Close
HARTstikke spannend

HARTstikke spannend

In december bezocht ik de afdeling cardiologie in het ziekenhuis voor een holter onderzoek en een ecg. Op 29 februari heb ik weer een afspraak. HARTstikke spannend, natuurlijk! 

Al lange tijd was ik erg bang dat er “iets” mis was met mijn hart. Een heel specifiek beeld van wat er dan precies mis zou zijn had ik gek genoeg niet. “Iets” was concreet genoeg om me zorgen te maken. Nadat ik in het ziekenhuis was flauwgevallen had ik die angst nog veel sterker. Ik voelde mijn hart af en toe keihard bonzen en dacht dat ik hartkloppingen had. Om uit te sluiten dat er echt iets aan de hand was besloot ik (samen met mijn moeder) een bezoekje te brengen aan de huisarts.

De huisarts luisterde even naar mijn hart en naar mijn longen, maar hoorde weinig vreemds. Mijn hart klopte wel snel, maar dat was vast spanning. Toen ik aangaf dat mijn hart voor mijn gevoel nu juist rustig klopte zei hij dat dat zou komen door het feit dat je soms je hart veel beter voelt kloppen wanneer je in bed ligt. De huisarts stelde voor een ecg (hartfilmpje) te maken, maar dit hoefde van mij op dat moment niet. Als mijn hart slechts snel klopt en niet abnormaal zou er namelijk toch niets uitkomen.

Een paar weken later waren mijn klachten nog niet weg. Dat is op zich niet gek wanneer het spanning is. De spanning gaat niet weg en dus gaan de klachten ook niet weg. Ik ging nog maar een keer naar de huisarts. Misschien toch maar wel vragen om een verwijzing voor een ecg. Ik was er niet heel erg van overtuigd dat dit me zou helpen gezien het feit dat het zou kunnen dat ik net dan geen klachten had. Dit gaf ik aan bij de huisarts en hij liet een holter onderzoek doen en een ecg maken. Voornamelijk om mij gerust te stellen, hij ging er vanuit dat het allemaal gewoon spanning was.

Half december was het tijd voor het holter onderzoek. Tsjongejonge, dat is echt niet gemaakt voor mensen met een gevoelige huid. Allemaal grote plakkers op mijn borst en draadjes die onder mijn shirt moesten. ik draag altijd een hemdje onder mijn gewone kleding, omdat ik niet goed tegen het gevoel van de stof op mijn huid kan, op de een of andere manier neemt een ‘niet-heel-strak-maar-toch-een-beetje-strak’ hemdje dat weg. Maar goed, niet zeuren, ik wil zekerheid dus dan moet ik dit proberen uit te zitten. Samen met mijn moeder zocht ik naar oplossingen, want ik vond het erg lastig. Uit eindelijk heb ik het kastje van de holter niet aan het koortje om mijn hals gedragen, dat was teveel. Gelukkig kon het ook anders. :-)

Een aantal weken later had ik de afspraak met de cardioloog om het holter te bespreken en ook direct een ecg te maken en de uitslag daarvan te krijgen.  Wat bleek was dat mijn rusthartslag rond de 100 slagen per minuut is. Dat is vrij hoog (normaal is het tussen de 60 en 80). In mijn slaap zakt mijn hartslag terug naar 80. Het verloop van mijn hartslag over de dag gezien is dus wel normaal. Dat is positief. Wat de cardioloog verder zei was vooral dat hij nog een echo wilde plannen om uit te sluiten dat er iets mis is met mijn hart en dat daardoor de hoge hartslag komt (en niet gewoon door spanning). Het zou bijvoorbeeld door een lekje in een hartklep kunnen komen, schijnt. Nu las ik ook dat een te snel werkende schildklier kan zorgen voor een verhoogde hartslag. Ik ben eerder door de huisarts “verdacht” van het hebben van een te snel werkende schildklier, dus dat ga ik zeker ook nog even benoemen bij de cardioloog.

Eigenlijk zou ik pas 29 februari mijn afspraak hebben voor de echo en het zien van de cardioloog. Gisterochtend heeft mijn moeder echter de afdeling gebeld, omdat ik me toch wel erg veel zorgen bleef maken. Nu mag de echo al op 9 februari worden gemaakt! Super fijn! Als er dan echt iets mis is zullen ze eerder bellen, anders zie ik de cardioloog gewoon de 29e. De vrouw die mijn moeder aan de telefoon had herinnerde zich ons kennelijk nog. We waren die twee die de vorige keer drie kwartier rondjes hebben gelopen over de gang en de afdeling omdat ik door de spanning niet kon zitten/stilstaan, hahaha. Ze denken heel erg mee, dus dat is lief. Mijn afspraken voor de 29e waren ook op dezelfde tijd gepland, terwijl de echo ongeveer 20 minuten duurt. Aangezien de arts altijd uitloopt en ze het sneu voor me vonden hadden ze gewoon die twee tegelijk gepland. :-) Hoef ik minder lang te wachten na afloop. Nu zal ik wel moeten wachten, maar misschien kunnen we voor die tijd nog iets regelen. :-)

Ik ben heel benieuwd en hoop dat alles goed is. HARTstikke spannend allemaal, maar heel fijn als ik straks duidelijk heb. Ook als er wel iets mis is, dan weet ik dat en kunnen we er misschien iets aan doen. Ik wil graag gaan sporten. Ik associeer buiten adem raken nu met paniek en dat wil ik heel graag kwijt. Door m’n verhoogde hartslag durf ik nu niet zo goed. Bang m’n hart “over de kop te jagen”.

Heel veel applaus en liefs als jullie dit hele zeurverhaal hebben gelezen, maar ik wilde het toch even delen. Het speelt een behoorlijk grote rol in mijn leven (in mijn hoofd, qua zorgen) op dit moment. Hoe is jouw dag? Hoe gaat het met je? Ik ben oprecht benieuwd! 

Liefs

22 thoughts on “HARTstikke spannend

 1. Ik kan me voorstellen dat dit voor veel spanning zorgt. En ik kan me ook voorstellen dat je met een ‘och valt heus wel mee’ van een arts een genoegen neemt. Goed dat je het laat onderzoeken, zodat je zeker weet dat alles oké is (want daar gaan we van uit!).
  Sterkte meis, ziekenhuis gedoe is nooit fijn.
  Enneh, met mij gaat het wel oké! Ik ben heel blij in mn eigen huisje, maar qua gezondheid gaat het niet zo lekker. We wachten maar af tot er betere dagen komen. :)

  1. Daar ga ik inderdaad vanuit! Of iets wat vrij gemakkelijk is op te lossen. :-)
   Bedankt voor je sterkte. Ik hoop dat het in het ziekenhuis een beetje mee zal vallen.

   Balen dat het met je gezondheid niet zo heel lekker gaat. Ik duim voor je dat de betere dagen snel zullen komen. <3

 2. Ik lees je verhalen altijd heel graag, en het is juist knap dat je het op deze manier van je af kan schrijven. Ik snap dat dat héél spannend is, dat zou ik zelf ook echt heel erg spannend vinden! Goed dat je het allemaal even na laat kijken, je weet maar nooit. Met mij gaat het wel, sommige dagen wat minder als de andere en sommige dagen net wat fijner dan de rest.. Liefs

 3. Fijn dat je het van je af kan schrijven en wat goed dat je dit laat controleren. Je wilt toch liever zeker weten of er niks mis is! Ik was ook een keer bang dat er iets mis was met mijn hart maar bij mij was het oprecht spanning. Ik hoop dat de uitslag bij jou ook meevalt, zodat je weer verder kunt zonder zorgen!

 4. Goed dat je toch die onderzoeken laat doen! En fijn dat de huisarts hierin meewerkt, de mijne wil helemaal niks meer onderzoeken omdat mijn klachten volgens haar zouden komen omdat ik niet zou eten. Het stomme is dat mijn gewichtsverlies pas een van de latere klachten was, dus nou ja. Ik modder dus maar wat aan in de hoop dat er niet lichamelijk iets fout zit, al lijkt het daar wel steeds meer op.

  1. Lastig lijkt me dat. Mijn huisarts probeert me zo veel mogelijk gerust te stellen waar dat kan, en als dat moet door bepaalde dingen uit te sluiten dan wil hij daar wel bij helpen.

 5. Lijkt me zo spannend dit! Je hart is tenslotte toch het belangrijkste orgaan :) Maar komt helemaal goed hoor met die onderzoeken!

 6. Ik vind dit helemaal geen zeurverhaal. Alleen maar goed van je dat je de onderzoeken laat doen. Je kan beter nu dingen uitsluiten dan dat je met de zorgen blijft lopen en er achteraf toch meer aan de hand blijft te zijn en het te laat is. Ik hoop uiteraard dat de echo positief is!

  1. Ja, precies! Fijn dat het nu mogelijk is om het gewoon nu te laten testen allemaal. Hoop dat het meevalt.

 7. Fijn dat ze meedenken bij het ziekenhuis! Ben benieuwd wat eruit komt.. Duidelijk hebben is altijd fijn…
  Ik maak mezelf nu helemaal gek door een jongen.. ja troubles. Soms is het leven lastig maar we komen er wel!

  1. Zeker!
   Oh… Dat is ook lastig! Hoop dat je je snel niet meer gek maakt, haha. Mooie zin hè…

 8. Wat fijn dat ze zo meedenken! Gelukkig leek de eerste uitslag goed te zijn, hoop voor je dat de uitslag van de echo ook goed is en het inderdaad “alleen” spanning is!

 9. Ik vind het helemaal geen zeurverhaal hoor Kim.
  Ik zit ook altijd enorm in spanning voor onderzoeken enzo. Dus begrijp wel een beetje hoe je je voelt.
  Maar fijn dat ze meedenken , en dat de echo al eerder kan. Om je zo niet te lang in spanning te houden dat is ook niet optimaal voor je hartslag.

  Hier een boel ups en downs qua gezondheid, slecht weer en kou helpen niet echt mee. Dat is wel even balen. Hopelijk is t snel weer wat warmer.

 10. Ik zou ook graag weer wat kunnen sporten zonder me zorgen te maken over mijn hartslag, maar alles op zijn tijd :) Hopelijk komt er na de onderzoeken snel duidelijkheid!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: