Close
Dankbaarheid: mamma

Dankbaarheid: mamma

Een tijdje geleden kwam mamma al voor in mijn dankbaarheidslijstje, maar eigenlijk was dit niet genoeg. Mamma verdient een heel artikel, en nog zoveel meer. Eigenlijk veel meer dan ik haar ooit zal kunnen geven. Vandaag maak ik toch een beginnetje, door het schrijven van dit artikel. 

Laten we eerst even duidelijk zijn: mijn mamma is de beste. ;-) (Grapje natuurlijk, jouw mamma is/was vast ook heel lief) (Maar voor mij is mijn mamma echt de beste)

Ik ben enorm dankbaar voor alles wat mijn moeder doet. Werkelijk, het is een powervrouw. Ze laat de hond uit, zorgt voor hem, zorgt voor mij, neemt mij mee op sleeptouw, werkt, doet boodschappen, kookt en nog zó veel meer. Ik snap niet hoe ze dit allemaal doet. Dat is veel meer dan ik ooit op een dag zou kunnen doen, maar zij klaagt nooit. Ze doet het en lijkt onvermoeibaar. Dat vind ik heel bijzonder.

Daarnaast ben ik heel dankbaar voor onze band. Ik denk dat deze een heel stuk sterker is geworden de afgelopen jaren. Vroeger was er natuurlijk ook wel een band, maar deze was heel anders dan nu. De afgelopen jaren heeft ze natuurlijk veel tijd met mij moeten doorbrengen (sorry!). Ze heeft me op goede en op hele slechte momenten gezien en is er altijd voor mij geweest. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.

Ze is er voor me wanneer ik een angstig haasje ben, maar ook wanneer ik een dapper momentje heb. Eerder hadden we nog regelmatig ruzie wanneer ik angstig was, omdat ze me graag wilde helpen, maar daarmee ontzettend over mijn grenzen ging door me heel erg te pushen om dingen te doen. Dit werkte voor mij niet en we raakten er allebei ontzettend gefrustreerd van. Nu lijkt het of ze dit beter door heeft. Ze laat mij kiezen wat wel en niet lukt, ze respecteert mijn keuzes en acties. Nu steunt ze me ‘gewoon’.

Maar lieve mamma, dat is helemaal niet gewoon. Dat is heel bijzonder. Dat besef ik mij zó goed. Ik zou nergens zijn zonder mijn moeder. Ik zou niets zijn. Het enige wat ik zou doen is thuis zitten. Precies dat wat van mamma niet mag. Samen kan ik het, samen kunnen wij de wereld aan.

De onvoorwaardelijke steun is iets wat mij vaak heel erg geruststelt. Ik weet dat ik hier mag blijven wonen als ik dat wil (en als het gaat natuurlijk). Dat maakt dat ik mij minder zorgen maak om de toekomst. Het geloof dat mijn moeder heeft in dat alles in de toekomst goed komt is enorm. Misschien ook wel omdat zij meer dan ik denkt in mogelijkheden. ‘We zien wel hoe het gaat’ en ‘daar mag je trots op zijn!’ zijn dingen die ik regelmatig hoor. Dat stelt mij vaak enorm gerust. Ik wil vaak gigantische stappen (lees: sprongen) maken in plaats van kleine stapjes. Dat mag en kan, als het lukt. Niet forceren, dat helpt niet. Mamma wordt niet boos wanneer ik iets niet kan, durf of wil. Dat respecteert ze, zelfs als dit betekent dat we iets niet gaan doen (zoals naar het Taylor Swift concert gaan).

Ik heb enorm veel respect voor de manier waarop zij omgaat met alles wat er in haar leven gebeurt. Haar leven is zeker niet makkelijk; het hebben van een ernstig zieke man, het overlijden van pappa, het verwerken hiervan en dan ook nog het zorgen voor mij. Daarnaast werken voor twee verschillende faculteiten (wat ze overigens heel erg goed doet, trots!). Ze slaat zich er allemaal door heen en heeft altijd hoop. Die hoop geeft mij dan ook weer hoop. Samen zijn we een goed team, mamma en ik.

Mamma leert mij hoe ik moet houden van. Mamma leert mij dat ik mezelf mag zijn. Mamma leert mij dat mensen niet altijd weggaan wanneer het moeilijk is. Dat is heel erg waardevol. Ik vind dat heel erg waardevol. Een mens zo vol met liefde, hoop en kracht heb ik niet eerder ontmoet.

Lieve mamma, ik hou van je! Heel erg veel. Duizend veel! Je bent de beste mamma. Ik doe mijn beste best – afspraak is afspraak, en beloofd is beloofd. 

Liefs

20 thoughts on “Dankbaarheid: mamma

  1. Nou, je hebt het voor mekaar. Ik zit hier met tranen. Wat een ontzettend mooi en lief artikel. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Zo ontzettend mooi…. ♥

  2. Wat heb je dit mooi op (digitaal) papier gezet! Heel mooi lief stukje! Je mams zal wel ontroerd zijn als ze dit leest en bijzonder trots :)

  3. Wat ontzettend fijn dat je zo’n lieve mama hebt die je zo ontzettend steunt. Ik weet zelf hoe ’t is en hoe belangrijk dit is. :)

  4. <3 voor jouw mama

    De relatie met mijn moeder is er een met ups en downs. Ik hou van haar, maar we kunnen niet altijd goed met elkaar overweg. We hebben een soort van verstandhouding nu, dat we elkaar accepteren. Dat gaat nog lang niet altijd goed, maar het is een begin. Ik heb een betere relatie met mijn vader. Helaas zit mijn moeder altijd overal tussen, waar ik me kapot aan erger. Daardoor ben ik toch minder close met hem als dat ik (en hij vast ook) zou willen.

    1. Dat lijkt me best lastig! Gelukkig is er nu niet meer constant ruzie en gedoe. Moeilijk ook dat je moeder overal zo tussen zit, dat maakt inderdaad het contact met je vader ook weer lastiger. Zou je ook af en toe eens alleen met je vader iets kunnen gaan doen?

  5. Een echte supermoeder heb je! :) Mijn moeder begint me ook steeds meer te begrijpen en weet dat ik niet altijd alles kan wat een ander wel kan. Maar ze zegt wel dat ik enorm vooruit ben gegaan :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: