Close
Goedbedoelde adviezen

Goedbedoelde adviezen

Wanneer je blogt, of op een andere manier heel veel deelt op het internet, is de kans groot dat je regelmatig adviezen krijgt. Hoe ga je om met goedbedoeld maar helemaal niet zo handig advies? Hoe filter je alle adviezen die je krijgt? Doe je het ‘slecht’ als je niet alle adviezen opvolgt?

Sinds ik ben gaan bloggen heb ik over mijn angsten en het aangaan daarvan een heleboel adviezen gekregen. Gek genoeg misschien nog wel meer over de verzorging van mijn hond en/of konijn! Dat gaat van ‘de perfecte behandeling’ tot ‘het voer dat mijn konijn absoluut niet mag eten’.

Eerlijk is eerlijk, soms doet dat best veel met me. De adviezen over mijn angsten vind ik meestal alleen maar fijn, ik sta in principe overal voor open. Mocht iemand een heel goed idee hebben voor een behandeling of voor het aangaan van een bepaalde angst vind ik dat alleen maar fijn. Dan kan ik er naar zoeken en erover lezen. Uit eindelijk kan ik dan zelf beslissen wat ik ermee doe, of ik er überhaupt iets mee doe.

Wanneer het gaat om de verzorging van mijn konijntje of hond vind ik het lastiger. (Even kleine disclaimer: hiermee bedoel ik niemand in het speciaal! Ik vind het super lief dat jullie meedenken en blijf dat alsjeblieft ook doen!) Dan heb ik al snel gevoel dat iets kritiek is. Ik word er dan snel verdrietig van dat iemand denkt dat ik niet het goede doe. Ik wil namelijk heel graag het allerbeste voor alles en iedereen. Via Instagram hoor ik bijvoorbeeld vaak dat mijn konijntje geen witlof zou moeten eten (of niet ’te veel’). Prima, dat wil ik best geloven. Wanneer hij dit zou eten zou hij last van zijn buikje krijgen en diarree (sorry tmi). Wanneer ik in het konijnenboekje wat ik heb kijk staat daar dat witlof juist heel goed is. Ook van de ‘konijnenmoeder’ van mijn nijntje heb ik te horen gekregen dat dit goed voor hem was. Dat maakt mij heel erg in de war. Ik wil het goed doen, maar wat is goed? Hoe weet ik wie er gelijk heeft? Ik heb geen enkel idee. Ik probeer zo veel mogelijk te doen wat mij goed lijkt en probeer bijvoorbeeld bij mijn konijntje in de gaten te houden of hij diarree krijgt van witlof. Dat is niet het geval, en dus blijf ik het geven.

Conclusie?

Niet alle adviezen zijn bruikbaar. Iedereen is anders: ieder mens is anders en ook ieder dier is anders. Adviezen filteren is een moeilijk iets. Welke adviezen zijn bruikbaar en welke niet? In principe probeer ik overal ‘open-minded’ in te gaan. Daarna zoek ik wat informatie op het internet en kijk ik of dit overeenkomt met de adviezen. Zo hoop ik uit eindelijk een goed beeld te krijgen van de waarheid.

Als laatst wil ik nog zeggen, naar aanleiding van een foto die op Instagram voorbij kwam, dat ik denk dat iedereen doet wat hij/zij kan. Iedereen heeft het beste met zijn/haar kindje/dier/broer/zus/auto voor en handelt naar beste eer en geweten. Je mag best jouw ervaringen delen, maar probeer ze niet als feiten te brengen. Daar geef je misschien de ander een heel rot gevoel mee, dat is niet nodig. Neem het voorbeeld van mijn konijntje en de groentes. Gras (voorbeeld natuurlijk) is het beste voor mijn konijn, maar dat betekent niet direct dat witlof of andijvie slecht is. Je doet wat binnen jouw mogelijkheden ligt en daaruit kies je vervolgens het ‘beste’.

Je doet het goed. Je doet je best.

Wat doe jij met adviezen die je krijgt?

Liefs

 

33 thoughts on “Goedbedoelde adviezen

 1. Goed artikel; ik denk dat je altijd een middenweg moet zoeken, iets wat voor jou werkt en bij jou past. (Voorbeeldje: een vriend van me wil heel graag dat ik in RAW fotografeer en ik weet dat dat een goedbedoeld advies is, maar ik vind RAW’s editen totaal niet leuk – ik weet niet waarom, maar dan ‘voel’ ik het niet en gooi ik het liefst alle foto’s weg. Pas had ik een theaterfotografieopdracht en ik weet dat ik er met RAW’s misschien een nog beter resultaat uit had kunnen halen, maar dan had ik er echt totaal geen liefde en passie in kunnen stoppen, dus voor mij werkt het op dit moment gewoon (nog) niet.) Ik vind het soms wel lastig om advies te geven omdat ik soms gewoon mijn mening geef (wat ik denk dat goed zou zijn) terwijl ik zelf helemaal geen ervaring heb, en dan ben ik wel eens bang het dat heel dom is of totaal niet werkt.

  1. Soms gaan alle adviezen een beetje te veel rondspoken in je hoofd hè? Zou fijn zijn als je gewoon een soort filter had, waardoor je wist wat je wel en niet moest/kon gebruiken!
   Liefs

 2. Goed dat je het hier over hebt! Ik kan wel geloven dat het heel verwarrend voor jou is.. Zelf vind ik het soms ook irritant als mensen mij goedbedoelde adviezen geven, maar ik doe het per ongeluk ook wel eens bij een ander.

  1. Herkenbaar hoor, daar betrap ik mezelf ook wel eens op. Ik probeer erop te letten, maar soms is het best lastig, hihi.
   Liefs!

 3. Ik zou erover praten met iemand die ik vertrouw. Wat vindt hij of zij van het advies? Als je vertrouwenspersoon vindt dat het advies terecht is, kan je er rekening mee houden. Maar als je vertrouwenspersoon het advies slecht vindt, dan weet jij dat je het best negeert. Nadien hoef je er niet meer over te piekeren.

 4. Oh gut, hier had ik zoveel moeite mee in het begin. Ik voelde me heel snel beledigd of aangevallen. Nu besef ik de hele wereld vol woont met mensen die zich heel erg deskundig voelen op een bepaald gebied, maar dat (no offense) gewoon niet zijn. Desondanks realiseer ik me dat ook al die adviezen uit een goed hart komen (en zo niet, dan lees ik dat wel aan de toon en dan heb ik er geen boodschap aan). Als ik echt advies ergens over wil (zoals bijvoorbeeld in jouw geval met je hond of konijn), dan vraag ik dat aan een ”echte” specialist: de huisarts, de dierenarts, de psycholoog, de etc. Ik las ook een krantenkop tijdens het WK-voetbal: 16 miljoen Nederlanders. 16 miljoen bondscoaches. :-)

  1. Haha, dat is een goede, ja. :) Je hebt gelijk, luisteren naar de professional is altijd het beste. En nu nog proberen mezelf niet gekwetst te voelen door mensen die zelf ook geloven experts te zijn. :)

 5. Denk dat je helemaal gelijk hebt. Je doet wat je kan. Ik geef zelf vaak wel adviezen aan mensen die net eigenaar worden van ratten. Op het begin van mijn eerste rat deed ik nog veel ‘fout’. Niet expres, ik was onwetend. Ratten hebben toch zeker hun gebruiksaanwijzing en die deel ik goedbedoeld graag met anderen. Zelf kijk ik wel altijd of het advies bruikbaar en nodig Is. Het kan namelijk altijd beter, maar dat betekent niet dat het eerst niet goed was. Zo heb ik wel zaagsel voor beukensnippers vervangen om gezondheidsredenen van de ratten, maar ga ik geen eigen voer samenstellen als ze ook oud worden op het voer van de dierenwinkel. Er zijn grenzen ;)

  1. Ik denk inderdaad dat dat prima is! Degene mag zelf kijken wat hij/zij er mee doet en dat is prima.
   Wat je ook zegt, er zijn grenzen. Natuurlijk vindt Meneer Konijn het heerlijk om een huis vol gras te hebben, groter dan ons huis, maar waar moeten wij dan wonen? Er zijn grenzen, haha.

 6. Mooi geschreven. Ik vind het ook lastig …zie het als snel als ‘ bemoederen’ of als kritiek. Ik raak dan vaak eerst geiiriteerd, terwijl het inderdaad goed bedoeld is.

 7. Heel herkenbaar. Toegegeven, ik was ooit iemand die al snel goed bedoelt advies over andermans huisdieren (lees: katten) gaf. Echt omdat ik me niet besefte hoe stom zoiets over kan komen. Nu doe ik dat alleen als ik werkelijk denk iemand te helpen, het heel voorzichtig en open en vriendelijk kan brengen, of als het mn vriendinnen zijn (want die kunnen toch alles van me hebben). Volgens mij heb ik ’t altijd wel vriendelijk gebracht maar toch: niet iedereen zit daarop te wachten en dat hoeft ook helemaal niet. Ik besefte me pas later dat dit super naar over kon komen en me voorgenomen het niet meer te doen.
  En for what it’s worth: ik zie dat je echt super goed voor je beestjes probeert te zorgen. Houd in gedachten dat niemand het in huisdieren wereld met elkaar eens is. Echt nooit. De één vind dit, en de ander vind dat juist een schande. Doe waar JIJ je goed bij voelt! En let op het gedrag van je beestjes. Als ze blij zijn, dan kan je het nooit slecht doen. :)

  1. Dat laatste is zeker waar. Gelukkig zijn ook alle diertjes anders! :) De ene kan wel tegen bijv. sla, de ander niet. Dat probeer ik ook maar te onthouden. :)
   Fijne reactie! :)

 8. Adviezen vind ik vooral lastig als ik weet dat de degene gelijk heeft, maar dat ik me niet bij machte voel om naar dat advies te handelen. Dan voel ik me echt mislukt. Op zich is die confrontatie met mijn gedachten en gevoelens niet slecht, maar prettig is anders natuurlijk.

  Wat konijntjes en witlof betreft… Dat wist ik helemaal niet. De mijne zijn er dol op, het behoort tot hun favoriete groentes. Ik merk dat ze ook echt alleen eten wat op dat moment goed voor ze is. Met die warmte van laatst aten ze geen wortels, terwijl ze daar anders meteen op aanvallen. Ik probeer ze variatie te bieden, lukt alleen niet altijd. Daar maak ik me niet druk over, volgens mij komen ze niks te kort. (dat het beter kan, of dat iemand daar anders over denkt, kan me niet zo gek veel schelen)

  1. Dat eerste is zeker waar. Als je weet dat iemand gelijk heeft maar simpelweg niet in staat bent om het ‘na te leven’ is dat erg lastig. Je wílt wel, maar hoe dan?!

   Ik lees ook gewoon nog steeds overal dat witlof prima is hoor. :-) Volgens mij kijken ze inderdaad zelf ook wel een beetje. Mijn konijntje eet zijn andijvie niet op als hij het niet meer knapperig genoeg vindt (verwend beestje, haha). Je konijnen komen helemaal niets te kort, dat weet ik wel zeker. Je zorgt goed voor ze! (Oh ja, trouwens, de opa van de broer van de zus van mijn buurmeisje zei dat dat voer dat jij gebruikt eeeeecht niet goed is, je moet natuurlijk biologisch vegan op het konijn samengestelde brokjes geven (grapje))

   – en klopt, mijn blog was eventjes offline door wat hosting overstap-problemen!

 9. Ik snap je helemaal! Op één of andere manier krijg ik ook liever een advies van iemand die het heeft over iets waar diegene in gespecialiseerd is. Een fysiotherapeut die advies geeft over een psychisch probleem neem ik dan ook niet serieus en het maakt me soms zelfs een beetje boos. Ik hoop dat je ooit een manier vind dat het je niet in de war maakt. Als je die vind krijg ik graag advies van je ;)
  Liefs x

 10. Goed artikel Kim! Bij mij ligt het heel erg aan hoe iets gebracht wordt, of ik het vervelend vind. Ik hoop niet dat ik je ooit een naar gevoel heb gegeven!

 11. Ha, echt irriterend want sommige mensen denken echt dat ze alles beter weten. Ben best eigenwijs dus ik slaag veel adviezen in de wind maar vertrouw vooral op mijn eigen buikgevoel. Ik ben er zeker van dat jij het beste weet wat je konijntje kan verdragen of niet dus laat je vooral niet onzeker maken.

 12. Sommige adviezen die ik krijg volg ik om eerlijk te zijn ook niet. Dan heb ik het vooral ook op dingen in het echte leven, ik kan nu even geen voorbeeld geven. Maar ze zijn altijd wel goedbedoeld en dat vind ik wel lief. Maar je artikel is herkenbaar! Ik denk trouwens ook dat je naar je gevoel moet luisteren, want dat zegt denk ik wat het beste is. Doe ik altijd, maar daar kan iedereen zijn eigen mening over hebben ;)
  xxx

 13. Ik val een beetje in herhaling met mijn reactiestroom, maar: dit heb je heel mooi verwoord :) Ik kan me goed voorstellen dat het lastig is, zeker als je dus tegenstrijdige informatie krijgt. Ik denk dat je inderdaad gewoon moet proberen zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven, dat is wat iedereen probeert te doen.

 14. Ik snap wel wat je bedoelt. Voor elk advies kan je ergens een tegen-advies voor krijgen. De een zegt: “dit moet je doen”, de ander juist: “dit absoluut niet”. Zo goed als nooit is er een advies waar 100% iedereen achterstaat. Daarom moet je ook gaan voor het advies waar jij je het meest in kan vinden. Weeg de argumenten van beide kanten met elkaar af en beslis dan waar jij de meeste waarheid/zin in ziet. Ook dit was een goedbedoeld advies, nu maar hopen dat je er iets mee kan!

 15. Ik ben vrij onzeker in advies geven.
  Het gaat online wel iets makkelijker dan in
  real life.
  Soms zijn er mensen die zelf advies vragen en dan probeer
  ik wel te helpen.
  Als mensen mij advies geven vind ik het wel moeilijk
  om aan te geven als ik het er niet mee eens ben.
  Dwingend advies vind ik al helemaal naar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: