Close
Komt er een konijntje dansen in de storm?

Komt er een konijntje dansen in de storm?

Al maanden heb ik het erover (sorry mamma!) en het is iets dat niet meer uit mijn hoofd gaat. Een konijntje. Dat is wat ik al heel erg lang heel graag wil. Ik bleef maar twijfelen, wikken en wegen. Ik heb een beslissing genomen. Maar komt er nu een konijntje, of toch niet?

Als je me op Twitter volgt (zo niet, volg me op Twitter, hihi!) heb je vast al wel eens een tweet over konijntjes langs zien komen. Ze houden me enorm veel bezig. Ik droom zelfs regelmatig over konijntjes, zo erg is het. Het leek me handig om toch maar eens een beslissing te nemen: ga ik wél een konijntje nemen of niet? Ik kan namelijk eindeloos blijven nadenken, maar dat heeft weinig zin. Er moet een beslissing worden genomen. :-)

Mijn twijfels kwamen vooral voort uit het ‘zorgen voor’ het konijntje. Zou ik het wel aan kunnen? Wat als ik het niet aan zou kunnen? Wil ik het wel? Wat als ik het niet meer wil later? Dat zijn in principe hele goede dingen om je af te vragen voordat je een huisdier aanschaft, maar bij mij bleven de twijfels wel heel erg lang. Ze waren niet van plan weg te gaan. Dus heb ik nu besloten dat ik met de twijfels ga ‘leven’ en tóch maar gewoon een konijntje ga nemen. Het is namelijk iets wat ik heel erg graag wil – en als ik naar mezelf kijk weet ik ook dat ik voor hem zal kunnen zorgen. De twijfels mogen er zijn, maar ze moeten me niet tegenhouden om dit te doen, dat zou zonde zijn. De twijfels die er zijn, zijn namelijk helemaal niet reëel. Ze zijn twijfels die voortkomen uit mijn negatieve denken over mezelf, en dat besef ik me gelukkig goed. :-)

Ik ben nu in contact gekomen met een mevrouw die op dit moment een nestje kleine konijntjes heeft hier in de regio. Wat me opviel bij het zoeken was dat er veel nestjes te vinden waren in het noorden van het land, maar in Zuid-Holland een stuk minder. Gelukkig heb ik nu iemand gevonden! Ik heb al een paar keer met haar gesproken en het voelt goed. Ik ben zelfs eerlijk geweest over het feit dat ik sociaal angstig ben en daarom niet een extra keer langs kan komen om naar de konijntjes te kijken.

Het konijntje dat nu voor mij gereserveerd is een kruising  van Nederlandse Hangoor Dwerg en een rasloos Hangoortje , een mannetje, wit met lichtbruin. Wanneer het mannetje oud genoeg is om gecastreerd te worden wil ik dat laten doen en er dan een vrouwtje bij zetten, zodat hij niet eenzaam zal zijn.

Ik mag hem vanaf 15 juni ophalen. Voor die datum moet ik nog wel een aantal dingetjes regelen. Hebben jullie nog tips? Hij zal binnen gehouden worden en in eerste instantie dus in zijn eentje. Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ervaringen met het houden van een konijntje. I can’t wait! :-)

Hebben jullie tips voor mij? 

Liefs

ps. Volg je me al op Bloglovin’? Zo niet, zou je dat willen doen? Zou ik heel erg leuk vinden. :-)

60 thoughts on “Komt er een konijntje dansen in de storm?

 1. Ahh, jeeeejjj! Superleuk!! En schattig!! Ben heel benieuwd hoe je het gaat vinden en naar foto’s!
  Ik denk dat het verzorgen wel goed komt hoor! Gewoon ook een kwestie van wennen denk ik zo en in jouw dagelijks ritueel opnemen dat je niet alleen jezelf eten moet geven, maar ook het kleine pluizenbolletje! :) Ben blij voor je!

 2. Ik heb ook konijntjes gehad, zo leuk! En als je het fijn vind, gaat de verzorging vanzelf, dat is niet moeilijk en kan jij dus ook :)

 3. Ahh wat super lief! Wij hebben hier zelf ook nog wat ‘loslopend wild’ in de tuin (eigenlijk zitten ze in een hokje en zijn ze tam, maar toch). Vanaf het begin is het belangrijk om je konijntje meteen zindelijk te maken en heel veel te knuffelen. Verder moet je natuurlijk ook aangeven of iets wel of niet mag; belonen door bijvoorbeeld iets lekkers (geen sla of andere groente die al nat is geweest, dan krijg je diarree) en straffen door een zacht tikje op de neus. Heel veel plezier met Flappie!

 4. Jaaaa! Wat super leuk! :-) Heb je al een naam bedacht? Ik wil ook weer heel graag een konijntje. Ik denk dat ik nog even wacht totdat mijn vriend en ik een nieuw huis hebben, haha. X

  1. Ik heb nog geen naam in gedachten, dus alle ideeën zijn welkom! :-)
   Dat is misschien wel handig, inderdaad. Maar daarna…. Haha.
   Liefs!

 5. Oooooh wat leuk! I love konijntjes! Misschien eens kijken op de site van Iris (ikbenirisniet). De beste konijnenmama van de hele wereld!

  1. Ik weet het, zij is inderdaad de beste konijnenmamma! :-) Ik heb al haar konijnenposts al doorgespit, haha.
   Liefs!

 6. Oh geweldig leuk voor je! Ik ken niets van konijnen maar Iris (van Bunny von D, ikbenirisniet.nl) schreef eens een post vol tips over het nemen van konijnen. Misschien even lezen? Ze weet er best wat van!

  1. Jaaaa, hihi. :-) Iris is inderdaad een hele goede konijnenmamma. :-) Ik ga de post nog eens goed doorlezen!

 7. JAAAA. Wieeee. Wat leuk! Je wordt vast en zeker een hele lieve konijnenmama. Ik zou de blogs van Iris (ikbenirisniet.nl) lezen, zij is echt de koningin der konijnenmama’s. Hihi, ik zie nu dat die tip al gegeven is. Anyways, echt doen, bij Iris kijken. Zij heeft er veel verstand van. Ik helaas niet, maar ik vind het wel heel erg leuk voor je! Ben benieuwd naar de foto’s! Liefs.

  1. Hihi, dankjewel. :-D Ik kijk er zo naar uit!
   Na alle Iris-tips ga ik zeker weten daar nog eens goed kijken!
   Enneh, wacht maar af, de foto’s zullen komen!
   Liefs

 8. oh konijntjes zijn zo schattig. een kleine tip: regelmatig de kooi proper maken en wat lekkere snoepjes geven.

 9. Mijn lievelingsdier!!! Als je een jonge neemt kun je hem makkelijk handtam maken en zelfs zindelijk!
  Mijn konijntje mocht ook af en toe los open in huis, wat een feest! Ontzettend nieuwsgierig en soms ook lekker ondeugend. Hij knaagde altijd randjes van de krant en gooide altijd de sleutels op de grond, ha ha! Helaas is hij overleden en heb ik hem begraven in de tuin.

  1. Haha, wat een leukerd! Vreselijk jammer dat hij is overleden, maar hij is nog altijd een soort van dicht bij je!
   Zou je ooit nog weer een konijntje willen nemen?
   Liefs

 10. Aah zo leuk! Ik moet het doen met mijn konijnenknuffel, haha. Eerst was mijn konijnenliefde een beetje weg maar sinds het konijn van Iris is het weer helemaal terug. Ik ben benieuwd!

 11. Oh wat leuk zeg! Wat goed ook dat je er zo mee bezig bent, om er zo goed mogelijk voor te kunnen zorgen. Fijn dat je er zeker van wil zijn dat ‘ie niet eenzaam is. :)
  Komt goed! Misschien kan je wat fora op? Ik heb zelf niet zoveel verstand van konijnen, maar ik heb wel een boel andere dieren gehad. Mijn ervaring met andere knaagdieren is dat je een goede dierenarts nodig hebt die ook verstand ervan heeft. De meeste dierenartsen geven bijvoorbeeld de verkeerde medicijnen aan ratten; geen idee of dat anders ligt met konijnen maar het is de moeite waard om even uit te zoeken. :)
  Heel veel plezier! Ik ben heel erg benieuwd naar de foto’s. :D

 12. Ah wat leuk! Ik had vroeger ook een konijntje, maar dat was geen succesverhaal. Inmiddels ben ik weer verliefd op die beestjes en aai ik ze regelmatig in het tuincentrum. Mijn ouders zijn het hele verhaal nog niet vergeten en zijn niet te overhalen. Helaas. Zodra ik op mezelf ben komt er een. Zo’n mooie lichtgrijze. Die hadden ze laatst bij dat tuincentrum en ik wilde hem bijna meenemen hihi

  1. Haha awh! Mijn mamma vindt het goed zolang ik er maar voor zorg! Gelukkig vindt ze het goed nu. Ik heb namelijk voorheen ook konijntjes gehad… dat was ook niet zo’n groot succes, maar toen was ik nog heel klein.
   Wanneer je op jezelf woont en er een konijntje is kom ik je opzoeken en dan worden onze konijnen vrienden!!! (Hoop ik, haha)

 13. TOP!!!! Ik had ook enorme twijfels of ik wel voor de konijnen kon zorgen, maar die zijn ongegrond gebleken. Het is me nog nooit overkomen dat ik ze niet kon geven wat ze nodig hebben. Even recht voor zn raap: Zonder mijn konijntjes had ik zelfmoord gepleegd. Maar hoe moest ik dat dan doen? Ik wilde niet te vroeg gevonden worden en ook niet dat de konijnen honger zouden lijden, enz. Als ik me op mn slechtst voel ga ik een beetje met ze knuffelen, dat is fijn.

  Ik had de konijnen ook binnen, maar toen ben ik terug verhuisd naar mijn ouders en zij zijn allebei allergisch. Ze kregen een plekje buiten, wat op zich ook prima is. Vanaf dat moment kon ik het alleen niet meer opbrengen om de naar de konijnen te gaan als ik me slecht voelde. Dan moest ik naar buiten en dat is een te grote stap.

  Nu ik eindelijk weer een plekje voor mezelf heb zijn de konijntjes ook weer binnen. Ze lijken het wel prima te vinden.

  Wat tips betreft: Konijntjes moeten lekker de ruimte hebben en iets om zich mee te vermaken. Een vriend(inne)tje is het beste. Maar dat is nog niet genoeg. Zorg dat ze wat te spelen en te knagen hebben, anders worden ze vervelend. Verder is het handig om bodembedekking te hebben dat niet stuift en goed vocht en geurtjes opneemt. Je kunt houtkorrels gebruiken. Die zijn voor kattenbakken bedoeld, maar de 100% natuurlijke variant is ook geschikt voor konijnen. Sinds een paar dagen heb ik nu andere soort korrels, gemaakt van gerecycled papier, dat bevalt ook goed. Zet een konijnentoilet in het hok en leg (in eerste instantie) alleen daar bodembedekking in. Het konijntje zal dan daar zijn behoefte doen, wat veel schoonmaakwerk scheelt.

  Mijn laatste tip komt waarschijnlijk te laat… Bij het asiel/konijnenopvang kun je rammen kopen die al gecastreerd zijn. Dit scheelt veel geld. Bovendien zijn de dieren vaak niet heel jong meer, waardoor het karakter al bekend is. Je kunt dan ook makkelijker koppelen. Mijn konijnen waren wel vrij jong, echte pubers, toen ik ze kocht. Ze waren 5 maanden oud. Maar omdat ze altijd samen hadden gezeten en zachtaardig leken te zijn, was de inschatting van het asiel dat het goed zou komen. Ze hadden gelijk. :)

  Als je verder nog wat wil weten, mail gerust.

  1. Wat een leuke, lange reactie! Fijn :-) Bedankt!

   Fijn dat je konijntjes nu weer bij je binnen kunnen zijn. Dat lijkt me heel prettig voor je. Dan kunnen ze je weer steunen tijdens de slechtste momenten.

   Ik probeer nu inderdaad een beetje uit te vinden wat de beste bodembedekking is (en hoe ik hem zindelijk kan maken). Die houtkorrels lijken me wel goed! :) Moet er dan in de rest van de kooi niks liggen? Glijdt hij dan niet teveel uit?

   Ik weet inderdaad dat er in het asiel heel erg veel konijntjes zitten die een fijn thuis zoeken. Egoïstisch natuurlijk, maar ik wilde heel graag een klein, jong beestje. Toen ik dit nestje zag was ik direct verliefd en daarom ben ik voor een konijntje uit dat nest gegaan. Qua koppelen kan ik me voorstellen dat dat makkelijker is wanneer ze uit een asiel komen! Ik hoop dat het koppelen bij mij ook goed zal gaan.

   Liefs

   1. Of het zonder verdere bodembedekking te glad is hangt af van het hok… Ik heb een hok met twee verdiepingen, onderin ligt een droogloopmat. Dat had ik de vorige keer ook, maar nu knagen ze er aan :( Misschien is het gewoon weer even wennen en laten ze straks de mat weer met rust.

 14. Wat leuk dat je een konijntje neemt!:-) Erg lieve beestjes!!

  1 tip geef geen knaagsticks (zo’n houtenstick met zaadjes enz er op geplakt). Het ziet er leuk en lekker uit maar biij ons konijn ging dat plakspul vast zitten in de darmen.. Ons konijn at gewoon alleen van die biks en hooi. En af en toe klein stukje wortel ;-)

  Nou veel plezier & succes met je konijn!:-)

 15. Echt tips heb ik niet voor je, ben niet heel bekend met het houden van konijnen. Wel super leuk dat je een konijntje in huis gaat nemen, tof! Huisdieren zijn zo gezellig :)

 16. Echt tips heb ik niet, behalve dan dat konijnen het vaak leuk vinden in een groep. Ik heb zelf een aantal dwergkonijntjes in een ren in de tuin gehad. Heel gezellig in de zomer. In de winter trouwens ook maar dan zie je ze minder omdat jezelf continu binnen zit.

 17. Oh wat leuk een konijntje! Konijnen zijn zo leuk <3 Maar wij hebben een kater, dus laten we dat maar niet doen, haha.

  1. Haha, aiii, misschien niet zo’n goed idee. Ik heb een hond, maar die kan ik wel leren dat konijntjes oké zijn. Daarnaast is hij een ontzettende goedsul, dus dat komt helemaal goed, haha.

 18. AAAH wat super leuk! Alvast gefeliciteerd. Echt tips heb ik niet. Niet zo veel ervaringen met konijnen. Hoor wel dat je ze goed kan opvoeden en het een soort “kat” kan zijn dan.. Hier in de straat huppelen ook regelmatig 2 tamme konijnen rond die dan even een ommetje maken haha! Super schattig is dat!

 19. Wat leuk een lief konijntje!! :D Ik ben zo blij voor je! Jij kan dat. En als je er niet voor was gegaan, was het waarschijnlijk heel lang in je hoofd blijven rondspoken. Super knap dat je je twijfels en angst opzij zet en er gewoon voor gaat! Geniet ervan :)

  1. Het zat al minstens een jaar lang in mijn hoofd, hihi. Dus ik heb er zeker lang genoeg over na gedacht, hihi.
   Liefs!

 20. Hoi!
  Wat superleuk dat je konijnen wilt!
  Ik heb er zelf twee rondlopen en had nooit gedacht dat ze zo fantastisch zouden zijn, het zijn echt mn kindjes!
  Een paar dingen die belangrijk zijn :)
  Een kooi/hok is niet genoeg! Er moet een ren aanzitten zodat ze lekker kunnen bewegen een relaxen (meest ideaal is om ze helemaal geen hok te geven, gewoon lekker door huis laten lopen of een kamer en ze een toilet en verstopplekken geven etc)
  Adopt dont shop is mn motto, er zijn echt veel te veel konijnen, mensen denken er niet goed overna, kopen een nijn, zijn het zat en brengen ze naar het asiel…zolang mensen nijnen blijven kopen zullen de asielen overvol blijven…En die arme nijnen daar willen zo graag een lief baasje! Er zijn ook regelmatig nestjes in opvangen als er bv een zwanger konijn binnenkomt :) Is soms even zoeken en wachten.maar zeker de.moeite waard! En je kunt ook meteen een koppeltje adopteren! Koppelen kan soms maanden duren dus scheelt een hoop werk ;)
  Konijnen zijn niet goedkoop, goede kwaliteit biks (bb science selective), dagelijks groenten (dit moet je opbouwen per groente dus niet zomaar ineens groente gaan geven, en ze mogen ook niet alles), heel veel hooi, bodembedekking, jaarlijk vaccineren en controle en dan nog de dierenarts bezoekjes als er iets aan de hand is. Speeltjes hoeven gelulkig niet duur te zijn (geef ze.een kartonnen doos en wc.rollen met.Hooi of wat lekkers erin bv)
  Ik kan uren praten over nijnen haha, je wist dit misschien al allemaal maar liever te vaak horen dan niet :)
  Als je nog vragen hebt of iets, mail me of word lid van de groep; the house rabbit society. Op facebook is dat. Daar zitten heel veel mensen met veel kennis van konijnen!
  Ooh en geloof niet alles wat ze in bv een dierenwinkel zeggen. Geld verdienen is vaak belangrijker dan dat het dier een.goed leven heeft helaas :( (bv yoghurtsnoepjes….)
  En qua bodembedekking, geen zaagsel, dat is gevaarlijk
  Ik gebruik zelf.een krant.met beukensnippers en hooi erop :)

  1. Hoi Pauline, goede tips heb je al gegeven!
   Ik ben toevallig de konijnenmama van dit nestje, dus Kim was al zo verstandig niet naar een dierenwinkel te gaan gelukkig.
   De konijntjes zijn bij mij al gewend aan 5 soorten groenten die zij dus niet meer hoeft op te bouwen. Al mijn konijnen krijgen dagelijks 50 tot 100 gram aan groenten waarbij ik altijd een groentehandel van minimaal 3 soorten groenten maak.
   Ook krijgt Kim een bakje overgangsvoer mee en kan ze dan inderdaad zelf bedenken of ze bij mijn brokken blijft of overstapt naar ss.
   Ik kan je zeggen dat ze het meest tamme konijntje in het nest heeft gekozen dus dat heeft ze goed bekeken. Ze hebben bij mij 24/7 beschikking over een ren van 115×150 en mogen daarnaast vaak loslopen. Ik zet ze regelmatig bij me op de bank en ze zijn dan ook op hun gemak bij veel aanraking. Natuurlijk houden ze nog steeds niet van oppakken, maar dat is konijn eigen. Ze laten het wel toe.
   Ik ben het met je eens wat betreft de Opvangs, maar dit nestje verdient ook een goed huisje, zij zijn mijn enige nestje en zullen ook het enige nestje blijven, geen gefok dus :)

   Dus die onderwerpen wilde ik even aanvullen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: