Close
Niet turnen, dan maar heel fit en sterk?

Niet turnen, dan maar heel fit en sterk?

Op dit moment heb ik het turnen een beetje geparkeerd. Ik kijk nog steeds graag filmpjes van andere turners en turnsters en oefen nog steeds mijn spagaten, handstanden en radslagen. Op dit moment is het niet haalbaar om zelf te gaan turnen bij een vereniging, dus die focus heb ik dat even losgelaten. Eindeloos focussen op iets wat toch niet lukte maakte me vooral heel verdrietig.

Ik merk dat ik door de filmpjes en foto’s van andere turnsters enorme drang heb om veel te trainen. Niet persé turnen, maar gewoon, sterker en fitter worden. Sterke armen, sterke benen, buikspieren… Ik wil het allemaal.

Dagelijks doe ik een routine aan oefeningen om hier zo dicht mogelijk bij te komen. Ik realiseer me dat ik bij lange na niet gezond genoeg eet om te behalen wat ik wil behalen. Toch is de drang er. De wil.

Soms twijfel ik of deze drang gezond is. Ik lijk, net als eerder, me vast te klampen. Vast te klampen aan iets concreets. In dit geval bijvoorbeeld een x aantal keer kunnen opdrukken. Al heel erg lang voel ik me blij als ik spierpijn heb. Goed getraind, of zo. Niet trainen = je bent zwak. Ik besef me dat dat niet heel gezond klinkt. No worries, bij anderen denk ik hier niet zo over. Puur iets wat ik nog altijd voor mezelf “vast” heb zitten.

Meteen mee stoppen dan, zou je zeggen. Aan de ene kant ben ik het helemaal met je eens. Als het bijna dwangmatig wordt is het niet goed. Toch is er ook een deel van mij dat het helemaal niet eens is met het stoppen. Als dit iets is waar ik voldoening uit kan halen, moet ik er dan mee stoppen? Ik eet nog steeds alles wat los en vast zit (da’s dan weer een ander dingetje…). Het enige wat ik doe is oefeningen. Is dat zo “gevaarlijk”? Mijn gevoel zegt dat ik op dit moment nog op een goed punt zit.

Een middenweg zou het best zijn. Helaas bestaat er in mijn hoofd niet iets als een middenweg. ;-) Alles of niets. Altijd. Misschien leer ik dat nog eens. Voor nu steek ik daar geen energie in.

Wie weet zien jullie ‘binnenkort’ op instagram een foto voorbij komen van Kim met een sixpack. Op haar buik, zeg maar. Denk het niet, maar wie weet. ;-) Ik zou er zelf heel erg blij mee zijn, ongeacht van wat anderen daarvan zouden vinden.

Fit en dun blijf ik (helaas?) mooi vinden. Heel erg mooi. Dapper. Krachtig. Sterk. Niet alleen fysiek, maar juist ook mentaal… Het getuigt van sterk zijn. Net als destijds met de eetstoornis. Niet eten betekent dat je sterk bent. Terwijl ik ook begrijp dat je eigenlijk juist sterk bent als je hier tegenin gaat…

Het houdt me bezig. Ik weet (nog) niet waar ik goed aan doe. Dat zal de tijd leren.

Liefs

 

5 thoughts on “Niet turnen, dan maar heel fit en sterk?

  1. Dat ‘meteen stoppen’ ben ik het niet met je eens. Wat je zelf zegt inderdaad een mooie middenweg zou mooi zijn. Maar ik denk niet dat stoppen iets oplost, ik hoop voor je dat je jezelf binnen bepaalde regels kunt laten gaan. Niet de hele dag trainen, maar een x aantal keer is bijvoorbeeld wel oke. Dat je op die manier jezelf leert wat rustiger aan te doen.

    Anyway. Pas goed op jezelf en blijf jezelf serieus nemen. Jij weet zelf he tbeste waar je grenzen liggen en wanneer iets niet meer goed is.

    1. Ik hoop ook dat die regels zullen werken. Alleen leg ik de grens van het X aantal keer steeds hoger, dus dat is nog iets om aan te werken.

  2. Ik vind dit heel herkenbaar wat je schrijft. Ik heb dat ook heel erg, van die routines. Het geeft mij een gevoel van controle, dat is fijn. Heb het zelf met fitness/krachttraining. Alleen bij mij is het op een gegeven moment wel een beetje de verkeerde kant op gegaan, ik sloeg er echt in door. Inmiddels heb ik het onder controle, maar het blijft een dingetje. Ik probeer nu echt goed naar mijn lichaam te luisteren. In het verleden trainde ik door met griep, vermoeidheid of pijn, maar nu pak ik dan altijd mijn rust. Dat je er jezelf bewust van bent dat zoiets dwangmatig kan worden, is in ieder geval heel goed.

    1. Knap dat je het nu onder controle hebt. <3 Ik ben me er nu van bewust dat het dwangmatig kan worden, nu nog leren ingrijpen als dat ook echt gebeurt, haha. :-) Ik vind het ergens heel fijn te lezen dat ik niet alleen ben en dat het ook anders kan. Dat het onder controle kan zijn, ondanks dat het nog wel iets blijft om in de gaten te houden.

  3. Heb je al eens aan yoga gedacht, of tai chi? Naast goede vorm en spieropbouw heb je daar ook wat aan qua ontspanningsoefeningen. Ik ben zelf bij vlagen niet zo van de groepslessen, dus dan ik volg youtubefilmpjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: