Close
Toekomst: cursus – op de helft!

Toekomst: cursus – op de helft!

Een tijdje geleden schreef ik over de cursus die ik volg bij de NHA: Pedagogiek. Vandaag is het tijd voor een update! 

Zoals de titel van dit blogje waarschijnlijk al doet vermoeden, ben ik inmiddels een stuk verder gevorderd dan tijdens mijn vorige blog over de cursus. Inmiddels heb ik alle huiswerkopgaven ingestuurd om ze te laten nakijken. Het waren er 25 en ik heb er nu 7 teruggekregen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de cursus bevalt me goed. Ik vind het onderwerp heel erg leuk en interessant.

In de cursus komen allerlei onderwerpen aan bod die met pedagogiek te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan hoe normaal gesproken de ontwikkeling van een kind gaat, maar ook wat daarbij fout kan gaan. Ik heb geleerd welke activiteiten en welke ontwikkelingen (/handelingen) passen bij een kind van een bepaalde leeftijd. Hier wist ik heel erg weinig over en ik vond het heel interessant om er meer over te leren. De cursus gaat overigens niet alleen maar over hoe de ontwikkeling van een kind hoort te verlopen. Ook onderwerpen als school, vriendschappen, rouwverwerking en familie komen aan bod. Heel erg interessant! (Het hoofdstuk angststoornissen vond ik trouwens héél moeilijk. ;-))

Ik ging deze cursus doen omdat ik graag weer eens echt iets wilde leren. Dat heb ik zeker gedaan. Deze cursus kan helemaal thuis, zoals ik in mijn vorige blog over de cursus ook al vermeldde. Waar ik wel achter ben gekomen is dat er nog een examen is wat je kunt doen. Wanneer je alle huiswerkopgaven inzendt en deze met een voldoende afrondt kun je een getuigschrift aanvragen. Als je echt een ‘diploma’ wilt moet je het examen afleggen. Daarvoor moet je wel naar een locatie van de NHA toe. Dat was voor mij wel een beetje een tegenvaller. Je hoeft dit examen niet af te leggen, daarom is het wel zo dat je de cursus helemaal thuis kunt doen. Als je het examen wilt doen, dan kan dat alleen niet thuis. Bummer! Maar wel logisch natuurlijk.

Verder ben ik namelijk wel heel tevreden over de cursus. Het was tof om meer te leren over kinderen, de ontwikkeling en alles wat daarbij komt kijken. Mijn docente kijkt (ondanks haar melding wanneer je een opgave inzendt: “op dit moment het wat langer duren voordat de opgaven worden nagekeken”) vrij snel na. Ik heb nu, zoals ik eerder al schreef, alle huiswerkopgaven toegestuurd en ze heeft een deel er van al nagekeken. Het commentaar wat ze bij de nagekeken opgaven geeft is duidelijk, dat is fijn. Ik snap heel goed dat ze niet in één dag alle opgaven heeft nagekeken, want ik stuurde haar de antwoorden van 20 hoofdstukken op één dag, haha. Iets met alles of niets. Ik heb alles maar gewoon in een keer helemaal afgemaakt (daar was ik overigens wel een paar dagen mee bezig hoor). Als ik eenmaal bezig ben maak ik het ook graag af. Ik denk dat de cursus er niet helemaal op is ingesteld dat iemand zo veel tijd heeft als ik, maar dat maakt verder niet uit. :-)

Eigenlijk kan ik iedereen heel erg aanraden om zo’n zelfde soort cursus te doen. Natuurlijk wel op een vlak wat jou interesseert, want niet iedereen zal pedagogiek interessant vinden. Wanneer je gewoon studeert of iets is dat misschien niet echt voor de hand liggend, maar wanneer je thuis zit en bijvoorbeeld niet naar school kunt is dit een hele fijne oplossing.

Zou jij een thuiscursus doen?

Liefs

33 thoughts on “Toekomst: cursus – op de helft!

 1. Wat leuk dat je deze cursus doet (had ik nog niet gelezen in je vorige artikels)! En blij dat het je bevalt. Ik volg ook een thuiscursus van de NHA, nl. Frans voor gevorderden. Ik wou mijn Frans erg goed onder de knie krijgen, aangezien ik nooit echt goed ben geweest in school voor het vak Frans.

 2. Interessante én leuke studie! :-) Zelf heb ik eigen nog nooit een thuisstudie gedaan. Misschien dat ik ooit eens een taalcursus via een thuisstudie wil gaan doen. Wie weet… Haha!

 3. Ik ben meer te vinden voor het volgen van lessen. Dat vind ik fijner omwille van het sociale contact maar het lijkt me wel heel fijn voor iemand die dit kan missen…

  1. Ik kan het niet missen, maar ik kan het ook nog niet “aan”, dus daarom is een thuisstudie voor mij nu ideaal. :-)

 4. Ik wil juist naast mijn studie nog een cursus gaan volgen! Ik hoef komend half jaar maar 3 dagen naar school, en met die andere vier dagen wil ik ook iets nuttigs doen. Maar wat, weet ik eigenlijk nog niet precies (handig!)

 5. Ik twijfel nog steeds om een cursus te gaan volgen, maar ben bang dat er veel raakvlakken zullen zijn met wat ik al geleerd heb tijdens mijn drie studies. Fijn dat je het zo leuk vind en de opdrachten allemaal al af hebt!

  1. Dat zou inderdaad kunnen.. Je zou altijd kunnen mailen om te vragen of ze denken dat er voor jou nog iets uit de cursus te halen valt.

 6. Leuk, lijkt me heel erg interessant. En knap ook dat je dit doet, ik zou denk ik niet zo veel discipline hebben voor een thuisstudie haha :)

  1. Haha, ik had niet veel discipline, maar ik had op een gegeven moment het ‘idee’ dat het af moest en toen heb ik ook een paar dagen heel erg hard gewerkt en het afgemaakt.

 7. Je schiet lekker op!

  Ik ben nu bezig met mijn 3e thuiscursus. Ik heb er 1 bij de LOI en de NHA gedaan. Geen examen in gedaan. Ik doe er nu 1 bij Laudius en daar kan ik thuis examen doen. Het is een openboek examen, dus echt heel moeilijk is het niet, maar je hebt dan wel een diploma. Dat is wel fijn.

 8. Super goed dat je al zover bent!
  Ik doe zelf een cursus engels maar ben helemaal nog niet ver. Dit komt omdat ik het naast werken en school doe en dan heb ik of geen zin of geen tijd. Ik neem het mee naar Zuid Afrika, hopen dat ik daar wel tijd heb.
  Succes met de cursus verder! Ik hoop dat je op het punt komt dat jenhet examen wil/kan afleggen. Een diploma is altijd fijn.

 9. Wat fijn dat je het zo leuk vindt en zo fanatiek bent met het maken.
  Een thuiscursus lijkt mij ook fijn! Lekker studeren in je eigen tijd.
  Al hoe leuk mijn studententijd ook was, ik moet er nu niet meer aan denken om 5 dagen per week in de collegebanken te zitten.

  1. Kan me voorstellen dat het, zeker als je er even uit bent, niet meer zo’n fijn idee is om 5 dagen per week naar een studie te moeten. Dan is een thuisstudie ideaal. :-)

 10. Wat goed van je! Ik vind ’t knap. Een thuisstudie volgen is vaak lastiger dan mensen denken. Maar ’t is wel fijn om ergens mee bezig te zijn he? Dat ervaar ik zelf iig zo met mn cursus. :)

 11. Wat fijn dat de cursus zo goed bevalt! En je gaat er als een razende doorheen!

  Hoeveel tijdsinspanning per week vergt de cursus? Just curious…

 12. Chill dat het je bevalt! Carlijn deed/doet toch ook Pedagogiek? Best bijzonder dat dat je dan interesseert ook al heb je zelf ook met de mensen te maken die dat gestudeerd hebben, maar misschien is het ergens ook wel weer mooi en enigszins logisch (je hebt er al een beetje ervaring mee). Klinkt in elk geval wel leuk dat je over heel veel verschillende dingen wat geleerd hebt! Is dat examen nog een optie, of weet je zeker dat je het niet wilt doen?

  1. Het heeft me wel altijd al geïnteresseerd, maar ik denk dat het wel is aangewakkerd toen ik zelf met ‘dit soort mensen’ (haha) in aanraking kwam.
   Over het examen ben ik nog niet helemaal uit. Ik wil wel graag, maar zoveel maar-en in mijn hoofd. Ik denk er nog over. :-)

 13. Fijn om te lezen dat je er zoveel van leert, het lijkt mij een interessant vak! Ik zou er ook nog wel een keer iets mee willen doen. Zelf heb ik een keer een webdesign cursus gevolgd, om te kijken of ik mijn huidige opleiding zou willen volgen of niet. Ik vind thuis studeren echt een perfecte oplossing voor vele dingen!

 14. Haha ik dééd een cursus. Ik moest lang zoeken voor een afstudeerstage en ging toen vrijwilligerswerk doen en een verhalencursus. Maar ik heb echt een schop onder m’n kont nodig om het huiswerk te doen, inmiddels ben ik afgestudeerd en werk ik en die cursus ligt er nog steeds :P

 15. Wat leuk om te lezen dat de cursus je zo goed bevalt! Ik vind zelf die pedagogiek kant ook erg interessant! Vorig jaar hadden we het met psychologie over de gehele ontwikkeling van het kind, heel leuk!

 16. Fijn dat het zo goed bevalt, ik zie het zelf ook niet zitten om een opleiding te volgen op een hogeschool, maar een cursus lijkt me wel wat.

 17. Ik heb mijn thuiscursus ook net afgerond en vond het net zo interessant! Al ben ik nu wel blij dat ik weer naar een ‘normale’ school kan.. hopelijk komt dat voor jou ook weer :)

 18. Ik volg ook een thuisstudie, bevalt goed! Fijn dat het jou ook goed bevalt. Inderdaad een fijne oplossing waneer je niet fultime kan studeren/werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: