Close
Interview: “Voor de diagnose liep ik helemaal vast in het leven, nu zie ik de toekomst weer positief in!”

Interview: “Voor de diagnose liep ik helemaal vast in het leven, nu zie ik de toekomst weer positief in!”

Toen ik op Twitter vroeg in samenwerking met wie het artikel voor de volgende dag zou zijn: “raad maar”, kreeg ik van iemand als reactie dat het het meisje was dat het mailtje over het vermoeden van Asperger naar mijn therapeut had gestuurd. Dat was niet het goede antwoord, maar bracht me wel op een idee! Vandaag een interview met haar! Ze wil liever niet dat ik haar naam gebruik, omdat ze een niet vaak voorkomende naam heeft. Dat respecteren we natuurlijk, dus vandaar, vandaag een interview met “vriendin”. :-)

Het was heel grappig om haar de vragen te sturen. Omdat ze een groot deel van haar leven in Amerika heeft gewoond is het voor haar gemakkelijker om in het Engels te praten dan in het Nederlands. Onze gesprekken zijn dus altijd in het Engels en deze vragen stelde ik (en beantwoordde zij) in het Nederlands. Heel gek was dat, haha.


Het interview

Stel jezelf even voor..! :-)
Ik ben een achttienjarige vriendin van Kim. We hebben elkaar ongeveer twee jaar geleden ontmoet via Instagram. Op Instagram hadden we allebei een eetstoornis recovery account. Inmiddels heb ik dat account veranderd in een algemeen recovery account, je kunt me daar vinden onder de gebruikersnaam ‘pimbolives’. Ik hou van dieren, schrijven en wiskunde. Ik ben zo iemand die school echt leuk vind – en niet omdat je dan gezellig met je vrienden kan zijn (hoewel dat ook leuk is), maar omdat ik leren met plezier doe. Dieren zijn daarnaast ook echt mijn alles, en mijn allerbeste vriend is mijn kat. Verder vind ik het leuk om dingen met mijn zussen te doen.
Tja, eigenlijk ben ik best een normaal persoon en heb ik een heel fijn leven. Alleen soms ben ik best wat anders of kan ik sommige dingen niet, en dan kan ik heel erg vastlopen. Dat maakte me vroeger heel erg onzeker en uit eindelijk kreeg ik anorexia nervosa en een depressie. Later werd er vastgesteld dat ik autisme had, om nog specifieker te zijn – de Asperger variant.

Wat houdt Asperger eigenlijk in?
Het houdt in dat je vaak veel behoefte heb aan routines, gevoelig bent voor geuren, geluiden, en bepaalde stoffen, moeite heb met sociale interactie, bepaalde ‘obsessies’ hebt, en je kunt niet heel goed tegen veranderingen. Wanneer je Asperger hebt, heb je eigenlijk gewoon een hele andere manier van denken van mensen zonder autisme.

Zelf merk ik dat ik Asperger heb wanneer er onverwachts iets veranderd, daar kan ik namelijk niet mee omgaan, ik raak dan in paniek. Ook als dingen niet duidelijk zijn kan ik het totaal verkeerd begrijpen, of ik neem dingen te letterlijk. Ik kan dan vastlopen wanneer zoiets gebeurt omdat ik het totaal niet snap – dan krijg ik een soort van ‘paniek-aanval’. Het vastlopen of het krijgen van een ‘paniek-aanval’ kan ook gebeuren wanneer ik overprikkeld raak. Ik raak soms overprikkeld omdat ik zo gevoelig ben voor geluiden/geuren/stoffen.

Ook al geeft het feit dat ik Asperger heb veel moeilijkheden, het heeft ook een aantal voordelen. Veel van de redenen waarom het moeilijk is om Asperger te hebben komen doordat mensen met Asperger een andere manier van denken hebben. Het grootste deel van de bevolking denkt op een andere manier en dat zorgt voor veel moeilijkheden. Als de meerderheid van de mensen Asperger had, hadden de mensen die niet Asperger hebben of niet autistisch zijn het heel moeilijk gehad.

Door Asperger ben ik heel gestructureerd, dat heeft wel zo z’n voordelen! Zo doe ik altijd alles volgens een bepaalde routine – ook al is er net bijvoorbeeld iets heftigs gebeurd. Terwijl anderen zich uit het veld laten slaan kan ik gewoon door omdat ik mijn routines moet doen. Ook ben ik heel erg gericht op details, ik heb sneller door als 1 ding uit de 1000 dingen mist, terwijl anderen dat niet door zouden hebben. Doordat ik gevoelig ben voor geluiden heb het ik veel sneller door als er iets in de verte gebeurt dan anderen.

Hoe zag je leven eruit voordat je gediagnostiseerd werd?
Voordat ik gediagnostiseerd werd, liep ik vaak vast. Ik was depressief. Ik voelde me onwijs onbegrepen. Daardoor ontwikkelde ik een eetstoornis. De behandeling was eigenlijk alleen maar gefocust op de eetstoornis en het herstellen van gewicht, maar niks anders.

Hoe heeft de diagnose jouw leven veranderend?
Het heeft voor mij voor meer begrip gezorgd. Ook voel ik me niet meer slecht dat ik sommige dingen niet kan, want ik weet dat ik weer andere dingen wel kan. Het krijgen van de diagnose heeft het ook mogelijk gemaakt dat ik een behandeling kreeg (behandeling voor autisme) die bij mij past en aanslaat.

Hoe zie jij de toekomst voor je? Was dit anders voordat je de diagnose had gekregen?
Eerlijk gezegd zie ik de toekomst heel positief voor me. Ik wil graag een studie op pakken en heb daar zelfs zin in. Voordat ik de diagnose kreeg vond ik leren ook wel leuk maar ik was op een gegeven moment zo vastgelopen dat ik dat niet meer kon. Ik snapte het allemaal niet meer en voelde me zo onbegrepen. Ik zag eigenlijk het leven niet meer zitten. Ik snapte niet waarom ik sommige dingen niet kon. Ik begreep mezelf niet. Langzaam maar zeker is dat gelukkig anders geworden. Ik begrijp mezelf nu beter en ik weet nu dat ik dingen kan. Dat is een hele fijne verandering voor me.

Hoe ga je om met mensen die niet begrijpen wat Asperger is?
Dat is soms nogal lastig. Vaak probeer ik het uit te leggen, maar dat is erg moeilijk. Vooral omdat het stereotype rondom autisme zo enorm vast zit bij mensen.

Ik haat opmerkingen als “Je bent helemaal niet autistisch!” Vooral omdat ik eindelijk een keer een diagnose denk te hebben gevonden die bij mij past. Mensen die deze opmerkingen maken kwetsen me hiermee want het voelt weer aan als onbegrip, ook al bedoelen ze het vast goed. Ik snap ze ook wel – ik dacht vroeger ook dat autisme/Asperger er heel anders uitzag, maar dat is niet hoe het is.
De kunst is dan om te onthouden dat mensen veel dingen zeggen door onwetendheid.

Is er nog een boodschap, quote of iets anders wat je aan andere mensen mee zou willen geven?
Mijn favoriete quote van Einstein (en Kim vind die ook al leuk, YAY):
‘Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.’

Ik vind dat je bij mensen meer moet kijken naar wat zij kunnen, in plaats van naar wat zij niet kunnen. Ik denk dat deze quote helemaal waar is op meerdere punten, maar zeker ook voor mensen met autisme. Je kunt het zien als een beperking en het zo behandelen, maar je kunt ook kijken naar de voordelen die het heeft en die vieren.


Dit was het interview! Ik hoop dat er wat dingen voor jullie duidelijk zijn geworden en dat jullie het leuk vonden om dit te lezen!

Wat zou jij van ‘vriendin’ willen weten?

Liefs

 

 

 

22 thoughts on “Interview: “Voor de diagnose liep ik helemaal vast in het leven, nu zie ik de toekomst weer positief in!”

 1. Mooi interview! Autisme (wel een andere vorm dan je vriendin heeft, maar toch) staat heel dicht bij mij en ik weet er ook best veel vanaf. Het is heel moeilijk, en mensen begrijpen het inderdaad vaak niet! Ik merk ook dat het steeds meer een soort scheldwoord wordt, zoals dat ook met andere ziektes vaak gebeurd. Vind ik onwijs vervelend!

  1. Hier in de buurt neemt het met ‘autist’ schelden gelukkig weer een beetje af. Ik hoop bij jou ook!

 2. Mooi om te lezen. Autisme bij vrouwen wordt zo vaak over het hoofd gezien, omdat het er vaak heel anders uit ziet dan bij mannen. Zoals het er bij de meeste mannen uitziet, dat is het beeld wat mensen hebben van autisme. Gelukkig zijn er nu allerlei onderzoeken bezig om vouwen met autisme ook beter te (h)erkennen.

 3. Goed stuk! Leuk ook dat jullie elkaar via Instagram kennen en in het Engels praten, dat geeft toch nog wel wat extra bijzonders aan je vriendschap ofzo. Een goede vriend van me heeft autisme, dat is gelukkig al wel vrij vroeg ontdekt en daardoor kan hij er ondertussen ook al best goed mee omgaan, maar ik vind het soms toch nog lastig om aan te voelen wat hij ‘moeilijk’ vindt en of een bepaalde reactie karakter of autisme is et cetera. Het is gewoon lastig dat wij ons niet precies voor kunnen stellen hoe zo’n ‘andere denkwijze’ werkt, dus extra goed dat er meer aandacht voor is!
  Ik denk trouwens dat het aan copy-paste ligt oid Kim, maar bij dit artikel zijn de regels korter en is het ook anders als je alles selecteert (al die witte ruimtes aan het eind van de regel) dan bij andere artikelen (die je waarschijnlijk gelijk in WordPress typt). Het is geen reden om je artikel niet te lezen hoor, absoluut niet, maar het viel me op – misschien dat het heel makkelijk te verhelpen is als je even in het html-gedeelte van je artikel kijkt :) (ik hoop dat je het nog volgt, haha)

  1. Oh, dankjewel! Toen ik het als voorbeeld bekeek kan ik me niet herinneren dat het er gek uit zag, haha. Ga zo even kijken, dankje!

 4. Mooi interview en ook vlot leesbaar, goed gedaan.
  Ik vroeg me af of vriendin de zomer vind … de warmte en de zon, vakantie (iets minder structuur, neem ik aan), andere verwachtingen (ander eten, kledij) … heeft ze graag zomer of toch liever een ander seizoen?

  1. Moet natuurlijk zijn ‘hoe vriendin de zomer vind’ (sorry). Trouwens, ook heel goed gedaan van vriendin!

 5. Wat een mooi interview! Ik k kan me goed voorstellen dat haar diagnose voor meer begrip heeft gezorgd, maar ook zeker dat mensen nog steeds vaak niet goed met haar kunnen omgaan. Iets als autisme wordt helaas vaak verkeerd begrepen, dus des te beter dat ze op deze manier haar verhaal kan doen!

 6. Ik vond het echt heel fijn om dit te lezen. Ik weet zelf sinds een jaar dat ik autisme heb. Ik zit nog in de fase, waarbij ik probeer dit te accepteren.
  Ik heb ook een eetstoornis, wat komt door mijn autisme. Ik had ook heel veel last van onbegrip, ik kwam mijzelf steeds weer tegen in alles, etc.
  Maar nu ik weet dat ik autisme heb, ervaar ik een soort rust.
  ‘Ik ben niet gek, ik ben alleen anders.’.

  1. Fijn dat je het fijn vindt om te lezen. Vriendin had ook een es die door haar autisme kwam, dus het is zeker erg herkenbaar.
   Heel erg fijn dat je nu wat meer rust ervaart, lieve Esther!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: