Close

Praten over pappa #4: herinneringen koesteren

Vanaf het moment dat mijn vader overleden was vond ik het heel erg belangrijk om elke herinnering aan mijn vader vast te houden. Ik was heel bang zijn stem te vergeten, foto’s kwijt te raken of zijn spullen los te moeten laten. De afgelopen maanden is dit iets minder geworden. Ik ben gelukkig(!) iets minder krampachtig aan alles vast gaan houden.

Foto’s vind ik nog steeds wel erg belangrijk en mooi om te hebben en te koesteren. Alle foto’s waar mijn vader opstaat heb ik vlak na zijn overlijden laten afdrukken. Ik wilde niks kwijtraken en alles vast kunnen houden. Het is een enorme stapel foto’s geworden, die ik allemaal in een groot fotoboek heb gedaan.

Ik merk wel dat ik door dat fotoboek minder naar de foto’s kijk. Het is voor mij niet de manier om herinneringen vast te houden. We hebben in huis namelijk ook een grote fotolijst met foto’s van mooie momenten met mijn vader. Dat is iets waar ik heel graag even bij ga staan en naar kijk. Het roept allerlei herinneringen op. Zowel van vroeger, als van vlak voor zijn overlijden.

collage pappa

Er zitten ook een heleboel foto’s van vakanties bij. Dat zijn misschien wel de mooiste herinneringen. De momenten waarop mijn vader niet hoefde te werken en niet met zijn werk bezig was, maar gewoon ontspannen was en met ons genoot van de vakantie. Zo is er een foto van mijn vader, mijn moeder en ik bij de Grand Canyon. Dit was denk ik mijn mooiste vakantie ooit en ik vind het heerlijk om door middel van die foto allerlei herinneringen op te halen. De foto zit zelfs uitvergroot in de fotolijst – omdat ik er zo van kan genieten.

Via www.pixum.nl heb ik laatst een foto op canvas gekregen. Ze wilden mij graag gratis dit product opsturen, als ik zou vertellen wat ik ervan vond. Dit leek mij een prachtig moment om een hele mooie foto van mijn pappa en mij vast te leggen en op canvas te laten afdrukken. Dat was namelijk iets dat ik al heel lang graag wilde, maar ik wist niet goed waar ikmoest beginnen. Omdat ik nog niet eerder een foto op canvas heb laten afdrukken heb ik weinig vergelijkingsmateriaal, maar dat maakt natuurlijk niet dat ik niet eerlijk zou kunnen vertellen wat ik ervan vind! :-) Hieronder het resultaat! (Het is jammer dat de kwaliteit niet goed overkomt op de foto, huilen! In het echt is het echt heel erg mooi)

canvas foto met pappa

Wat is hij mooi geworden! Ik ben er zo ontzettend blij mee. De kwaliteit is heel erg goed, helemaal niet ‘korrelig’ of iets en het doek zit prachtig om de lijst. Wat ik heel leuk vond is dat ik het product snel kreeg, zo was het nog een beetje een verjaardagscadeautje voor me! :-) Een verjaardagscadeautje ‘van pappa’ voor mij. <3 Ik ben er heel erg blij mee. Deze foto staat nu in de woonkamer, zodat ik er veel naar kan kijken en herinneringen aan deze foto goed in mijn hoofd blijven zitten. Later zal de foto naar mijn kamer verhuizen zodat pappa altijd bij mij is.

De foto is gemaakt op een vakantie in Frankrijk lang geleden. Het was heerlijk weer en die avond aten we in een restaurant bij de camping waar wij zaten. De hoed die ik op heb had mijn vader gekocht voor de zon, en hij vond zichzelf heel erg stoer, haha. Voor de foto mocht ik hem ook even op en zo was ik ook eventjes stoer! ;-)

Ik word van binnen helemaal vrolijk en gelukkig wanneer ik terugdenk aan die vakantie en alle mooie momenten. Heel erg fijn dat ik me dit moment door middel van de foto op canvas nog vaker en beter zal herinneren.

Hoe koester jij herinneringen aan overleden naasten? Hecht jij waarde aan hun spullen, of juist niet?

Liefs

30 thoughts on “Praten over pappa #4: herinneringen koesteren

 1. Ik heb van mijn overleden oma nog wat gebruiksvoorwerpen in huis staan. Ik gebruik ze niet veel, maar als ik dat wel doe moet ik wel weer even aan haar denken. Fijn dat je jouw foto nu zo groot in huis hebt!

  1. Fijn is dat hè? Je hoeft het helemaal niet veel te gebruiken, maar zo is ze toch een beetje dichtbij!

 2. Prachtig geschreven! Mooie foto’s en fijn dat je daar zo veel waarde aan hecht. Ik heb dat net zo. En een aantal spullen die ik van mijn oma en opa’s heb gekregen! :-) Mijn oma die nog leeft heeft mij zelfs al haar pyjama gegeven met het verhaal erachter op papier. :-) Als klein meisje sliep ik veel bij mijn opa en oma en één keer was ik mijn pyjamaatje vergeten. Oma gaf toen haar nachtjapon (veel te groot natuurlijk!). Ik vroeg toen of ik deze mocht hebben als ze dood ging. Best lief toch? Een paar jaar geleden gaf ze mij de pyjama op mijn verjaardag. Een emotioneel moment, maar heel dierbaar!

 3. pfff…wat een mooi stukje! Het is een hele mooie foto! Ik doe het meer door herinneringen boven te halen en deze te bespreken met degene die die persoon ook goed heeft gekend. Ik praat er gewoon heel vaak over.

  1. Dankjewel! :-) Dat is ook een hele fijne manier! Ik vind het altijd mooi om te merken hoe iedereen dan andere herinneringen heeft om over te praten, waardoor je zo een hele tijd herinneringen op zit te halen.
   Liefs

 4. Wat mooi dat je een fotoboek heb gemaakt en een mooie foto op canvas hebt mogen laten drukken. Wat heftig dat je op zo’n jonge leeftijd al je vader hebt moeten verliezen. :(

 5. Wat ontzettend mooi en liefdevol geschreven. Ikzelf heb een tattoo laten zetten die ik zelf ontworpen heb na het overlijden van mijn beste vriendin.

  1. Dat is ook een prachtige manier van herdenken. Ik denk er ook over om een tatoeage te laten zetten over een tijdje.
   Veel liefs

 6. Wat een prachtig stukje! Ik heb *gelukkig* nog geen dierbare verloren maar kan me voorstellen dat dit echt super mooi is om te hebben!

  1. Ik vind het fijn om dat ook te horen. :-) Geruststellend, of zo.
   Ik ben heel erg blij met dit canvas.
   Liefs

 7. Wat ontzettend mooi dat je deze foto nu op canvas hebt. Wat een prachtige herinnering! Ik ga zelf toch altijd graag naar het graf toe. Sommige mensen hebben er niets mee, voor mij is dat toch dé plek om weer even samen te zijn.

  1. Dat kan ik me goed voorstellen. Voor mij is het graf ook wel een heel belangrijke plek hoor. Ik vind het soms gewoon heel erg lastig wanneer ik er teveel bij ga nadenken…
   Liefs

 8. De foto is prachtig. Een mooie herinnering prachtig gedrukt. Zelf heb ik niet veel met foto’s maar die ik heb van dierbaren die er niet meer zijn bewaar ik goed.

 9. Herinneringen zijn zo belangrijk. Mooi dat je zo’n mooie herinnering hebt gekregen. Die kun je een mooi plekje geven. Zo is je papa toch altijd nog een beetje bij je.

 10. Ik vind het heel belangrijk om foto’s te bewaren van mensen die belangrijk voor me zijn of waren. Maar ik ben heel slecht in het bijhouden van fotoboeken eigenlijk. Mijn moeder nog meer trouwens, die heeft gewoon een kast met dozen vol foto’s, maar fotoboeken, daar heeft ze er maar een paar van. Heb ik vast van haar geërfd :D

  1. Hahaha, ach, je kunt ze alsnog bekijken toch? :-)
   Ik vind het soms heel erg leuk om een fotoboek te vullen. Misschien nog wel meer om er dan ook dingen bij de foto’s te schrijven. Maar dat kan natuurlijk ook nog op de achterkant van foto’s!
   Liefs

 11. Mooi artikel, meis! Foto’s zijn zo’n fijne manier om herinneringen levend te houden. Mooi om te lezen dat je er zo’n kracht aan ontleend. Een die foto op canvas is echt prachtig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: