Close

5 manieren om iemand met een angststoornis te steunen

Na mijn blog van gister nu een blog over hoe je iemand met een angststoornis kunt helpen of steunen. Hoe je het steunen en helpen het best kunt doen verschilt natuurlijk per persoon, dus het is altijd verstandig om aan je naaste te vragen wat hij of zij prettig vindt. Dit zijn slechts wat tips die voor mij hebben gewerkt, of die in het algemeen vaak werken. Ik hoop dat je er iets aan hebt. :-)

 • Zorg dat je zelf rustig blijft.
  Iemand die last heeft van veel angst of paniek heeft er heel weinig aan als degene die bij hem/haar is ook heel erg onrustig wordt. Ik snap dat het heel eng en vervelend is om te zien dat iemand die je liefhebt een paniekaanval of een angstaanval heeft. Het is niet fijn om te zien en je wilt graag helpen. Wanneer je zelf ook in paniek raakt is de kans dat degene die last heeft van een paniekaanval nog meer overstuur raakt groot. Wat voor mij helpt op zo’n moment is dat iemand rustig bij me komt zitten, me helpt met rustig ademhalen en me eraan herinnert dat ik dit eerder heb gehad en het toen ook heb overleefd.
 • Houd contact.
  Vaak vindt iemand met veel angst het lastig om contact te zoeken. Het is heel fijn als het initiatief soms vanuit de ander komt. Dit geeft de angstige persoon het gevoel gewaardeerd te worden, niet vergeten te worden. De gesprekken met een angstig persoon zijn soms misschien wat moeizaam, maar het is voor mij zoveel waard wanneer een vriendinnetje er tijd aan besteed om een praatje met me te maken op bijvoorbeeld whatsapp. Dat geldt ook voor uitnodigingen voor verjaardagen. Vaak worden mensen met angst maar niet uitgenodigd onder het mom van “ze komt toch niet” of “hij heeft vast geen zin”. Probeer dit alsjeblieft te voorkomen. Geef iemand niet het gevoel vergeten te worden. Misschien zegt iemand wel altijd ‘nee, ik kan niet’, maar wellicht komt er ook een dag dat iemand wél durft en heel blij is dat je vraagt of hij/zij zin heeft om naar de verjaardag te komen.
 • Vraag of je ergens bij kunt helpen.
  Soms is het heel fijn als iemand aanbiedt te helpen. Het is heel fijn als iemand mee kan gaan naar iets wat je heel erg eng vindt. Dat geeft een gevoel van steun. Het kan ‘simpel’ zijn als even samen naar de winkel gaan, of zorgen dat je samen aankomt op een feestje zodat iemand niet alleen naar binnen hoeft. Als iemand met angst het toelaat kun je vaak zoveel voor ze betekenen. (Kleine kanttekening: push het niet, het werkt echt alleen als degene met angst het zélf wil!)
 • Neem de problemen en angsten serieus.
  Voor de persoon met een angststoornis zijn al zijn/haar angsten echt en bedreigend. Ook al lijken de angsten nog zo irreëel voor jou, probeer te onthouden dat ze voor de angstige persoon wél echt zijn. Doe hier niet lacherig of luchtig over.
 • Hulp zoeken.
  Heftige angst is niet iets wat je als vriend/vriendin even samen kunt oplossen, hoe graag je dat ook zou willen. Spoor de angstige persoon aan om professionele hulpverlening te zoeken en in behandeling te gaan. De angst kan zoveel verminderen of zelfs helemaal verdwijnen als je de goede handvatten krijgt. Er zijn een heleboel goede behandelingen die vrij snel werken. Van angst kun je afkomen! Het is het echt waard om hulp te zoeken!

Ik hoop dat dit wat duidelijkheid geeft over hoe je iemand met een angststoornis kunt helpen. Zoals ik eerder al schreef verschilt het per persoon wat helpt, maar ik denk dat het voor iedereen heel belangrijk is dat er met elkaar gepraat en gedeeld wordt. Openheid en eerlijkheid is altijd fijn en belangrijk. Hoe moeilijk en pijnlijk dat soms ook kan zijn.

Wat vind jij fijn wanneer je angstig bent?

Liefs

Follow my blog with Bloglovin

10 thoughts on “5 manieren om iemand met een angststoornis te steunen

 1. Ik herken mijzelf hier zo in. En inderdaad die tips helpen echt heel erg. Mijn vriend kan gelukkig redelijk rustig blijven als ik hele erge paniek heb. Hij helpt me altijd met mijn gedachte weer goed te krijgen. Ik ben nu ook in therapie en het gaat al beter. Heb wel soms nog wat paniek momenten. Wat voor mij ook helpt is dat mijn vriend me eraan herinnert dat ik er soms niets aan kan doen dat ik moeite heb met school nu. En dat het niet erg is dat ik dit heb. Daar maak ik me altijd heel erg druk over. Dat mensen vinden dat ik me aanstel. Echt een heel mooi stuk!
  Liefs Alice

  1. Fijn dat het nu al iets beter gaat dan voorheen! Heb je toch maar mooi voor elkaar gekregen!

   Lief van je vriend dat hij je zo steunt en weet wat hij kan zeggen om je je beter te laten voelen.
   En wat je vriend zegt is waar: je kúnt er niks aan doen en het is niet jouw schuld. Je bent geen aansteller, je bent juist heel sterk, omdat je probeert dingen te doen die je angstig of paniekerig maken!

 2. Mooi geschreven. Voor mij helpt het vaak om even “uit” de situatie gehaald te worden. Het mee-ademen is ook een goede tip. :-)

 3. Wat ik heel fijn vind als ik in een paniek aanval zit is dat er iemand met me mee ademt op de goede manier. Door mijn hand op zijn of haar buik te leggen of dat zij of hij haar handen op mijn schouders legt. Ik verkramp mijn schouders bij een aanval. Ook vind ik het fijn als ze tegen me zeggen dat ik niet dood ga, dat ze laten vertellen wat ik voel en dat ze me gerust stellen en zelf rustig blijven. Dat ze me serieus nemen een paniekaanval is al rot genoeg als ze je dan ook nog niet serieus nemen is het helemaal een hel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: