Close
Toekomst: cursus volgen

Toekomst: cursus volgen

Zoals de meesten van jullie wel weten ga ik nu niet naar school/studie. In 2012 heb ik mijn havo diploma gehaald en daarna heb ik geen studie meer gevolgd. Inmiddels is het 2015 en zit er dus best wel een gat tussen. 

In 2012 stond ik ingeschreven voor de Lerarenopleiding Engels (ik ben ook twee hele dagen gegaan!). Toen het niet bleek te lukken ben ik naar het LOI gegaan om daar HBO Vertaler Engels te doen. Hier had ik een module van 48(!) studiepunten die je in één toets moest halen. Je moest een tekstje van Engels naar Nederlands vertalen en andersom. Het ging gewoon goed en als ik mijn tekst nu bekijk is het ook gewoon correct Engels en Nederlands, maar kennelijk was het niet wat zij wilden (gek, want ik had wel gewoon altijd alle opdrachten gedaan en zo). Ik haalde een 3 en een 4. Ja, echt. Ernstig hè. Ik vind het nog steeds vreselijk als ik eerlijk ben, maar goed. In 2013 besloot ik me in te schrijven voor Pedagogiek. Ik was dat jaar onder behandeling bij een psycholoog en samen zouden we hier naartoe gaan werken. Hoe dichter we bij september 2013 kwamen, hoe duidelijker het werd dat ik het niet zou gaan redden. Ik durfde nauwelijks met mijn moeder bij de Hogeschool in de buurt te komen en naar binnen gaan was al helemaal geen optie. Ik ben niet gegaan en heb me uitgeschreven.

Sindsdien heb ik niks meer gedaan. Geen cursus, niks. Ik was te bang om te falen en ik vond het zonde van het geld. Waarom zou ik een cúrsus doen? Wat ook lastig is, is dat bijna alles wel een of meerdere contactdagen heeft. Die zijn voor mij gewoon nu nog niet te doen en zo viel opleiding na opleiding af.

Laatst vond ik het ineens heel erg zonde, al die verspilde tijd. Ik wilde weer iets doen. Iets leren. En dus ging ik rondkijken. Nu had ik dat al zo veel gedaan dat ik wel redelijk wist wat het aanbod was. Zo waren er verschillende plekken waar je een cursus Pedagogiek kon doen. Na wat rondkijken besloot ik voor de NHA te gaan. Ik stelde wat vragen via de mail en kreeg snel en fijn antwoord. Om te zien welke cursus Pedagogiek ik ga doen kun je hier klikken.

Inmiddels heb ik de cursus binnen gekregen. Het kwam aan in een stevige, maar niet gigantische doos. Dat was fijn. Ik was niet direct overweldigd door alle informatie. De cursus bestaat uit 47 lessen elk met huiswerkopdrachten. De huiswerkopdrachten stuur je op naar een docent die ze voor je nakijkt. Op dit moment is mijn docent op vakantie dus ik weet niet of les 1 t/m 4 goed zijn. Nu wacht ik even met verder opsturen, want ik weet niet precies wat de docent van me verwacht. Ze zou eind juli terug moeten komen, geloof ik, dus dan kan ik lekker verder.

IMG_9516

Tot nu toe vind ik het heel erg leuk! Pedagogiek is iets wat mij heel erg interesseert dus het onderwerp van de cursus zit wel goed! :-) Omdat ik eerder nogal negatieve ervaringen heb gehad (bij de LOI dus) met het doen van een thuisstudie/cursus wil ik graag schrijven over hoe het deze keer gaat. Ik zal waarschijnlijk nog twee artikelen schrijven over de cursus Pedagogiek die ik nu doe. Eentje wanneer ik ongeveer op de helft van de cursus ben, en een keer wanneer ik klaar ben. Voor zover ik nu kan inschatten gaat het me goed lukken om de cursus af te maken. Wanneer je gemiddeld een 5,5 of hoger hebt kun je een getuigschrift aanvragen. Er staat op de website van de NHA ook iets over een examen, maar hoe dit precies zit en of dit voor mij haalbaar gaat zijn weet ik nog niet. Daarover kan ik jullie hopelijk in een volgende update meer vertellen.

Kijkje in de cursus!
Kijkje in de cursus!

Ik ga iets doen (de cursus dus) wat belangrijk is voor mijn toekomst. Wat mij iets kan brengen in de toekomst. Dat vind ik spannend en moeilijk, maar ik ga het tóch doen! Ik ga mijn best doen.

Studeer jij/doe je een cursus? Wat studeer je? 

63 thoughts on “Toekomst: cursus volgen

 1. Wat leuk dat je ook vertaler Engels hebt gedaan! Pedagogiek lijkt me ook erg leuk trouwens. Zoals je weet begin ik in september ook met een vertaalopleiding, dus ik ben reuze benieuwd.

  1. Maar zoals je aan mn cijfers kon zien bakte ik er maar weinig van Veel succes in september :) Ben heel benieuwd hoe het zal zijn!

 2. Wat goed, succes met studeren!
  Ik heb meerdere thuis studies gedaan & ook gewoon studies op school (die ik nu voor mijn werk gebruik)

  Ben van plan nog in 2016 een thuisstudie kinderpsychologie te gaan doen, maar voor nu even rust. Genoeg cursussen en drukte op werk.

  Ben erg benieuwd hoe het je bevalt.

 3. Heel erg veel succes!
  Ik heb mijn havo zelf helaas niet af kunnen maken, ik werd ziek net voor het laatste jaar en na een paar maanden moest ik helaas in oktober toch stoppen omdat het niet meer ging. Toen heb ik een paar jaar niks gedaan in de hoop beter te worden maar helaas. Ik heb toen een gesprek gehad op een school, alles uitgelegd, dat ik waarschijnlijk veel thuis zou doen en voornamelijk alleen voor toetsen naar school zou komen, of dat een probleem was. Dit was het niet werd me gezegd dus ik heb me ingeschreven. Alles ging goed ondanks dat ik veel thuis was, ik leverde alles op tijd in, haalde de hoogste punten en aan het eind van het jaar werd me toch verteld dat ik niet over mocht omdat ik volgens hun niet genoeg inzet toonde. Ik ben er nog steeds kwaad over, ik was maar 25% van de tijd op school en was alsnog de beste van de klas! Hoezo niet genoeg inzet?! Nou ja, vervolgens zit je dus met een studieschuld want moet je alles terug gaan betalen omdat je je opleiding niet af hebt gemaakt.
  Een paar jaar later besloot ik toen maar dezelfde opleiding via het NTI te gaan doen, dit leek goed te gaan tot ik erachter kwam dat je met vragen niet naar je mentor moest maar naar mede ‘klasgenoten’. Die wisten het vervolgens ook niet zeker, zo ook de antwoordbladen. 90% van de antwoorden had als antwoord ‘dit is onder andere een goed antwoord’, ja heel leuk, en de mijne dan?! Ik wist dus niet eens of ik goed bezig was of niet en toen ik ze daarna aansprak op het feit dat sommige antwoorden niet eens klopten vertelden ze me dat dit zo was en ze het aan zouden passen, met als gevolg dat is ALLES opnieuw moest doen want je kon niet zomaar de antwoorden inzien (schandalig natuurlijk dat het niet correct was in de eerste plaats en ze er niet eens wat aan deden voordat ik het door heb gegeven). Laten we het niet hebben over de toetsen waarvoor ik een eind moest reizen en die je blijkbaar ook niet in mocht zien zodat je nooit zou weten wat je fout had gedaan. Ik ben er dus weer mee gestopt, dit keer omdat ik wist dat het weggegooid geld zou zijn want die toetsen kwam er natuurlijk nog eens bovenop, en de reiskosten.
  Ik wist niet eens of ik op het goede pad zat omdat de mentor blijkbaar niet voor hulp was, waarvoor dan wel, geen idee, maar dit trok ik lichamelijk ook niet. Het was nog zwaarder dan een opleiding op school. Weer een paar duizend euro kwijt dus. Hierna ben ik gewoonweg gestopt. Ik kon het niet betalen en mijn vader heeft mijn hele opleiding betaald en ik ga hem dat niet nog een keer laten doen. Ik baal enorm want ik had geen hekel aan leren en had best doorzettingsvermogen, maar op een gegeven moment houdt het gewoon op. Soms zou ik nog wel een opleiding willen doen maar ik zou niet weten hoe ik het moet betalen eerlijk gezegd en ben ook bang voor meer zo’n zelfde ervaring. :(

  1. Wat lastig en wat een nare ervaring. :-( Je zou denken dat je op meer hulp vanuit school moet kunnen rekenen, vind ik. Stom dat dat keer op keer niet gebeurd!

 4. Wat goed! ik kan daar nooit de discipline voor opbrengen..

  Enne, ik moest heel hard lachen om die wolk op je adres. xD

  1. Je hebt toch ook discipline voor bloggen? Als je iets leuk vindt is het een stuk makkelijker discipline op te brengen!
   Haha, mooi was ‘ie hè? ;-)

 5. Opleidingen, ik doe inmiddels mijn 5e opleiding alhoewel toch 4 want die ik nu ga doen is het zelfde als ik al deed.

  Maar inmiddels wel 1 diploma op zak van een van de opleidingen.

  Helaas helpt mn gezondheid niet echt mee, met het kunnen volgen van een opleiding.

  Ik startte ooit met pedagogisch werker. Want ik wilde sinds ik een klein meisje in de kinderopvang werken. Binnen n half jaar wist ik dit is niks voor mij. Ik schreef me in voor een nieuwe opleiding grafisch vormgever dtp die uiteindelijk behaald. Twee jaar gewerkt en daarna wilde ik toch weer naar school. Begonnen met apothekersassistent, moest ik na een maand mee stoppen door mn gezondheid. En daarna maatschappelijk werker gehandicapten zorg.

  1. Grmm ik was nog niet klaar drukte perongeluk op verzenden. Maar die opleiding 2 en half jaar gedaan maar school werkte niet mee uiteindelijk maar een paar uur aanwezig geweest. Nu een andere school gevonden die meer ondersteuning bied.. In augustus beginnen we gewoon weer overnieuw en hoop ik dat het nu toch echt gaat lukken… Thuis studie zou veel beter voor me zijn. Maar ik ben te gezond voor een uitkering. En bijstand krijg ik niet omdat ik samen woon. Dus moet verplicht naar school. Dat is wel kutt maar hoop dat t met begeleiding vanuit school toch gaat lukken

 6. Wat goed dat je het weer op gaat pakken! Ik heb 3 studies gedaan en wil misschien ook nog eens een cursus doen maar ben bang dat ik dan niet veel nieuws leer. Of ik moet een hele ander richting kiezen. Ben nu namelijk orthopedagoog en daarvoor dus ook twee sociale opleidingen gedaan. En veel cursussen in deze richting hebben helaas veel dezelfde theorie.

  1. Dat is best herkenbaar ja. Ik heb zelf nooit eerder iets in deze richting gestudeerd oid maar merk wel dat er veel is wat je al weet. Dat zou helemaal zo zijn wanneer je al opleidingen in die richting hebt gedaan!
   Liefs

 7. Heel goed van je! Is toch een fijn gevoel dat je je hersenen weer gebruikt voor een cursus/opleiding (al is Instagram en Twitter ook heel belangrijk, natuurlijk)!
  Ik heb in 2010 mijn vwo diploma gehaald en me toen ingeschreven voor een studie Bedrijfskunde. Mij lukte het ook niet naar de colleges te gaan (600 studenten..).
  In 2011 hebben we een thuiscursus Duits besteld, maar de leraar was een hele lange tijd afwezig, waardoor ik afhaakte. Plus ik kreeg het toen heel druk met ‘beter worden’.

  En nu studeer ik sinds 2012 wel Bedrijfskunde aan de VU. Met ups en downs..

  1. Natuurlijk is Instagram belangrijk! En Twitter. ;-)

   Ik vind het echt heel knap hoe je het nu doet met je studie!

 8. Super leuk voor je dat je opnieuw gaat studeren! Ik volg je blog sinds kort en vind het heel fijn je te volgen. Je bent een doorzetter en dit bewijs je nu ook weer met je studie. Geniet ervan! Ik vind studeren zelf ook heel fijn. Door mijn gezondheidsproblemen heb ik mijn studie kunnen spreiden over meerdere jaren (heb er in totaal 8 jaar over gedaan) maar uiteindelijk heb ik wel mijn diploma (by the way, diploma master vertaler ;-) ) behaald. Was ik zo blij mee en fier op. Ik wens je veel plezier met je studie!

  1. Wat leuk om te lezen! :) Heel goed dat je het uit eindelijk af hebt kunnen en mogen maken!
   Dankjewel!

 9. Wat gaaf zeg! Ik wil ook heel graag weer een thuisstudie gaan doen, maar de vorige (bij de LOI) haakte ik af. Dat was een cursus over dieren en er stonden een heleboel dingen in waarvan ik wist dat het niet klopte. Toen was mn motivatie verdwenen… :(

   1. Je hebt me geinspireerd om toch weer even rond te gaan kijken. ;) Idee zat al langer in m’n hoofd. Misschien een taal ofzo…

    1. Er zijn super veel mogelijkheden… :-) Leuk dat je even bent gaan rondkijken n.a.v. mijn blogje! Ik hoop dat je iets kunt vinden wat je aanspreekt!

 10. Super goed van je! En herkenbaar, die zoektocht naar een manier om verder te kunnen leren. Ik haalde mijn havo diploma in 2007 met de hoogste cijfers van mijn jaar en zonder veel moeite. Bij mij ging het ook meteen mis bij het hbo, al heb ik nog wel een aantal maanden ingeschreven gestaan. In 2008 was ik er nog niet aan toe om me weer aan te melden. Ik heb me toen aangemeld voor een cursus journalistiek, maar de benodigde assertiviteit ontbrak. Het ging niet. In 2009 dan maar naar het mbo gegaan, dat moest toch zeker wel lukken. Maar ik hield het niet vol, mei 2010 stopte ik. Begin 2012 kwam ik in de Wajong terecht en in mei van dat jaar begon mijn re-integratie. Ook mislukt omdat ik alweer sinds oktober thuiszit.

  1. Wel wat kort door de bocht trouwens, want het opleidingsdeel van mijn re-integratie is wél gelukt en daar ging het over, haha.

   1. En dat is al heel goed, haha. :-) Jammer dat je niet direct via een gemakkelijke weg hebt kunnen doen wat je graag had willen doen..
    Liefs!

 11. Super dat je deze stap hebt gemaakt! Ik ga na de zomer beginnen op het HBO en vind dat ook behoorlijk spannend, geen idee hoe het me afgaat.. De thuisstudie van afgelopen jaar beviel me gelukkig wel goed :)

 12. Knap hoor Kim! Je hebt de stap toch maar mooi gezet! Ben heel benieuwd wat een studie Pedagogiek nu precies inhoudt, dus ik kijk uit naar je volgende blog hierover.

 13. Knap van je dat je, ondanks je negatieve ervaring bij de LOI, toch nog een cursus op hebt gepakt :) Toevallig heb ik, naast mijn reguliere studies, ruim een jaar geleden via de NHA ook een cursus gedaan. Ik ben daar toch wel erg tevreden over. Hopelijk kun jij op deze manier ook een diploma of certificaat halen. Succes ermee!

 14. Heb je dan ook lesdagen of is echt alles thuis? Voor examens moet je wel ergens naar toe, of niet? Mij lijkt zo’n thuisstudie ook wel wat. Ik weet niet of ik er op dit moment klaar voor ben, maar ik zit er wel al een aantal jaar over na te denken. Ik zie vooral tegen lesdagen op, want dat hou ik niet vol ben ik bang. Ik ben benieuwd hoe het je bevalt! Ik zou denk ik ook pedagogiek willen gaan doen :)

  1. Verschilt heel erg per studie! :-) De ene keer heb je praktijkdagen (bijvoorbeeld bij Pedagogiek HBO), maar bij deze cursus heb je geen praktijkdagen/lesdagen. Voor examens moet je wel ergens heen ja. De huiswerkopdrachten (waar je een 5,5 gemiddeld voor moet halen om een getuigschrift te kunnen krijgen) maak je wel gewoon vanuit huis en die stuur je op.
   Liefs

 15. Supergoed van je! Ik heb bij de LOI een aantal jaar geleden een cursus Creatief Schrijven gedaan, vond ik erg leuk. Dat heb ik in mijn eigen tempo kunnen doen omdat het een hobbycursus was, dus zonder examinering en zo. De cursus die jij nu doet lijkt me ook leuk! We bevinden ons wel enigszins in hetzelfde straatje, allebei onderwijs :)

 16. Wat goed van je om een cursus te gaan volgen. Ik volg ook een thuisstudie (via de open universiteit) dat bevalt super goed! Hopelijk bevalt jou cursus je ook, veel succes!

 17. Leuk dat je een cursus kunt doen die je graag wilt doen! Ik ben ook bezig met een cursus van het NHA. Veel succes ermee! :) x

 18. de NHA zal je vast goed bevallen. Ik heb er meerdere opleidingen gevolgd en certificaten behaald. Ik vond de begeleiding heel prettig en het lesmateriaal goed toegankelijk. Succes met je opleiding.

 19. Goed van je! Snap dat een normale studie zwaar is en misschien nog wat teveel gevraagd. Nu kun je in ieder geval lekker thuis blijven en bezig gaan in je eigen tempo. Het is natuurlijk ook zonde om niets te leren terwijl je dat op onze leeftijd juist het beste wel kunt doen. Ben benieuwd hoe het je vergaat, maar ik gok dat het helemaal goed gaat komen :)

 20. Wat leuk en goed dat je dit bent gaan doen :) heel veel succes alvast!
  Ik studeer aan het hbo en ben al sinds januari 2014 bezig met m’n scriptie.. ik hoop hem in januari 2016 te behalen! (Deed een hbo opleiding in 2,5 jaar, maar nu alsnog in 4,5).

 21. Meh, het lijkt me best lastig om niet met een studie bezig te zijn. Het is logisch in jouw situatie, want je bent al druk genoeg aan het werk aan jezelf, maar werken aan je toekomst zou ook leuk zijn, denk ik. Fijn dat je toch zo’n cursus kan doen! Veel succes :)

 22. Wauww pedagogiek lijkt me echt geweldig! Ik hoop echt dat deze cursus zo blijft bevallen voor je, ik kijk uit naar de update!
  Liefs, Sofie <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: