Close
Keuzes maken… (+tips!)

Keuzes maken… (+tips!)

Keuzes maken vind ik een van de meest vreselijke dingen in het leven. Dat klinkt vast super zwaar, maar eerlijk gezegd ervaar ik het maken van keuzes ook als nogal zwaar, haha.. 

“Maakt mij niet uit!”
Al sinds ik heel erg klein ben heb ik veel moeite met keuzes maken. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik bij mijn opa en oma altijd mocht kiezen welk spelletje we gingen doen of wat we zouden gaan doen. Dat was voor mij echt niet fijn, ik voelde me in het nauw gedreven door het moeten maken van een keuze. Ik realiseerde me best dat het mij gevraagd werd en het dus oké was wat ik koos, maar toch lukte het me nooit. Ik bleef maar eindeloos wikken en wegen. (Daarover heb ik eerder geschreven: zie het artikel “mijn hoofd is een flipperkast”). Wat zou mijn opa het leukst vinden? En mijn oma? Wat vind ik het leukst? Geen idee, of toch wel? Ik weet het niet. Dus zei ik maar “het maakt mij niet uit”. Dit heb ik zo vaak gezegd dat iedereen er gek van werd. Maar ik wist gewoon niet wat ik moest kiezen.

En nog steeds weet ik dat nooit. Een keuze maken lukt me nog steeds vaak niet. Waardoor ik best vaak indirect toch een keuze maak. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar ‘geen keuze is ook een keuze’. Wanneer je namelijk moet kiezen uit wel of niet uitgaan op vrijdagavond (stel je voor dat ik die keuze zou moeten maken… die zou vrij snel gemaakt zijn… maar het is een voorbeeld hè). Je kunt kiezen uit wel gaan, of niet gaan. Als je kiest om te gaan, ga je. Als je kiest om niet te gaan, ga je niet. Zo makkelijk is het. Maar als je niet kiest, als je telkens uit blijft stellen, kies je uit eindelijk natuurlijk ook. Als je om 9 uur ’s avonds weg wilt, en je laat de tijd verstrijken omdat je niet kunt kiezen, ga je uit eindelijk niet. Dan “kies” je dus om niet te gaan.

Tips
Vaak zijn dit soort “keuzes” geen fijne keuzes. Geen keuzes waar je echt achter staat. Geen echte keuzes, en dat is niet fijn. Er zijn een hoop tips om goede keuzes te maken waar je achter staat. Ik heb er vijf uitgekozen, ik hoop dat de mede-twijfelaars er iets mee kunnen!

1. Wat mij best goed helpt is te bedenken dat wanneer iemand je opties geeft, dat al deze opties dan ook goed zijn. Mijn moeder herinnert me hier vaak aan wanneer ze bijvoorbeeld vraagt ‘wat zullen we eten’. Ik vind dit vanuit de eetstoornis nog steeds een lastige vraag, maar ook omdat ik niet wil kiezen. Wat als ik iets kies, terwijl mijn moeder net zin had in een van die andere dingen? Dat kan – maar dan had ze mij geen keuzes moeten geven. Mamma zegt altijd dat ze alleen voorstelt wat ze zelf ook wil, en dat vind ik ergens wel een geruststellende gedachte.

2. Je kunt bijna elke keuze nog omdraaien. Wanneer je kiest voor ‘wel gaan’ tijdens het avondje uit, kun je áltijd weer weg gaan. Als je kiest voor een bepaalde studie en deze blijkt uit eindelijk totaal niet wat je wilt, dan kun je ermee stoppen (wel handig als je dit voor februari doet, maar zelfs als je dat niet doet vergaat de wereld niet). Wanneer je een verkeerde keuze maakt, kun je door een andere keuze te maken vaak je oude keuze omdraaien. Kun je me nog volgen? Ik hoop het. Deze tip vind ik zelf erg fijn namelijk, Je mág fouten maken! Echt!

3. Hak de knoop door. Zelf vind ik dit erg moeilijk, mijn hoofd is een eindeloze flipperkast. Toch is het heel erg goed om de knoop gewoon door te hakken. Je kunt eindeloos blijven twijfelen, maar wanneer de voors en tegens toch niet meer gaan veranderen heeft het weinig zin om te blijven twijfelen. Het is dan vaak goed om ‘gewoon’ een keuze te maken. A of B. Kies. Hak de knoop door.

4. Maak een lijstje. Wat ik zelf wel eens doe wanneer ik een keuze moet maken is een lijstje maken. Met voors en tegens, maar deze voors en tegens geef ik ook punten. Als ik dat niet doe kom ik namelijk vaak gelijk uit. Het kan zelfs zo zijn dat de losse punten van voor zwaarder wegen dan de punten van tegen, zelfs wanneer er meer punten voor tegen zijn. Daarom vind ik het erg fijn om mijn voors en tegens ook punten te geven.

5. Probeer achter je keuze te staan. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, probeer hier dan echt volledig achter te staan. Een beetje in strijd met tip 2 misschien, maar ik bedoel dit meer wanneer je bijvoorbeeld een lijstje hebt gemaakt met voors en tegens en je met behulp van dat lijstje een keuze hebt gemaakt. Dan mag je volledig achter je eigen keuze staan (dat mag eigenlijk altijd). Het is een beetje als de quote die ik in mijn weekoverzicht liet zien. “I like red – don’t get me wrong. But I have a deep appreciation for anything that is willing to be totally and utterly itself. If you’re going to be red, well, then, be red, goddamnit. From your steering wheel to your hubcaps, be red.”

Ik hoop dat jullie iets met deze tips kunnen! En als je geen moeite hebt met keuzes maken, dan is dat helemaal fijn, hihi.

Heb jij moeite met keuzes maken?

Liefs

38 thoughts on “Keuzes maken… (+tips!)

 1. Ik luister vaak naar mijn intuïtie als ik een (belangrijke) keuze moet maken. Hoe werkt dat bij jou? Kan jij je intuïtie ‘horen’ of wordt die overstemd door de angst?

  1. Fijn dat dat kan. Ik denk zelf inderdaad dat m’n angst alles overstemd. Ik probeer (vooral rationeel) wel een beetje ‘bij te sturen’, want keuzes maken vanuit angst is niet altijd de beste optie, meestal niet zelfs, maar vaak gaat dat lastig.

 2. Ik kan niet tegen heel lang twijfelen. Dan kom ik er echt niet meer uit. Ik maak dus soms heel snel keuzes. Te snel, maar uiteindelijk pakt het toch ook weer goed uit.

  1. Mooi dat dat voor jou vaak goed uitpakt. :) Kan me inderdaad wel voorstellen dat het soms te snel is, maar ook vaak goed uitpakt!

 3. Ik ben ook echt een eeuwige twijfelaar over alles en kan nooit kiezen! Wat ik ga eten/drinken op restaurant, of ik iets wel of niet zou kopen, of ik wel of niet naar dat feestje zou gaan,… Zo vermoeiend! Ik ga proberen aan je tips te denken volgende keer ;-)

 4. Tip nummer 1 is inderdaag goed. Eigenlijk nooit zo over nagedacht, maar het is natuurlijk wel zo. Ik vind dat ook altijd wel lastig, maar deze tip ga ik onthouden!

 5. Ik heb er niet ontzettend veel moeite mee maar op het gebied van dingen doen (waarbij dus angst is) weet ik het vaak niet zo goed. Dan denk ik ‘het is wel goed voor me om te doen’ maar aan de andere kant wil ik ook niet omdat het eng is, en dan kan ik eigenlijk niet kiezen. Denk dat dat mijn grootste probleem is qua kiezen. Goed dat jij al wat tips hebt!

 6. Interessant stuk. Ik was zelf mijn hele leven onwijs onzeker en een dikke twijfel kont. Nu ik goed in mijn vel zit merk ik dat het makkelijker gaat. Het valt me op dat ik vooral twijfel op momenten dat ik mij afvraag wat een ander ervan zal vinden. Nu denk ik; doet dat ertoe? Meestal is het antwoord nee :)

 7. Keuzes maken is iets wat ik ook heel erg lastig vind. Gelukkig heb ik het meestal niet met kleine dingen. Hoewel ‘maakt mij niet uit’ ook wel heel erg vaak uit mijn mond klinkt. Dank voor de tips!

 8. Ik vind kiezen ook niet altijd makkelijk. Want je wilt natuurlijk wel het juiste kiezen! Vooral de twijfelgevallen vind ik erg lastig. Het fijnst is als het duidelijk ja of nee is.

 9. Ik ben verschrikkelijk met keuzes. Ik herken ook datgene als iemand vraagt : wat zullen we eten? Ik ga dan ook alle opties af van : waar zou diegene zin in hebben? En wat als ik iets kies waar diegene geen zin in heeft. Slaat natuurlijk nergens op..

  Maar vooral grote keuzes, zoals het kiezen van een studie of wel of niet van baan veranderen, zijn dingen waar ik wekenlang over kan piekeren. Bang om het verkeerde te doen en niet zo snel meer terug kan (zonder een hoop tijd en geld kwijt te zijn). Vooral omdat ik nu al tweede studies heb doorlopen die het niet helemaal waren.

  1. Het is wel logisch dat je er voorzichtig mee bent, en ergens is het ook wel goed. Anders zou je misschien heel erg impulsief keuzes gaan maken, hihi. Maar het is wel erg jammer dat je er dan echt weken mee bezig bent.. Terwijl de kans dat de voors en tegens echt gaan veranderen niet heel erg groot is.

 10. Wat een herkenbare blog. Ik zeg ook vaker dan ik wil ‘het maakt mij niet uit’. Terwijl ik echt geen meningloze tante ben maar de angst voor de mening van de ander legt me dan lam. En kies ik dus vaak niet en hobbel mee met de keuze van de ander ook al voelt dat niet altijd fijn.

  Er komt een periode aan voor mij waarin ik heel veel keuzes moet maken en daarbij kunnen jouw tips denk ik goed helpen. Dus ik schrijf ze op. Dank je wel.

  Noirona

 11. Oh dit is zo belachelijk herkenbaar voor mij. Het liefst laat ik keuzes aan een ander over, ik vind toch alles wel goed. Maar tegenwoordig heb ik ook absoluut wel dingen die ik niet ‘zomaar’ goed vindt. Mijn vriend merkt ook vaak dat ik het lastig vind om keuzes te maken, dus leert hij het me expres door mij te laten bedenken wat we op een dag gaan doen, waar we gaan eten, wat het cadeautje wordt voor onze gezamenlijke vrienden etc. Een mening ontwikkelen is echt bijzonder lastig, maar zolang je de mensen om je heen hebt die het je (bij wijze van) expres leren, schiet je daar al heel veel mee op!

  1. Haha, oh dat lijkt me echt vreselijk! Maar misschien is het wel gewoon ‘wennen’ en wordt het op een gegeven moment gemakkelijker. Nu moet ik er echt niet aan denken. Mensen laten mij ook vaak expres wel keuzes maken, maar hierin loop ik dan altijd helemaal vast en dan lukt het helemaal niet meer.
   Ik vind het super knap dat jij en je vriend op die manier ‘samenwerken’ om het kiezen voor jou wat gemakkelijker te maken. :)

 12. Ik weet meestal wel ongeveer wat ik wil, maar niet precies. Heel frustrerend! Ik zit nu bijvoorbeeld heel erg met mijn studiekeuze in mijn maag. Ik sta nu voor twee studies half ingeschreven, maar dadelijk kan ik de ene niet meer doen en heb ik dus inderdaad voor de andere “gekozen”. Het lastigste aan keuzes maken vind ik altijd dat je nooit zeker weet wat er zou zijn gebeurd als je het andere had gekozen. In ieder geval: fijne tips! Vooral de eerste vind ik erg mooi, dat alle keuzes goed zijn. En de ene misschien beter dan de andere, maar allebei goed. Dat is waarschijnlijk in een heel groot deel van de gevallen zo!

  1. Ik hoop dat je uit eindelijk achter je keuze kunt staan. :) Wat de keuze ook wordt. Wie weet kom je met de ene studie uit eindelijk alsnog deels ook in het werkveld van de andere studie terecht (of kun je daar terechtkomen met een korte cursus). Ik weet natuurlijk niet om welke studies het gaat. Met Pedagogiek en Werktuigbouwkunde zal dat wat lastig worden, maar er zijn zo veel mogelijkheden.. :)
   Succes!

 13. Ik kan ook geen keuzes maken. Wat vaak echt mega irritant is. Soms maakt iets me ook niet zoveel uit en heb ik besloten om de keuze dan maar beter aan iemand anders over te laten. Doe ik wel vaker, als ik het écht niet weet. En als iemand dan a zegt en je krijgt een onderbuikgevoel dan weet je meteen dat het b moet zijn haha

 14. Fijne tips en ik ben blij dat je daar ook wat houvast aan hebt. Zoals je zelf schrijft, als iemand jou die keuze geeft, vindt diegene echt beide opties goed!
  Zelf weet ik meestal wel goed wat ik wil. Ten minste dan denk ik dat. Als mijn vriend bijvoorbeeld aan mij vraagt of ik een toetje wil, zeg ik vaak nee. Vervolgens eet ik zijn halve toetje op! Ik maak dan een ‘verkeerde’ keuze, maar dat is helemaal niet erg!

 15. Goede blog! Ik vraag nogal eens keuzes te beperken tot twee opties, dat maakt t makkelijker. En inderdaad doorhakken en niet meer twijfelen. Echt lastig, maar goede tips!

 16. Goed artikel, keuzes maken is zoiets gecompliceerds! Ik merk aan mezelf de laatste tijd ook dat ik een beetje besluiteloos ben, voornamelijk omdat ik dan zoiets heb van ‘ja maar, wat als ik de ander teleurstel…’ of ‘wat als de ander iets anders in gedachten had…’. Zoals ik vrijdag al op Twitter zette vind ik het vooral lastig om een keuze te maken als ik eigenlijk heel erg graag thuis wil zijn maar ook ergens heen kan en weet dat dat op zich ook wel leuk is als ik er ben. Ik kan mezelf tegenwoordig veel makkelijker dan vroeger ‘bij elkaar rapen’ (niet dat het dan zo erg is hoor, maar als ik echt even geen zin heb kan ik mezelf wel makkelijker motiveren/ompraten) en dat is op zich wel handig, maar soms ook vervelend, omdat ik daarmee mijn intuïtie een beetje voorbijga geloof ik. Toen ik aan mijn moeder vroeg hoe zij dit soort keuzes maakt (ze heeft toch meer levenservaring dan ik, haha) zei ze dat ik vooral zelf moest aanvoelen wat goed voor mezelf was, ‘want als je altijd maar door blijft gaan zit je ook zo tegen een burn-out aan’. Dat is natuurlijk wel gelijk het andere uiterste, maar ik denk wel dat ze gelijk heeft dat het belangrijk is om te weten waar je ‘grenzen’ liggen en ook gewoon nee te kunnen zeggen zonder het idee te hebben dat je iets mist of niet voldoet aan de verwachtingen van anderen. Lastig hoor! (ik maakte deze keer een beetje een verkeerde keus denk ik, maar dat is ook juist extra leerzaam haha en ik vind inderdaad ook dat als ik een keuze heb gemaakt, ik er dan ook maar gewoon helemaal voor moet gaan)

 17. Absoluut! En hoe kleiner de keuze, hoe moeilijker. Over de aankoop van mijn huis heb ik geen uur moeten nadenken, maar vraag me niet wat ik wil eten want ik raak er met de beste wil van de wereld niet uit :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: