moeite heb met open vragen en niets vertel als ze niets vragen. Niet uit onwil, maar puur omdat ik niet weet wat er van me verwacht wordt.

10. Welke verwachtingen heb je van jezelf?
Dat ik altijd doe wat ik kan. Dat ik mijn best blijf doen om “een betere versie van mijzelf” te worden.

11. Welke verwachtingen heb je tegenover je omgeving? 
Dat zij indien nodig rekening houden met mijn problemen. Daarnaast toch ook dat zij mij als een volwaardig mens blijven behandelen. Dat zij me niet afschrijven puur omdat ik een bepaalde diagnose heb.

12. Welke verwachtingen heb je tegenover de samenleving?
Ook van de samenleving verwacht ik dat zij mij als volwaardig mens zien. Dat zij relatief kleine beperkingen (neem bijvoorbeeld problemen met aankijken) niet groter maken dan ze zijn.

13. Hoe ga je om met verwachtingen die anderen aan jou stellen?
Oef, niet zo goed. Ik blokkeer vaak als ik weet dat anderen bepaalde verwachtingen hebben – zeker omdat vaak niet helemaal duidelijk is wat de verwachtingen precies zijn.

14. Waar kan ik me tonen als mezelf?
Vrijwel nergens. Thuis, soms. Gek genoeg op vakantie ook vaak meer dan thuis. Waarschijnlijk omdat we daar veel meer rust hebben ingepland en ik daar met mijn moeder ben. Ze kent me vrij goed en ik heb daar minder moeite met wat anderen van me denken. Dan vind ik het makkelijker om mezelf te zijn.

15. Waar en wanneer pas je je aan?
Ik probeer me zoveel mogelijk aan te passen aan de verwachtingen van anderen.

Neem even een kijkje op de blog van Sam. Het is een hele mooie, duidelijke en overzichtelijke blog.

Liefs

 

6 thoughts on “Mijn visitekaartje in vijftien vragen …

    1. Dankjewel.
      Bij vrouwen wordt autisme vrij vaak pas op latere leeftijd vastgesteld, omdat ze zich vaak zo leren aanpassen dat men het autisme niet “ziet”. Ik heb zoals in de tag beschreven eerst een hoop andere diagnoses gehad. Daarnaast de behandelingen die bij die diagnoses hoorde. Deze hielpen mij niet en toen is er verder gekeken en is er alsnog autisme uitgekomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: