Close

Stappen naar vrijheid: fysiek of psychisch afhankelijk?

Waar eerder mijn leven vooral in het teken stond van de paniekaanvallen, staat mijn leven nu in het teken van (het afbouwen van) oxazepam. Hier zal ik waarschijnlijk meer over schrijven de komende periode. Dit is iets wat voor mij heel erg bezig houdt op dit moment, daar kan ik niet omheen. Ik denk ook niet dat dat moet. Het “mag” er zijn.

Afhankelijkheid: psychisch of fysiek?
Na mijn blog over mijn afhankelijkheid van oxazepam kreeg ik van meerdere mensen de opmerking dat er een duidelijk verschil is in psychische afhankelijkheid en fysieke afhankelijkheid. Hier ben ik mij heel erg van bewust. Toch wil ik er graag een stukje over schrijven. Wat is het verschil?

Fysiek afhankelijk
Bij een verslaving en afkicken van die verslaving zullen veel mensen een bleek, mager ex-junkie zien dat de hele dag door zit te trillen. Of nou ja, dat is wat ik voor me zie. Bij fysieke afhankelijkheid van oxazepam krijg je last van ontwenningsverschijnselen wanneer je dit middel niet inneemt. Dit kan al optreden na twee weken structureel oxazepam (of een ander benzodiazepine) gebruik. Wanneer je stopt met een middel als oxazepam kunnen een hele hoop verschillende ontwenningsverschijnselen optreden. Als eerst is de kans dat je de klachten waarvoor je het middel in eerste instantie voorgeschreven kreeg (in heftigere mate) terugkomen erg groot. Daarnaast zijn veelvoorkomende ontwenningsverschijnselen trillen, hoofdpijn, slapeloosheid, hevige angst, hartkloppingen, gejaagdheid, zweten, wazig zien, misselijkheid en spierpijn.

Psychisch afhankelijk
Psychische afhankelijkheid is anders dan de fysieke afhankelijkheid. Je lichaam kan best zonder, maar je gelooft zelf dat je niet zonder een bepaald middel kunt. Bij psychische afhankelijkheid horen dingen als: angstig zijn wanneer de medicatie bijna op is, niet de deur uit gaan wanneer je geen medicatie bij je hebt. Bij deze vorm van afhankelijkheid hoort ook dat je constant verlangt naar het gevoel dat de medicatie, oxazepam in dit geval, je geeft. Je verlangt naar de rust, de ontspannenheid die het middel je geeft. Vaak omdat het leven zonder erg onrustig, angstig en naar is.

Welke van de twee?
Ik denk dat elke verslaving/afhankelijkheid een combinatie van zowel fysieke als psychische afhankelijkheid is. Het zijn elkaar in stand houdende factoren. Wanneer je het middel niet inneemt, zul je ontwenningsverschijnselen gaan ervaren. Die verschijnselen zijn erg naar, je gaat verlangen naar het gevoel dat het middel je gaf. De rust, bijvoorbeeld. Daarnaast zul je bijvoorbeeld angstig zijn de straat op

Hoe zit het met mijn afhankelijkheid?
Op dit moment denk ik dat ik vooral psychisch afhankelijk ben. Dat vind ik eigenlijk best moeilijk om toe te geven. Op de een of andere manier voelt dat als “zwak”. Eigenlijk zoals “psychische” ziektes altijd als zwak voelen. Alsof je je dan maar aanstelt. Lichamelijke afhankelijkheid is ernstig, moet serieus genomen worden. Over psychische afhankelijkheid moet je je maar gewoon heen zetten. Of niet? Ik weet het niet. Dit is hoe het voor mij voelt.
Naast de psychische afhankelijkheid zit er ook een stukje fysieke afhankelijkheid bij. Zo merk ik bijvoorbeeld dat ik ga trillen en zweten wanneer ik een dosis uitstel. Mijn moeder ziet ook dat ik dan bleek word. Het afbouwen zal dus voornamelijk bemoeilijkt worden door de psychische afhankelijkheid, maar de fysieke afhankelijkheid speelt toch ook mee, helaas.

Waar eerder mijn blogs vaak over mijn paniekaanvallen gingen, zullen er nu regelmatig stukjes online komen over mijn strijd op de weg naar vrijheid. Ik hoop dat dat oké is.

Liefs

14 thoughts on “Stappen naar vrijheid: fysiek of psychisch afhankelijk?

 1. Natuurlijk is dat oké, meer dan dat zelfs: het is heel goed! Niet gemakkelijk, wel de moeite waard. Zet hem op, je kan het, met stapjes en beetjes vooruit. Sterkte!

 2. Ik denk dat het inderdaad ook bijna altijd een combinatie is van die twee. Weet je, het lijkt me zoveel makkelijker om alleen lichamelijk verslaafd te zijn aan zo’n medicijn. Wanneer je je er psychisch afhankelijk van voelt, vraagt dat nog zoveel meer van je. Ik vind het dus helemaal niet zwak van jou. Ik vind het eerder juist heel sterk dat je dit ziet, het toe geeft, erover schrijft. Echt heel knap!

  1. Dankjewel! Ergens snap ik wel wat je schrijft. Dit was denk ik wat ik eerwaarde toen ik de venlafaxine (effexor) af moest/wilde bouwen. Ik had eigenlijk precies de symptomen die ik beschrijf bij een “junkie”. Ik trilde de hele dag door enorm, ik zweette veel, ik was misselijk en duizelig etc. Nou ja… Het was niet fijn. Alles behalve. Maar wat makkelijk was, was dat dit medicijn mij ook niet hielp. Ik kon me dus vrij gemakkelijk door de fysieke klachten heen vechten. Ik had immers het idee “hier wil ik NOOIT meer aan”. Terwijl de medicatie van nu mij wel degelijk iets oplevert… Dat maakt het inderdaad ergens wel een stukje moeilijk. Bedankt dat je mij dit inzicht hebt gegeven.

 3. Psychische aandoeningen kunnen net zo zwaar zijn als fysieke, zo ook met verslavingen. Oxazepam is niet echt fysiek verslavend, als in, je lichaam stopt niet met functioneren wanneer je het niet meer neemt. De mentale verslaving kan wel klachten opleveren (bij stoppen) als rusteloosheid, spanning en dergelijke, wat wel weer fysieke klachten op kan leveren (moe, stijve spieren) maar het gaat niet zo ver dat je lichaam of onderdelen stoppen met functioneren. Niet om iets af te doen aan hoe moeilijk het is en kan zijn, zeker niet. Ik hoop dat het snel beter met je gaat, oprecht, dat verdien je.

  1. Oxazepam is wel degelijk fysiek verslavend. Er treedt gewenning op: je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te hebben. Daarbij komt dat wanneer iemand die lange tijd oxazepam heeft gebruikt en plots stopt ernstige verschijnselen kan krijgen als epileptische aanvallen. Het is helaas niet waar dat het niet fysiek verslavend is. Je kunt echt wel degelijk fysiek afhankelijk worden van dit middel. (Of alle psychiaters moeten ongelijk hebben…)

   Dankjewel!

 4. Ik denk dat je al snel psychisch verslaafd bent. Niet perse jij, maar men in zn algemeen. Vooral als je al angstig bent aangelegd. Ondanks dat ik oxazepam niet meer heel regelmatig neem, ben ik er ook mentaal verslaafd aan. Ik raak gestrest als ik het niet mee blijk te hebben of als het op is en ik nieuwe moet bestellen.
  En de fysieke verslaving werkt natuurlijk niet mee als dat dezelfde symptomen oplevert als de klachten waarvoor je het medicijn slikt…

  Sterkte met afbouwen! Rustig aan

  1. Helemaal waar. Ik denk dat het verlangen naar het gevoel (de rust) die het oplevert eigenlijk al na de eerste keer dat je merkt dat het werkt optreed. Dat is niet gek.

   Nee, die fysieke symptomen van afbouwen (vooral het extreme angst stuk)… daar zie ik zó tegen op!

   Dankjewel!

 5. Je gaat dappere stappen zetten. Ik hoop dat dit onderscheid je helpt om beter te kunnen relativeren op moeilijke momenten. Verder kan ik je heel veel tips geven, maar doe het vooral op je eigen manier, de manier waarop jij er (het meeste) vertrouwen in hebt. Want uiteindelijk moet jij er doorheen..

  Oh en ga alsjeblieft niet te veel opzoek naar horrorverhalen. Van elk medicijn zijn die er wel, het is alleen dat negatieve ervaringen bij mensen vaker gedeeld worden dan de positieve, wat natuurlijk een heel beperkt beeld schetst.

  Vertrouw op jezelf.
  Je kunt het, dappere Kim. <3

  1. Dankjewel!
   Tips zijn wel heel erg welkom hoor. :-)
   Ik zoek inderdaad niet te veel op horrorverhalen. Zoals je zegt: een negatieve ervaring wordt vaker gedeeld dan een positieve ervaring. Ik lees ook een hoop succesverhalen, voor wat extra positieve motivatie, haha.

 6. Ik heb het eigenlijk nooit zwak gevonden, psychische ziektes, maar ik heb sowieso al niet snel een oordeel! Ik vind het juist rot voor mensen dat ze hier doorheen moeten gaan.

 7. Fysiek of psychisch, als je er last van hebt is dat gewoon heel naar. Kan me voorstellen dat het je hele dag beheerst. Ik hoop op spoedige verbetering voor je!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: