Close
Uitslag onderzoek

Uitslag onderzoek

Op 19 mei had ik een afspraak om de uitkomst van het onderzoek naar autisme te bespreken. 

Autisme-mindmap
Je kunt op de afbeelding klikken om deze groter te maken. Daarnaast hoop ik ook dat mijn handschrift een beetje te lezen is. ;-)

De uitkomst is dat is autisme heb. Ik heb bovenstaande mind map gemaakt omdat dit op dit moment mijn gedachten het beste weergeeft. Het lijkt allemaal wat vaag, maar dat is het in mijn hoofd ook nog. Hoewel het niet helemaal onverwacht is, is het toch best lastig.

De komende periode zullen we ons bezig houden met het zoeken naar goede begeleiding/coaching. Ook zal ik aangemeld worden bij een centrum dat gespecialiseerd is in het behandelen van autisme. De instelling waar ik op dit moment in behandeling ben heeft geen autisme team meer. Voor de specialiseerde instellingen zijn echter ellenlange wachtlijsten, dus het gaat nog wel even duren voordat we daar terecht kunnen. In de tussentijd gaan we alle (on)mogelijkheden onderzoeken. Dit doen we natuurlijk niet alleen, maar met behulp van (ervarings)deskundigen.

De mind map is niet helemaal volledig. Er zijn punten die ik niet heb “besproken” in de mind map.

Je kunt bovenstaand filmpje bekijken om te zien hoe iemand met autisme naar een winkelcentrum gaan kan ervaren. Voor mij is dit erg herkenbaar. Vergelijkbaar met hoe ik dit ervaar. Onthoud echter wel weer: autisme is voor iedereen anders.

Mocht je nog vragen/opmerkingen hebben, dan mag je die natuurlijk altijd achterlaten in de reacties of een mailtje sturen. Dan zal ik mijn best doen om de vraag/opmerking te beantwoorden.

Liefs

ps. Ik weet dat ik eerder sceptisch ben geweest over het verloop van het onderzoek. Mijn twijfel is uit eindelijk weggenomen omdat bleek dat de psychiater die het onderzoek af heeft genomen heeft overlegd met de psychiater van het autisme team dat nu dus niet meer bestaat.

pps. Normaal gesproken werken mind maps voor mij absoluut niet. Wanneer ik ze op school moest maken om te leren (omdat dit volgens docenten dé manier was om te leren) kon ik wel huilen. Veel te onoverzichtelijk. Lijstjes zijn meer mijn ding. Op dit moment is alles nog zo onduidelijk dat lijstjes niet echt mogelijk waren, dat is de reden dat ik een mind map heb gemaakt.

24 thoughts on “Uitslag onderzoek

 1. Mooie mindmap en logisch dat het nog even warrig is in je hoofd. Veel liefs!

 2. Logisch hoor, dat het nog niet duidelijk is in je hoofd! Dit is nieuws wat je even moet verwerken.
  Ik hoop dat ze snel een behandeling voor je kunnen starten, waarbij ze meer kunnen kijken naar jou in plaats van naar de angstprotocollen.
  Keep it up girl!

  1. Dankjewel. Ik hoop inderdaad ook dat er nu gekeken kan worden naar wat mij beter zou kunnen helpen dan de “standaard” angstbehandelingen.

 3. Al was je al even met de mogelijkheid bezig, het is logisch dat het allemaal nu wazig is! Er komt bij een nieuwe diagnose gewoon enorm veel op je af. Het is heel goed om te onthouden dat er geen autist hetzelfde is, en dat je vooral moet richten op je eigen grenzen en mogelijkheden binnen het spectrum – en niet op ‘hier hebben de meeste autisten last van’. Knuffel!

  1. Precies, dat hoop ik ook over te brengen met mijn blog. Het is een spectrum en dat is het niet voor niets. Iedereen is anders. Liefs

 4. Wat fijn dat je nu eindelijk duidelijkheid hebt. Het is natuurlijk niet leuk en logisch dat het nog wat wazig is. Maar misschien kan je hierdoor wel beter een behandeling of begeleiding vinden die werkt voor jou waardoor je je beter gaat voelen

 5. Heel herkenbaar die mindmap. Begin 2012 is er bij ml eindelijk de diagnose autisme (asperger) gesteld. Logisch dat het nu allemaal nog wat vaag is, ookal had je het verwacht, je moet het toch even een plaatsje geven.
  Voor ml heeft de diagnose heel veel rust gegeven, eindelijk was er ‘ een reden’ voor zijn doen en laten. Langzaamaan vielen er steeds meer puzzelstukjes op zijn plek. Omgeving houd er meer rekening mee (groot deel dan) , waardoor hij socialer en makkelijker in omgang is geworden.

 6. Mooi hoe je die mindmap hebt gemaakt! Vind het ook fijn voor je dat je nu weet hoe het allemaal precies in elkaar steekt, nu hopen op een goed vervolg.

 7. Fijn dat je nu een soort van duidelijkheid hebt. Fijn dat een mindmap dit keer wel wat heeft geholpen<3

 8. Het klinkt een beetje gek, maar ik ben blij voor je dat er nu eindelijk duidelijkheid is. Ik weet nog goed dat jij dit onderzoek graag wilde en je behandelaars twijfelden. Goed dat je dit hebt doorgezet, het geeft ook maar weer aan dat jij jezelf het beste kent! Hopelijk komt er een gepaste behandeling meis!

 9. Fijn dat je nu duidelijkheid hebt, en ik moet zeggen dat ik deze uitkomst meer had verwacht dan het tegenovergestelde. Die video had ik al wel eens gezien, bijzonder is dat. Ik hoop dat je wat verder kan komen met deze diagnose en dat het je wat rust kan geven.

 10. Als (bijna)juffrouw kom ik in het hedendaagse onderwijs natuurlijk ook in aanraking met autisme en ik vind het iets fascinerends. Dat bedoel ik niet vervelend, maar het intrigeert mij en ik wil het graag snappen. Niets spreekt zo tot de verbeelding als het filmpje dat je hier hebt gepost. Heel mooi. Wat ik me wel afvroeg – hoe sta je hier zelf nu in? Want wat ik uit jouw oudere blogs las is dat er altijd heel veel gefocust is op aanpakken van angsten en uit je comfortzone stappen etc. etc. wat vaak voor frustratie zorgde bij jou. Bijvoorbeeld omdat (wat ik me zo uit mijn blote hoofd herinner) een begeleider maar bleef vinden dat je niet genoeg deed om zelf de strijd aan te gaan met je angsten. Dat zal vanaf nu wel anders gaan denk ik. Geeft je dat opluchting? Of brengt dit je nu juist meer verwarring?
  Veel liefs!

 11. Het klinkt voor mij allemaal heel erg herkenbaar. Ook ik heb jaren met een angststoornis geworsteld, maar paste in geen enkel plaatje. Een echte angststoornis was het niet. Kon ik uitleggen waar ik nou precies bang voor was? Nee.. nooit! Het was er gewoon. Het was teveel.
  Na jaren slechte therapie en tig diagnoses en medicatie geprobeerd te hebben, heb ik een ook met mijn psycholoog over autisme gesproken. Volgens hem was dat uitgesloten bij mij.
  Nu zijn we weer een jaar verder en ben ik er eindelijk achter waarom ik van stemming wissel, angstig kan zijn in groepen, in de buitenlucht, op stations, in treinen etc etc. Niet omdat ik niet sociaal ben, omdat ik een trauma heb gehad, omdat ik een of andere angststoornis heb, autistisch ben, ontwijkende persoonlijkheid of add heb, bipolair ben of depressief. Maar omdat ik een heftige vorm van hypersensitiviteit heb. Dit is ook de reden dat ik op medicatie heel heftig reageer. Het filmpje van het jongetje: zo ervaar ik een winkelcentrum ook. Lang niet altijd, maar het kost zoveel energie om me te kunnen focussen en niet afgeleid te worden door alles of angstig te worden. Als ik moe ben of het druk heb, ongesteld moet worden.. dan is het allemaal heftiger.
  Het afgelopen jaar heb ik steeds meer hiermee leren omgaan. Iets met grenzen, maar daar ben ik nog niet zo goed in. Wel probeer ik me minder te schamen voor Hoe ik in elkaar zit.

  Wat ik alleen maar wil zeggen (met heel veel te veel woorden ) is dat welke sticker er ook op je geplakt wordt, het er uiteindelijk om draait dat je je eigen gebruiksaanwijzing leert vertalen. Misschien is het nu nog Chinees voor je, maar je zult zien dat dat duidelijker gaat worden. Ik ben inmiddels 30 en heb een paar stukjes uit mijn gebruiksaanwijzing ontcijferd. Langzaamaan, maar toch! Sterkte! X

  1. Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Lief van je. <3 Fijn dat jij nu, nu een lange tijd je eigen gebruiksaanwijzing een klein beetje hebt kunnen ontcijferen. Ik hoop dat ik dat nu, met de juiste begeleiding, ook zal gaan kunnen. Liefs

 12. Mooi geschreven! Ik weet nog heel goed hoe het was toen ik een paar jaar geleden de diagnose autisme kreeg. Het was fijn om erkenning te krijgen voor je problemen. Maar het accepteren van je problemen ervaar ik als een van de moeilijkste dingen. In je mindmap zag ik het kopje ‘lotgenoten’ staan. Bij deze meld ik me als lotgenoot ;) Ik ben benieuwd naar je komende artikelen over autisme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: