Close
Een hulphond

Een hulphond

Ik hou enorm veel van dieren. Van onze hond en mijn lieve Meneer Konijn natuurlijk het allermeest. Ik heb wel eens de vraag gekregen of een hulphond niks voor mij zou kunnen zijn.

Bij een hulphond denken veel mensen aan een hond voor blinden/slechtzienden. Misschien aan mensen die in een rolstoel zitten en daarom hulp nodig hebben bij allerlei dingen. Er bestaan echter ook hulphonden voor mensen met psychische problemen of autisme. Op TV is een tijdje een reclame geweest van een hulphond van iemand die PTSS had. Er bestaan hulphonden voor mensen met een eetstoornis, mensen met een angststoornis.. Er zijn best veel mogelijkheden.

Wat zo’n hond dan zoal doet? Helemaal precies weet ik dat natuurlijk niet. Wat ik wel weet is dat een hulphond overal mee naar binnen mag, zo ook in winkels. Wanneer het heel erg moeilijk is voor iemand om alleen naar de winkel te gaan kan een hond daarbij helpen. De hond heeft geleerd signalen van een angst- of paniekaanval te herkennen en daarop te reageren. Zo kan hij/zij iemand helpen met het vinden van de uitgang, wanneer iemand helemaal gedesoriënteerd is. Daarnaast kan de hond zorgen dat iemand blijft lopen, wanneer iemand helemaal vast dreigt te lopen in paniek (in de vorm van bijvoorbeeld “bevriezen”).

Een hond kan signalen vroeg oppikken, waardoor het niet meer nodig hoeft te zijn dat de paniek helemaal doorslaat. Dat kan natuurlijk heel erg handig en fijn zijn wanneer dit zelf niet goed lukt. Je vraagt je misschien af wat voor signalen een hond zou kunnen oppikken. Dit kan om grote en opvallende dingen gaan als bevriezen of juist heel erg veel wiebelen. Het kan ook gaan om hele kleine, zelfs lichamelijke dingen zoals een versnelling van de hartslag of ademhaling. Heel erg knap dat honden dit soort dingen aan kunnen voelen, vind ik.

Mij is wel eens gevraagd of ik geen baat zou kunnen hebben bij een hulphond. Misschien dat ik zelfs onze hond wel kon “omtoveren” tot hulphond! Stiekem werd ik zelf een beetje enthousiast. Ik hou van dieren en merk dat mijn hond me veel kan helpen, maar omdat hij geen hulphond is mag hij nergens mee naar binnen. Tenminste, nergens is niet helemaal waar, maar op veel plekken mag hij niet mee. Daarnaast is mijn hond waarschijnlijk niet helemaal geschikt. Hij is onwijs lief en pikt heel veel signalen op, maar we hebben hem niet geleerd daar op een bepaalde manier op te reageren. Zo merkt hij heel erg goed wanneer ik angstig ben, maar hij vangt dit signaal op als het signaal dat er gevaar is. Natuurlijk voelt het voor mij zo, dus in principe doet hij dat goed. Er is in die situaties echter alleen vrijwel nooit ècht gevaar. Het gaat bijvoorbeeld om een groepje mensen op straat, of een onverwachte verandering waar ik moeite mee heb. Hond voelt dat aan, heel erg goed. Hij gaat dan heel vreemd lopen, alsof hij elk moment kan aanvallen (niet mij, maar indien het nodig is iemand anders). Dat is natuurlijk net wat ik niet wil. Ik wil graag zo onopgemerkt mogelijk voorbij het groepje mensen lopen. Dat gaat niet als de hond gek gaat springen omdat hij denkt dat ze gevaarlijk zijn. Daarom is onze hond nu niet zo geschikt als hulphond.

Toch denk ik dat een hulphond in heel veel situaties heel erg fijn en enorm helpend zou kunnen zijn. Een psychiatrische hulphond is in Nederland nog helemaal niet zo bekend. Het zou ook niet makkelijk zijn om er een te vinden, om een trainingsplek te vinden.. Daarnaast vind ik het heel erg lastig om nu een beslissing te nemen met als gedachte in het achterhoofd dat ik misschien nooit echt “beter” word. Ik vind het een eng idee om bijvoorbeeld ooit met de hond naar school te moeten. Aan de ene kant zou dit me een veilig en rustig gevoel geven, maar aan de andere kant ben je dan een uitzondering en zullen mensen juist naar je kijken en met je praten. Als ik nu zeker zou weten dat mijn leven er nog erg lang zo uit zou zijn (lees: minstens een jaar of 12), dan zou ik er heel erg veel interesse in hebben. Helaas heb je die zekerheid niet. Ook niet de zekerheid dat het over 3 jaar veel beter gaat. Dat is het rotte.

Wat denk jij over een psychiatrische hulphond?

Liefs

 

21 thoughts on “Een hulphond

 1. Door mijn vrijwilligerswerk wist ik dit inderdaad. Ik weet dat één van de leden van het forum zo’n hulphond heeft en dat zij er heel erg veel baat bij heeft. Ik denk dat dieren veel meer aanvoelen dan wij mensen en dat het inderdaad een heel goed hulpmiddel kan zijn. Ook bij mensen met epilepsie worden hulphonden ingezet. Zij pikken soms uren voor een aanval al signalen op dat de aanval gaat komen. De persoon zelf kan dan bijvoorbeeld thuisblijven, niet in bad gaan, brood eten ipv warm eten koken en gas gebruiken, enz. Heel bijzonder.

 2. Een hulphond is er inderdaad niet alleen voor blinde of slechtziende mensen. Het is alleen jammer dat er in Nederland in verhouding weinig hulphonden zijn voor psychologische problematiek. Als ik in jouw schoenen stond, had ik het zeker overwogen. Het idee dat je straks weer de deur uit kunt en jezelf veilig(er) voelt, lijkt me in jouw geval erg prettig. Ik ben benieuwd wat je uiteindelijk beslist!

 3. Ik vind het zo fascinerend hoe die honden te werk gaan! Daarom wil ik ook heel graag met ze gaan werken. Toevallig heb ik net m’n sollicitatie naar de kngf eruit gedaan. Ik denk dat zo’n hond veel voor je kan betekenen. Heb er zelf ook wel eens over nagedacht of ik het mij zou helpen. Gewoon al het idee dat je het niet alleen hoeft te doorstaan.

 4. Ik denk dat dit voor heel veel mensen echt een heel goed ‘hulpmiddel’ zou zijn. Dieren voelen heel veel aan en ervaren vaak erg veel steun vanuit hun. Dat heb ik zelf ook.
  Het lijkt mij echt heel fijn om een hulphond te hebben. :)

 5. Zo’n hulphond is inderdaad erg mooi! Het is bijzonder hoe honden kleine (vooral lichamelijke) signalen kunnen oppikken, vaak nog voor wij het zelf door hebben. Ik merk dat mijn hond dat bij mij ook doet, hoe klein ze ook is. Ze heeft me veel geleerd en nog elke dag weer.

  Zelf geef ik natuurlijk hondentraining en hebben wij een aantal mensen rondlopen die hun hond (onofficieel) willen opvoeden tot hulphond (veelal icm ASS), en een collega van mij is zich aan het opleiden daarvoor zodat zij honden kan trainen tot officieel hulphond. Het is alleen jammer dat het allemaal nogal duur is.. het kost veel energie en tijd om een hond zo op te voeden en de jaren daarna moeten de regels ook consequent toegepast worden anders verliest de training z’n kracht. Dus in die zin is het nog best wel lastig.

  Toch is het mooi dat het bestaat en wie weet ga je er zelf nog wel gebruik van maken op een officiële of niet officiële manier.

  <3

 6. Ik vind het sowieso bijzonder dat een dier zoveel signalen op kan pikken. Ik denk ook dat er mensen zijn die hier veel baat bij kunnen hebben. Een dier dat een steuntje in de rug geeft, ondersteuning biedt. Dieren die ruim van tevoren iets aan voelen komen, kunnen heftige situaties doen voorkomen.

 7. Ik vind het al super bijzonder dat honden zo goed ingezet kunnen worden bij blinde (en gehandicapte) mensen, maar ik krijg ook altijd een beetje kippenvel als ik lees wat ze nog meer allemaal kunnen betekenen voor mensen gewoon omdat ze zoveel meer ‘oppikken’ en die persoon dan kunnen begeleiden. Zo ontzettend fascinerend! Als het je zou helpen en de mogelijkheid is er, dan zou ik er echt wel voor openstaan. Dat je dan ooit ‘anders’ bent op school is weer een latere zorg lijkt me; en misschien dat je met een hulphond wel eerder naar school (of iets dergelijks) durft te gaan dan zonder, misschien dat dat er tegenop weegt. Het lijkt me alleen wel lastig dat je altijd nog mensen hebt die allergisch zijn of niet van honden houden en dat je hond wel moet kunnen eten/drinken en even naar buiten kan op een normale dag, maar dat lukt blinde mensen ook gewoon, dus dat is geen echt probleem – en je weet gelukkig al heel veel over honden door je eigen hond!

 8. Wat bijzonder zeg! Ik wist niet dat dat mogelijk was, maar het is helemaal niet zo’n gek idee! Klinkt best logisch en als iemand er echt baat bij zou hebben: why not? Het blijkt maar weer dat honden echt heel bijzonder zijn! :-)

 9. Ik vind het echt zo ontzettend knap dat honden hiervoor getraind kunnen worden! En ook heel fijn voor de mensen die dit nodig hebben. Ik vind het persoonlijk altijd heel vervelend wanneer er mensen zijn die er raar over gaan doen of gaan staren wanneer er mensen voorbij lopen die dit soort dingen nodig hebben. Iedereen heeft wel iets denk ik dan. Maar zelf vind ik het ook heel erg om me een uitzondering te voelen hoor, vooral op school. Dus ik begrijp je goed!

 10. Bij de ggz waar ik jaren in behandeling was hadden ze twee therapiehonden. Die waren zo lief! Ik werd er altijd al blij van als ze de wachtkamer in kwamen lopen, ik weet niet hoe ze werden ingezet, maar ik vond het geweldig.

 11. Wat een bijzonder artikel! Echt mooi om te lezen dat mensen hier zoveel baat bij kunnen hebben. Lijkt me ook lastig om in te schatten voor jezelf.

 12. Misschien gek, maar ik wist helemaal niet dat dit bestaat! Ik vind het wel een onwijs goed idee en hopelijk gaat dit zich meer ontwikkelen in Nederland, het zal voor veel mensen een uitkomst kunnen zijn!

 13. Honden, of andere dieren, kunnen ongetraind al een steun zijn voor mensen. En honden kunnen dus door een training best een grote hulp zijn, ook bij psychische problemen.
  Overigens neem ik mijn hond zoveel mogelijk mee, en dat gewoon omdat ik dat leuk vind. Niet omdat ik er extra steun aan heb. Ik merk juist dat je met je hond best naar veel plekken mag. Dierenpark Amersfoort laat bijvoorbeeld honden binnen. Via IENS kun je kijken welke restaurants hond-vriendelijk zijn. En ook bij hotels wordt dat aangegeven. In winkels til ik mijn hond soms op (want is een klein hondje), maar ik ben nog nergens weggestuurd. Zolang je hond aangelijnd is en zich netjes gedraagt is het geen probleem.
  Of je het moet doen? Wat als je met hulphond na 4 jaar weer ‘beter’ bent, en zonder hond pas na 8 jaar … Volgens mij is je eigen idee over of je het nodig hebt het uitgangspunt: en of je het nu nodig hebt, niet of je over 4 jaar misschien zonder hulphond kan.

 14. Sinds vorig jaar sponsor ik een puppy van het KNGF en hoewel die honden vooral opgeleid worden voor blindegeleidehond vind ik het ook prachtig dat er andere soorten hulphonden zijn. Van de psychiatrische hulphond wist ik nog niets af, wat mooi dat die er ook zijn!

 15. Ik vraag me ook af wanneer je precies in aanmerking zou komen voor een hulphond. Ik merk dat ik veel hulp ervaar van de hond van mijn vriend. Als ik met zijn hond loop, ben ik rustiger buiten, en ga ik überhaupt naar buiten, anders zou ik binnen blijven. Het zal er voor zorgen dat ik een ritme in mijn dag krijg, en niet de hele dag in mijn bed blijf liggen. Maar een echte stempel heb ik niet. Maar toch zou het voor mij helpen. Weet jij hoe dat zit? Of waar ik meer informatie kan vinden? Want kan steeds maar alleen over PTSS vinden, of autisme.

  1. Hoi Fenna,
   Misschien zou je eens kunnen mailen naar een van de organisaties bij wie je las over PTSS en autisme. Misschien kunnen zij je meer vertellen over de mogelijkheden!
   Succes!
   Liefs

 16. Ik heb op een aantal manieren geprobeerd om een hulphond te vinden, maar helaas zijn de eigen bijdragen zo hoog dat het voor de meeste mensen niet te betalen! Zo naar!

  1. Dat is zeker naar! Van horen zeggen.. heel soms wil de gemeente hierin helpen… Ik zie ook af en toe een crowdfundingsactie voorbij komen om iemand te helpen met de kosten voor de hulphond! Iets om te overwegen misschien.. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: