Close
Ik klik, jij klikt, wij klikken

Ik klik, jij klikt, wij klikken

Een klik hebben met iemand. In de “gewone” wereld heb je dit met de een wel, met de ander niet. Als je met iemand geen klik hebt is dat niet zo erg. Je kunt minder met diegene omgaan.. Daarnaast is het ook niet zo dat het heel belangrijk is dat je met iemand een klik hebt. Heb je geen klik? Dan kun je nog steeds prima met iemand omgaan, de “klik” is er alleen niet. In de hulpverlening is een klik veel meer van belang. Een klik met de hulpverlener is belangrijk, dat is wat er altijd wordt gezegd…

Wat is “een klik”?
Een klik… Tja. Ik las de blog van Leonie over waarom het hebben van een klik met een hulpverlener zo belangrijk is. Dit zette mij aan het denken. Wat is een klik precies? Heb ik een klik met een hulpverlener gehad? Zo ja, wat maakte dat ik wel een klik had met deze hulpverlener en niet met andere hulpverleners? Na veel nadenken denk ik dat ik er wel een beetje achter ben wat voor mij een klik betekent.
Voor mij betekent een klik het hebben van een “band”. Dat is logisch, denk ik. Bij die band gaat het er voor mij om dat ik niet het gevoel heb dat ik vele malen minder ben dan de hulpverlener. Een klik betekent voor mij dat ik het gevoel heb mijzelf te mogen zijn. Het betekent dat de hulpverlener soms ook iets deelt. Het betekent dat we samen zoeken naar oplossingen voor dingen waar ik tegenaan loop. Het betekent dat de hulpverlener (met mijn hulp) aan leert voelen wanneer het nodig is om mij meer uit te dagen en wanneer het nodig is om “er voor mij te zijn”.

Heb ik een klik (gehad) met mijn hulpverleners?
Dit was iets waar ik lange tijd over na heb moeten denken. Ik merk dat als ik terug denk aan de hulpverleners die ik heb gehad, ik wel degelijk verschil opmerk in de mate van de “klik” die ik met hen heb gehad. Bij de een voel(de) ik mij beter op mijn gemak dan bij de ander. Ik vind het ergens best hoopgevend dat ik met sommige hulpverleners meer een klik heb gehad dan met andere. Dat betekent namelijk dat het hebben van een klik wel mogelijk is. In elk geval tot op zekere hoogte.

Ik lees vaak met veel jaloezie verhalen van mensen die een hele goede band/klik hebben met hun hulpverlener. Ik zou ook graag zo’n klik hebben. Ik weet dat dat iets is wat ik deels zelf in de hand hebben. Er zijn een aantal dingen die ik moet doen (o.a. eerlijk zijn, praten, delen en vragen) om de klik te kunnen laten bestaan. Dat zijn dingen die ik lastig vind. Het eerlijk zijn niet, dat kan ik wel. Het praten, delen en vragen… Dat is een ander verhaal. Dat is erg moeilijk. Is het dan mijn eigen schuld dat ik vaak geen klik ervaar?

Ik heb een klik! 
Kort geleden ben ik gestart bij een nieuwe fysiotherapeut. Dit is iemand bij wie ik mij behoorlijk op mijn gemak voel. Voor mijn doen is dat echt heel erg bijzonder! Het voelt als een “klik”, denk ik. Ik zou graag willen dat zij mijn IHT’er kan zijn. :-) Maar dat gaat natuurlijk niet. Hoe het zou zijn wanneer ik echt gesprekken met haar moest hebben weet ik niet. Nu train ik met/bij haar. Ze weet van mijn situatie en ze weet wat ik moeilijk vind. Dat scheelt enorm. Ze is ontzettend begripvol en denkt heel erg met me mee. Ze weet dat onduidelijkheid bij mij voor veel angst zorgt. Ze legt veel aan me uit. Ze vertelt me bij een afspraak wat we de week erna gaan doen. Ze probeert afspraken rond dezelfde tijd te plannen. Ze denkt met me mee. Dat vind ik zo prettig. Ik vind het heel erg fijn dat ik haar heb gevonden als fysiotherapeut. Ik hoop dat zij mij nog verder op weg kan helpen.

Stiekem ben ik namelijk best wel bang dat ze zal vinden dat het te goed gaat om bij haar te mogen trainen. Ze traint mij 1 op 1, omdat een groep te veel angst oproept ivm onzekerheid en onduidelijkheid. Bij haar ben ik nu een aantal keer een beetje in paniek geraakt. Nog geen één keer helemaal. Dat is ontzettend fijn! Maar… Het is ook dubbel. Dit is namelijk de reden dat zij mij begeleid: het feit dat ik in paniek zal raken wanneer ik zonder begeleiding ga sporten nu. Ik weet vrij zeker dat ik als ik nu zonder begeleiding ga sporten, ik snel een grote paniekaanval zal krijgen. Het feit dat zij erbij is zorgt ervoor dat mijn paniek niet doorzet. Het feit dat zij mij uitdaagt verder te gaan zorgt ervoor dat ik verder durf te gaan. Ik vertrouw erop dat zij redelijk weet wat ik aan kan. Daarnaast vertrouw ik erop dat zij kan handelen wanneer het helemaal mis gaat. Dat vertrouwen is voor mij ook bijzonder – dat vertrouwen heb ik niet vaak.

Ik hoop dat ik ooit ook zo’n klik zal hebben met een hulpverlener van de GGZ.

Wat betekent het hebben van een klik voor jou?

Liefs

11 thoughts on “Ik klik, jij klikt, wij klikken

 1. Een klik hebben met een hulpverlener. Ik dacht eerst dat het iets was wat er meteen was of dat het anders nooit meer kwam. Dan wilde ik wisselen. Tot ik iemand trof die zei dat ik niet meer mocht wisselen. Ik moest het met haar doen. Ik werd zo boos! Een aantal sessies later hadden we ons er doorheen geworsteld en… Wow! Ik heb nog nooit zo’n fijne hulpverlener gehad. Helaas kon ik toen niet bij haar blijven, want ik moest naar een andere afdeling. Vanaf dat moment was het wel makkelijker voor me on hulp te accepteren :)

  1. Dat heb ik ook lange tijd gedacht. Dat zou denk ik alleen betekenen dat bijna niemand ooit een klik met iemand heeft, haha. :-) Fijn dat je vanaf dat moment wel makkelijker hulp hebt kunnen accepteren.

 2. Ik denk dat je goed hebt omschreven wat een klik betekend. Wat jij omschrijf is wat ik ook bedoelde in mijn artikel.

 3. Super omschreven! En wat fijn dat je dat gevoel hebt bij je fysiotherapist. Misschien ook een keertje aangeven waar je angsten zitten, en waarom de fysio zo waardevol voor je is?
  Ik ben nog niet met veel hulpverleners in aanraking geweest, maar herken het wel met leraren. Met sommigen heb ik gewoon ‘iets’. Ik denk dat die klik ook een bepaalde voor van respect en begrip is. Het nare aan de klik is dat je mensen uiteindelijk los moet laten, en wat is dat verdomme zwaar!

  1. Ik denk dat dit zeker iets zal zijn wat ik over een tijdje moet proberen te omschrijven. :-)
   Dat is zeker zo, maar ik denk dat een klik wel belangrijk is wanneer iemand je moet gaan helpen. Het loslaten is daarbij zeker heel erg rot. Dat kan ik me voorstellen.

 4. Ik snap heel goed wat je bedoeld! Ik heb ondertussen een aantal sessies gehad bij iemand en weet nog steeds niet zo goed wat ik ervan vind. Over een maand staat de laatste op de planning bij hem en ik denk dat wel positief is, want ook bij hem is die eeuwige glimlach niet van mijn gezicht te krijgen en durf ik me niet helemaal open te stellen. Hopelijk bij de volgende wel.
  Super om te lezen dat die klik er is! Waarom zeg je het haar niet? Ik denk dat ze het onwijs zou waarderen! Ik snap dat het lastig is, heel goed, maar ik weet zeker dat je het kan. Xoxo

  1. Ik hoop ook dat het met de volgende wat beter zal klikken!
   Het is denk ik inderdaad goed om te proberen aan te geven dat ik haar een fijne hulpverlener vind.

 5. Ik herken dit wel: ik heb een fysiotherapeute met wie ik het heel erg gezellig heb en ook met mijn ”gewone” artsen klikt het, en ik vind dat toch wel heel erg voorwaardelijk. Je moet je gewoon op je gemak kunnen voelen bij die mensen, punt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: