Close
Nieuwe hobby: geocachen (+ ik neem jullie mee!)

Nieuwe hobby: geocachen (+ ik neem jullie mee!)

Als je me op Twitter of Instagram volgt heb je het vast al meegekregen: ik heb een nieuwe hobby! Geocachen. :-) Wat het is en hoe het precies werkt lezen (en zien: vlog!) jullie vandaag. 

Wat is geocachen?
Bij geocachen ben je op zoek naar “iets”. Je bent op zoek naar een cache. Een cache kan er op allerlei verschillende manieren uitzien.  Een klein buisje, een doosje, noem het maar op. Meestal liggen caches in de natuur verstopt, maar in de stad waar ik woon liggen er ook genoeg verstopt in de binnenstad. Je krijgt GPS coördinaten en aan de hand daarvan ga je zoeken. Nu moet ik zeggen dat wij het nog nooit met een hand-GPS hebben gedaan. Er bestaat namelijk ook gewoon een geocache app. Wel zo handig (en stiekem ook makkelijker, denk ik, dus eigenlijk spelen we vals ;-)).

In de app en op de website kun je zien waar caches verstopt liggen. Zoals ik al schreef liggen er veel in de natuur verstopt, maar ze zijn ook in de stad te vinden. Zelf vind ik de app echt ideaal, want je hebt een duidelijk overzicht over waar caches liggen en welke jij mag vinden. Je hebt namelijk verschillende soorten caches. Caches met verschillende moeilijkheidsgraden. Als je geen premium member bent kun je niet zoeken naar de caches met een moeilijkheidsgraad van 1,5. Dat klinkt misschien heel saai, maar echt, er zijn er genoeg te vinden! En ze zijn echt niet allemaal zo makkelijk… Ook die van 1 of 1,5 niet… ;-)

Overigens is wat ik net schreef niet helemaal waar natuurlijk. Je kunt altijd gaan zoeken, alleen je hebt geen GPS gegevens en je telefoon of hand-GPS zal je niet leiden naar de plek waar je moet zijn. Zoeken wordt dan dus behoorlijk lastig. ;-)

Ik heb een cache gevonden, en dan?
In een cache zit altijd een logrol. Hier schrijf je je (team)naam op. Ook kun je je vondst loggen in de app. Je hebt de “schat” gevonden! Het is eigenlijk een soort Pokemon GO, alleen vind je hierbij echte dingen en bij Pokemon GO niet. ;-) Overigens mag je de caches niet meenemen of verplaatsen. Het is de bedoeling dat je ze weer netjes teruglegt waar je ze hebt gevonden.

Soms zitten er “extra’s” in de cache. Een klein lego-poppetje bijvoorbeeld, of een muntje, of nog iets anders. We zijn al verschillende dingen tegen gekomen. Pin me hier niet op vast, maar als ik het goed begrijp mag je dingen in de cache ruilen tegen iets anders. Je neemt bijvoorbeeld het lego-poppetje mee en stopt er een klein ander dingetje voor terug. Het lego-poppetje kun je dan altijd weer in een volgende cache stoppen. :-)

Je hebt ook nog travelbugs. Dit zijn voorwerpen die van cache naar cache verhuizen. Ze reizen, als het ware. Dit voorwerp is voorzien van een code en zo kan men zien waar de travelbug zich bevindt. Ik heb zelf nog nooit een travelbug in een cache gevonden. Het kan dus ook zijn dat mijn informatie hierover niet 100% klopt, mijn excuses als dat het geval is. Weet jij het beter? Verbeter me dan alsjeblieft in de reacties! :-)

Maar wat is hier nou zo leuk aan?
Ik vind het echt super leuk om dit te doen. Op het moment dat ik dit blog schrijf hebben wij 27 caches gevonden. Het werkt verslavend. Het zoeken is leuk omdat je echt naar iéts op zoek bent. Een soort speurtocht, maar dan eentje waarbij je ook echt iets vindt. Het lijkt heel erg makkelijk, maar dat valt tegen. Zo gemakkelijk is het toch niet. Ze zitten vaak erg goed verstopt. Je krijgt een locatie en ziet dus of je goed zit… Maar dan… Ga dan maar eens zoeken. Het is dan toch wel echt heel erg leuk als je er een vindt! :-)

Ik neem jullie mee!
Hieronder een vlog waarin ik jullie meeneem terwijl wij gaan geocachen. Ik heb even getwijfeld of dit wel “mocht”, omdat je als het ware cache-verstopplekjes verklapt, maar toen zag ik dat er op YouTube hele geocache kanalen zijn. :-D

Kende jij geocachen al? Lijkt het je leuk om te doen?

Liefs

13 thoughts on “Nieuwe hobby: geocachen (+ ik neem jullie mee!)

 1. Ja ik ken het en het is iets wat ik graag eens zou proberen. Maar vooralsnog heb ik er de tijd niet voor gevonden.

 2. Geocachen is leuk! Tof ook dat je t met je moeder doet.

  Ik ben er half mee gestopt omdat ik het alleen best eng vind en het lastig vind om een beetje te lopen zoeken in het openbaar.. 😅

  Wel leuk om jullie te zien zoeken. Hetkenbaar hoe jullie t aanpakken.

  1. Haha, snap ik! Ik zou het misschien alleen ook minder snel doen, om dezelfde reden. Alleen is toch enger en voelt het “gekker” of zo, haha. Terwijl dat het natuurlijk eigenlijk helemaal niet is..

   Zag geloof ik op IG dat je met Noirona wel een geocache had gevonden? :-) Samen met haar voelt het misschien minder “gek” en kun je het weer oppakken, als zij het ook leuk vindt, natuurlijk.

 3. Ja, ik deed het met mijn ex! Wel premium geworden toen samen, je ziet vaak dat daar tussen de bijzonder gemaakte zitten ook.
  De spulletjes (goodies) in een cache mag je inderdaad meenemen als je maar iets terug achterlaat voor de volgende ook. Voor mijn kinderen was dat vaak hét leukste. Na 100 caches ging mijn relatie uit, dus ik ben nu gestopt, maar wie weet begin k ooit weer. Ik denk nu vaak als ik ergens ben, dit is wel een cache plek. 😂

  1. Hahaha, ja, er zijn zoveel “verdachte” dingen als je eenmaal begint met geocachen, haha. Wij zijn geen premium lid. Ben wel benieuwd. We gaan dat misschien toch eens doen, om te zien hoe dat dan is. Of het het waard is. Na 100?! Wow!! Dat is veel, haha. :-) Leuk! Ik hoop dat je het ook nog weer eens oppakt. 200 is pas écht veel natuurlijk :P

 4. Heel erg leuk meid! Ik vraag me altijd af wie er ooit zo gek is geweest om al die dingen te verstoppen, haha. Hoewel dat waarschijnlijk door verschillende mensen gedaan is natuurlijk.

  1. Ja, je kunt als geocacher zelf ook “gewoon” een cache plaatsen. :-) Dat kriebelt bij mij ook wel een beetje. Er zelf een verstoppen. Lijkt me zo leuk! En dat anderen hem dan vinden… hihi.

 5. Dit heb ik ook een tijdje gedaan, het is echt super leuk! Het lijkt trouwens wel een beetje op Pokemon Go, maar dan kun je echt iets vinden haha! Xx

 6. Ik kom er nu pas aan toe om je blog te lezen. Zo leuk dat je ook bent gaan cachen! En zelfs een eigen cache al verstopt, dacht ik gelezen te hebben? Tof hoor, hopelijk heb je er nog veel plezier aan!

  Oh, nog een klein dingetje trouwens: ook zonder premium te zijn kun je alle moeilijkheidsgraden zoeken (en loggen) hoor. Veel caches die echt heel mooi gemaakt zijn en/of vaak gesloopt/gejat worden worden echter alleen voor premiums beschikbaar gesteld (zodat de kans dat er iets stuk gaat ed kleiner wordt). Membership zou verder nog een aantal voordelen moeten hebben, maar ik vermaak me vooralsnog ook nog prima met mijn reguliere account :)

 7. Leuk om met je mee te kijken. Ik ben sinds kort ook hier mee begonnen, nog veel uitvinden en veel puzzeltjes zijn nog wat onduidelijk. Maar echt leuk om zo bezig te zijn in de natuur.

  1. Wij zijn geen premium lid dus wij hebben geen puzzeltjes. ;-) Hoop wel binnenkort een maandje premium te doen om te zien of het het waard is! Het is zeker leuk! We hebben er vandaag weer vier gevonden. :-)
   Veel zoekplezier nog, in de toekomst. :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: