Close
Goed voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen

Eén van mijn doelen voor mei is goed voor mezelf zorgen. Maar wat is dat nu precies?
De laatste tijd merk ik steeds meer dat mensen het ‘zorgen voor zichzelf’ lastig vinden. Op allerlei social media zie ik voorbij komen dat mensen zichzelf het niet waard vinden om goed voor zichzelf te zorgen, of dat mensen vinden dat ze het niet verdienen om zichzelf te verwennen en goed voor zichzelf te zorgen. Het valt me op dat dit vooral speelt bij mensen met psychisch gedoe en heel veel minder bij mensen die hier geen last van hebben. Ik kan me voorstellen dat het voor mensen met een laag zelfbeeld lastig kan zijn om goed voor zichzelf te zorgen. Toch denk ik dat júíst mensen met psychisch gedoe het verdienen om zichzelf te verwennen en goed voor zichzelf te zorgen.

Ik ben van mening dat je het niet hoeft te ‘verdienen’ om goed voor jezelf te mogen zorgen, maar als je dan toch vindt dat je het moet verdienen… Waarom ben jij dan niet degene die het verdient? Jij, de man of vrouw die dagelijks moeite doet om uit bed te komen, die zichzelf door de dagen heen sleept, die stappen zet en probeert te leven. Voor “””normale””” mensen lijkt dit heel gewoon, maar voor jou is dat echt heel knap. Zo mag je dat zelf ook zien. Als je er zo naar kijkt, heb je dan nog steeds geen prestatie geleverd? Volgens mij heb je het dubbel en dwars verdiend om jezelf te verwennen en goed voor jezelf te zorgen.

Er zijn natuurlijk een heleboel manieren waarop je goed voor jezelf kunt zorgen of jezelf kunt verwennen. Ik zal hieronder een aantal voorbeelden en/of tips geven. Ik hoop dat je er minstens één zult uitvoeren. Dat heb je verdiend. Dat ben je waard. (En als jij dat niet vindt, dan vind ik het en dan mag je het doen omdat ik vind dat jij het waard ben en het hebt verdiend)

 • Leef gezond
  Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat je een health-guru moet worden, absoluut niet! Wat ik hiermee bedoel is vooral: zorg dat je genoeg eet (en de ‘goede’ voedingsstoffen binnenkrijgt), zorg dat je een deel van de dag buiten bent, zorg dat je genoeg beweging krijgt… Het zijn een beetje de standaard dingen, maar ze maken meer verschil dan je zou denken. Vaak schieten gezond en genoeg eten en bewegen er een beetje bij in, omdat het ook wel gaat zonder. Toch denk ik dat je echt verschil zult merken wanneer je er op gaat letten.
 • Doe elke dag iets dat je echt leuk vindt
  Of dat nu dansen, fietsen, zingen of tekenen is… Doe het! Als je niet zo goed weet wat je nou eigenlijk echt leuk vindt is het een mooi moment om te gaan uitvinden wat je leuk vindt. Probeer eens tuinieren, haken, vrienden bellen, bakken, koken… en er zijn nog honderden andere dingen te bedenken. Hier ook nog een link naar een lijst ‘plezierige activiteiten’ die lijkt op een lijst die ik ooit heb gekregen bij een cursus. Daar moeten wel dingen tussen staan die je leuk vindt om te doen! Als je echt niets weet… bedenk dat eens wat je vroeger als kind leuk vond om te doen en doe dat nog eens.
 • Zorg voor je lichaam
  Besteed eens wat extra aandacht aan je lichaam. Neem een lekker bad, ga naar de kapper, gebruik die lekkere douchegel of bodylotion of neem een voetenbadje. Als je lichaam goed voelt, voel je jezelf vaak ook beter.
 • Verwen jezelf met iets moois
  Dit hoeft niet iets groots te zijn, zeker niet. Je kunt een klein cadeautje voor jezelf kopen, gewoon omdat het mág en kán. Koop eens een fijn tijdschrift en lees het terwijl je een grote kop thee drinkt en onder een dekentje zit. Ga eens naar een bakkerijtje en koop een lekkere cupcake of een lekker broodje voor jezelf. Je kunt ook een stedentripje maken: gewoon in Nederland, een stad waar je nog nooit bent geweest. Er is zoveel wat je nog kunt zien en doen!
 • Schrijf in je dagboek
  Als je dit hebt natuurlijk! Anders kun je ook ‘gewoon’ een schriftje of zelfs op je computer schrijven. Schrijven helpt vaak om dingen even op een rijtje te krijgen. Het ruimt je gedachten een beetje op en zorgt voor meer rust in je hoofd. Voor veel mensen werkt dit heel goed.
 • Neem even een break
  Ga even op de bank liggen, of op bed. Misschien heb je wel een tuinstoel waar je lekker in kunt liggen. Ontspan even, neem je rust. Neem de tijd om bij te komen van het drukke leven en de drukke gedachten in je hoofd. Alles kost veel energie en het kan heel fijn zijn om soms even lekker bij te tanken.

Mijn eigen favoriet is (hoe kan het ook anders) schrijf in je dagboek. Ik vind schrijven heerlijk en voor mij helpt het goed om me rustiger te maken. Ik voel me vaak een stuk beter nadat ik heb geschreven. Even alle boosheid, verdrietige gedachten of juist extreme blijheid op papier gooien. Daarna zijn die gevoelens niet zo vreselijk sterk meer en kan ik er weer even een tijdje tegen aan.

Wat doe jij om jezelf te verwennen en goed voor jezelf te zorgen?

Liefs

19 thoughts on “Goed voor jezelf zorgen

 1. Goed artikel! Ik vind ook dat iedereen het waard is om goed voor jezelf te zorgen. of je nou psychisch gedoe hebt ja of nee. Ik heb geen psychisch gedoe (zoals jij het noemt hihi) ik leer er juist voor, maar ik merk ook dat als ik even wat minder aan mezelf debk ik dat niet trek. af en toe heb je gewoon even een avondje voor jezelf nodig en daar kan ik heel erg van genieten. Al is het maar heerlijk in een boek lezen hihi! Liefs

  1. Precies wat je schrijft inderdaad! Het hoeft allemaal niet groots en baanbrekend te zijn, maar het kan zo enorm helpen! :)
   De reden dat ik mensen met ‘psychisch gedoe’ specifiek benoem is omdat deze groep het vaak lastig vindt om goed voor zichzelf te zorgen. Maar ik ben het natuurlijk helemaal met je eens dat het voor iedereen belangrijk is om goed voor zichzelf te zorgen.
   Fijn weekend, liefs!

 2. Jouw post maakt mij blij want ongemerkt ben ik de laatste jaren blijkbaar steeds beter voor mezelf gaan zorgen. Ik doe alle bovenstaande dingen minstens een keer in de week, al verwen ik mezelf niet wekelijks met iets moois. Ik ben blij met alle mooie dingen die ik al heb en ik vind het soms chaotisch om te zien hoeveel spullen ik nu heb dat ik er geen meer bij wil kopen. Maar ik besteed wel regelmatig geld aan een nieuwe Happinez bijvoorbeeld :)

  1. Heel goed dat je de afgelopen jaren meer voor jezelf bent gaan zorgen. <3
   Je hebt maar één lichaam en ook met je "geest" moet je leven, dus je kunt er maar beter goed voor zorgen!
   Fijn weekend! Liefs

 3. Goed voor jezelf zorgen en dingen doen waar je blij van wordt werken zo goed! En inderdaad juist als je psychisch gedoe hebt. Dan kan je weer trots zijn op jezelf in plaats van jezelf nog meer omlaag te halen. Geniet ervan!

 4. Fijn om te lezen! Als je je slecht voelt of opgaat in negatieve gedachten is het juist zo belangrijk even uit het cirkeltje te breken. Goede tips geef je daarvoor!

 5. Mooi lijstje! Iedereen verdiend het om zichzelf eens te mogen verwennen, en ik denk mensen met ‘psychisch gedoe’ ook juist extra! De strijd die je iedere dag hebt is al zwaar genoeg.

 6. Goed om bij stil te blijven staan inderdaad. Ik heb jaren niet voor mezelf gezorgd en werd er alleen maar angstiger door. Sinds mn laatste therapie in december zorg ik beter voor mezelf. Bij mij uit zich dat in meer ‘nee’ zeggen en niet iedereen maar tevreden proberen te houden :)

  1. Dat zijn héle mooie manieren om beter voor jezelf te zorgen. Ik hoop dat je er meer rust door krijgt!

   Liefs en een heel fijn weekend!

 7. Wauw, die tweede alinea: heel mooi en lief geschreven. Heel bemoedigend ook, doet me goed om dit te lezen, dankjewel :)

 8. Wat een fijn blogje is dit! Je hebt me ook op een idee gebracht. Dinsdag ga ik verhuizen, de aanloop daar naartoe is heel druk/vermoeiend. Als ik dan eindelijk in mijn appartementje zit kan ik wel eens een tijdschrift kopen en lekker uitrusten van alles. Ik lees nooit tijdschriften dus dat is wel eens leuk en ‘bijzonder’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: