Close
10 redenen waarom je wilt genezen van je eetstoornis

10 redenen waarom je wilt genezen van je eetstoornis

Na mijn blog van eergisteren over ‘redenen waarom je niet wilt herstellen van je eetstoornis’, schrijf ik vandaag een blog over de redenen waarom je wél wilt genezen van je eetstoornis. Dit zijn er een heleboel, dus ik hou het bij 10 om het een beetje overzichtelijk te houden. :-)

Laten we maar direct beginnen met de 10 redenen waarom je wilt genezen van je eetstoornis!

 1. Je kunt weer genieten
  Wanneer je een eetstoornis hebt is eigenlijk alles overgenomen door deze stoornis. Je denkt alleen maar aan wel/niet eten, je bent constant bezig met wel/niet eten, eigenlijk ben je niets anders meer dan wel/niet eten. Je hebt geen tijd om te genieten, want je moet aan eten denken. Daarnaast ‘mag’ het vaak niet eens van de eetstoornis, want dat verdien je niet toch? Onzin! Jij mag ook genieten en zonder eetstoornis kan dit weer!
 1. Je kunt groeien
  Ha, dit vind ik een leuke woordspeling (of zo) van mezelf (want, groeien staat bij een eetstoornis vaak ook voor ‘aankomen’, letterlijk groeien dus). Je kunt ‘groeien’, als mens. Je hoeft niet meer klein te blijven. Je mag weer meer zijn dan die stomme eetstoornis!
 1. Gezondheid
  Wanneer je een eetstoornis hebt ben je niet bepaald gezond bezig. Ik zal niet het hele praatje aflopen over ‘weet je wel wat je je lichaam aandoet’, want dat heb je vast al honderden keren gehoord, maar echt – je doet zoveel meer kwaad dan je denkt. Wanneer je geneest van je eetstoornis kun je het stuk van je gezondheid dat beinvloedt wordt door je eetstoornis weer (grotendeels) herstellen.
 1. Controle hebben
  Wanneer je een eetstoornis hebt denk je vaak controle te hebben, terwijl je eigenlijk alles behalve controle hebt. De eetstoornis heeft alle controle namelijk van je overgenomen. Die controle kun je weer terugnemen wanneer je geneest!
 1. Je wordt mooier
  Ondanks dat je denkt dat je mooier wordt wanneer je afvalt, zul je echt mooier worden wanneer je geneest van je eetstoornis. Je eetstoornis beïnvloedt namelijk zoveel meer dan alleen je gewicht. Je ogen zullen meer gaan stralen, je haar zal minder dof worden en je huid was meer stralen.
 1. Vriendschappen
  Wanneer je geneest van je eetstoornis kun je weer vriendschappen beginnen/onderhouden met iemand anders dan ‘mevrouw Eetstoornis’. Je hoeft niet meer de eetstoornis als beste vriendin te hebben. Er is ruimte voor meer. Het leven is zo veel gezelliger met anderen erbij!
 1. Mensen maken zich minder zorgen
  Wanneer je een eetstoornis hebt maken mensen zich vaak zorgen om je, en niet op een positeve manier. Hoe fijn zou het zijn als mensen gewoon weer aan je gaan denken op een manier van ‘ik hoop dat haar toetsen goed gaan’, in plaats van ‘ik hoop dat ze niet in het ziekenhuis belandt’. Dit kan een eng idee zijn, dat snap ik, maar ik wil benadrukken dat mensen je niet vergeten. Mensen vinden je waarschijnlijk juist weer interessanter en leuker.
 1. Vertrouwen
  Wanneer je genezen bent van je eetstoornis zullen mensen je meer vertrouwen. Ze hoeven niet meer bang te zijn dat je liegt over van alles en nog wat. Je bent weer eerlijk en mensen zullen je daardoor meer gaan vertrouwen.
 1. Sporten
  Wanneer je van sporten houdt kun je zonder eetstoornis weer genieten van sporten. Je hoeft het niet meer te doen omdat je eetstoornis je vertelt dat dit moet, maar je kunt het doen wanneer je het wilt! Hou je niet van sporten? Dan hoef je niet meer dwangmatig te sporten. Dat is heerlijk!
 1. Toekomst
  Misschien wel de belangrijkste: er is weer een toekomst. Je toekomst bestaat niet meer uit calorieën tellen, eetbuien, en nog meer van die onzin. Je toekomst kan weer bestaan uit studeren, uit het krijgen van een gezinnetje… Je kunt de mogelijkheden niet eens bedenken! Alles kan!

Dat waren de redenen waarom jij moet willen genezen van je eetstoornis. :-) (Je moet natuurlijk niks, dit zijn gewoon wat puntjes waarom je kunt willen genezen van je eetstoornis). Er zijn nog honderd andere redenen te bedenken. Mocht je ze nodig hebben, laat het me weten en ik ga er even voor zitten. Ik hoop dat je hier iets aan hebt (gehad).

Waarom wil jij genezen van je eetstoornis?

Liefs

26 thoughts on “10 redenen waarom je wilt genezen van je eetstoornis

 1. Yay! Daar zijn de redenen waarom je wél zou willen genezen. Super trouwens dat je bij ‘groeien’ aangeeft dat het om mentale groei gaat. Ik dacht eerst ook letterlijk groeien, totdat ik begon met lezen, haha.

  Ondanks dat de redenen waarom iemand wél zou willen genezen zwaarder wegen dan de redenen om dat niet te doen, ben ik mij ervan bewust dat het proces en het pad dat men bewandelt om tot genezing te komen ontzettend lang en vermoeiend is. Ik heb dan ook altijd enorm veel respect voor de mensen die dat proces voltooien. :-)

  1. Ik ook! :-) Het is niet zo simpel als wat redenen bedenken en klaar – maar het is wel belangrijk redenen te hebben om verder te komen. :-)

 2. Hier is het dan, de redenen waarom je wél wilt genezen! Ik heb ernaar uitgekeken wat je hier zoal ging schrijven en ik ben erg onder de indruk. Personen met een eetstoornis moeten dit gewoonweg lezen, ik denk zelfs dat het hun kan genezen, zeg maar! Erg mooi lijstje, Kim! (:

  1. Ik denk dat er (veel) meer nodig is om iemand echt te kunnen laten herstellen, maar heel erg bedankt voor je lieve compliment! :-)

 3. <3 Ik heb gisteren nét mijn lijstje met voor en nadelen en 'voordelen van (een) gezond leven' met m'n diëtiste besproken:) Veel dezelfde dingen!
  Alleen had ik nog: Lekker eten! Haha ik snap niet dat ik eetproblemen heb, ik houd veel te veel van eten! ;-)
  Heel mooi lijstje en fijn om te lezen!

 4. Jippie! Mooi om deze voordelen op een rij te zien! Het duurt vaak ontzettend lang voor je daadwerkelijk van alle voordelen kunt gaan genieten. Maar – als het dan eenmaal zo ver is … :-)

  1. Zeker! Als het gemakkelijk was, was het een eitje voor iedereen, maar helaas! Maar zoals je zegt: als ’t dan eenmaal zo ver is… :-)

 5. Mooi blogje weer Kim! Mijn vriendin die nu genezen is, wil ook echt niet meer terug naar haar eetstoornis. Het leven is zoveel mooier zonder :)

 6. Wat ben ik blij dat je dit artikel typt als tegenhanger van gisteren! Mooi op een rijtje gezet, ik denk dat veel meiden hier steun hebben en ik zou ze aanraden dit boven hun bed te hangen!

 7. Mooi Kim! Dit weegt zeker wel op tegen die tien redenen die je eerder gaf. Eigenlijk is het vooral het verschil tussen negatieve en positieve aandacht, denk ik. Ruimte om te groeien en ontwikkelen versus jezelf klein houden en alles onder controle willen hebben.

  1. Inderdaad. Ik denk dat er voor sommige mensen na de negatieve aandacht even wat ‘minder’ aandacht krijgen, maar die positieve aandacht komt écht en is zo veel meer waard!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: