Close
Compliment of kritiek?

Compliment of kritiek?

Kritiek is iets waar ik slecht mee om kan gaan, maar ook met complimenten kan ik niet omgaan. Hoe haal je die twee eigenlijk überhaupt uit elkaar? Dat is vast een ‘gekke’ vraag, maar ik leg ‘m uit!

Wanneer iemand mij kritiek geeft, op wat voor manier dan ook, schiet ik direct in de verdediging. Kritiek komt keihard binnen, als een enorme afwijking van mij als persoon. Zelfs als dit gaat over het feit dat ik een theekopje beter niet rechtop in de vaatwasser kan zetten de volgende keer (dat heb ik nog nooit gedaan hoor, even als voorbeeld ;-)). Soms word ik boos wanneer ik kritiek krijg, maar meestal vooral heel wanhopig en verdrietig.

Ook kritiek geven gaat niet gemakkelijk. Het is eng om iemand erop te wijzen dat hij/zij iets beter anders kan doen. Heel hypocriet misschien, maar dit vind ik wél gemakkelijker dan kritiek ontvangen. Ik weet namelijk zelf heel goed dat ik iets helemaal niet gemeen of als afwijzing tegenover iemand anders bedoel. Ik bedoel het als tip, precies zoals zij dat bij mij doen. Ik kan gefrustreerd raken wanneer iemand boos wordt om mijn kritiek. Dat is pas stom hè?

Maar dan is er ook nog zoiets als een compliment. Dat is pas een drama. Het is heel erg moeilijk voor me om een compliment te geven, want hierbij lukt het me niet om er op een gewone manier naar te kijken. Bij het geven van een compliment ben ik altijd heel erg bang dat iemand me niet gelooft. Dat is op zich geen probleem, ik weet dat mijn compliment gemeend is. Alleen wat nu als iemand mijn compliment niet goed genoeg vindt. Ja, je leest het goed. Ik ben bang dat iemand mijn compliment niet goed genoeg vindt. Ik heb in therapie geprobeerd te oefenen, maar omdat ik het zo moeilijk vind kom ik er niet uit. Ik heb het echt geprobeerd, maar meh, het lukte maar slecht. Ik ben bang met heel ‘flauwe’ of ‘stomme’ complimenten te geven, waar iemand helemaal niets aan vindt of dat iemand zelfs beledigd is door het feit dat ik hem/haar dáárover een compliment geef.

Complimenten krijgen maakt mij vaak erg ongemakkelijk. Ik geloof ze meestal niet. Dat is niet fijn voor degene die het compliment geeft. Ik weet niet goed wat ik moet zeggen. In therapie leer je “aannemen en verder gaan” (of er even bij stilstaan en dán verder gaan), maar ja. “Bedankt” voelt heel erg onnatuurlijk. Egoïstisch bijna.

En dan is er ook nog stukje waar deze post eigenlijk over gaat. Over het feit dat ik nooit weet wanneer een compliment nu echt een compliment is en wanneer niet. Ik ben heel erg bang dat iemand (lees: iedereen) een compliment geeft maar dat dit eigenlijk vreselijk sarcastisch en niet gemeend is. Dat ze dan vervolgens achter mijn rug om gaan lachen en me belachelijk maken, omdat ik denk dat ze mij een compliment hebben gegeven over x, terwijl ze me eigenlijk voor schut zetten over x.

Dat maakt het erg lastig om complimentjes aan te nemen, want is het niet eigenlijk verkapte kritiek? Ik weet het niet. Ik vind het heel erg lastig om daar achter te komen. Ik kan het vragen… Maar mensen zouden denk ik niet erg eerlijk zijn wanneer ik zou vragen of ze het meenden en het antwoord is ‘nee’.

Hoe ga jij om met kritiek en complimenten? Hou jij deze gemakkelijk uit elkaar?

Liefs

23 thoughts on “Compliment of kritiek?

 1. Ik snap je. Complimenten en kritiek kan ik beide wel uit elkaar houden, maar niet mee omgaan. Ik vind complimenten super ongemakkelijk. Ik doe gewoon iets, dat verdiend echt geen compliment hoor, maar anderzijds heb ik ze ook nodig voor bevestiging. Ja, het rijmt bij mij ook nog moeilijk.

  En kritiek is super moeilijk. Ik kan mezelf er echt helemaal door naar beneden halen. Natuurlijk doe ik het niet goed denk ik dan. Ook al is het één tip, het blijft moeilijk.

  Complimentjes uitdelen heb ik dan minder moeite mee. Ik kan meestal wel het goede in iedereen zien. Bijvoorbeeld voor je blog en hoe goed je kan schrijven, de mensen die daarom moeten lachen zijn triester dan triest en bestaan ook gewoon niet. Maar daarbuiten ben je naast je blog ook een super dapper en mooi persoon, dat laat je in je blog door zoveel dingen zien! Ik hoop zo dat jij dat ook eens mag voelen!

  1. *lacht vriendelijk en zegt bedankt*

   Via het internet kan ik ook wel complimentjes geven, dat vind ik een stuk gemakkelijker. In het echt lukt dit me echter totaal niet. Wat het verschil maakt? Geen idee eigenlijk. Misschien het feit dat ik me via het internet gemakkelijker kan uiten dan wanneer ik dat ‘in het echt’ moet doen.

 2. Goed artikel! Ikzelf vind complimenten aannemen bijzonder moeilijk. Het voelt ook zo egoïstisch aan, blij dat ik niet de enige ben dat zo ervaart. Daarnaast heb ik dus ook last van het onderscheiden van kritiek en complimenten. Ik denk vaak dat een compliment kritiek is op een beleefde wijze, zoals bijvoorbeeld: je haar zit goed. Dan denk ik: zouden ze willen zeggen dat ik mijn haar dan anders moet doen?

  1. Dankjewel!
   Dat laatste is zo enorm herkenbaar inderdaad. Ik hoop dat je op een dag kunt gaan geloven dat complimenten echt complimenten zijn en geen mooi verpakt kritiek.
   Liefs

 3. De grens tussen een compliment en kritiek is soms erg klein. Neem nu bijvoorbeeld dat theekopje: “Fijn dat je het in de vaatwasser hebt gezet. De volgende keer kun je hem beter andersom neerzetten.” Daar zijn ze ineens allebei.

  Zelf heb ik geen moeite (meer) met het ontvangen van kritiek, het geven van kritiek of het geven van een compliment. Wel vind ik dat kritiek opbouwend moet zijn, anders kan het bij iedereen hard binnen komen. In het ontvangen van complimenten ben ik ook geen ster. Eigenlijk vreemd hè, hihi.

  1. Als iemand dat zegt, is het vast iemand die weet dat ik niet met kritiek kan omgaan. :P “Als ik het nou lief breng, komt het misschien niet zo hard aan.”, haha.

   Het is bijzonder dat complimenten voor veel mensen zo lastig zijn om te krijgen. Deels misschien iets ‘natuurlijks’? Er wordt tegenwoordig helemaal niet zo super vaak tegen elkaar gezegd dat een ander iets goed doet, bijvoorbeeld. Alles gaat gewoon heel erg snel allemaal. Ik hoop dat je wel weet dat alle complimentjes gemeend zijn. :)

 4. Wat een goed stuk. Ik vind het ook moeilijk. kritiek geven en ontvangen. Complimenten geven weer niet, maar ontvangen ook hoor. Ik ontvang hem nu tegenwoordig met het antwoord: Heel erg bedankt, waardeer het en denk er niet meer te lang over na, dan dat die gene het gewoon echt meent. Het is ook maar een mening van iemand, en misschien moeten we daar niet al te veel waarde aan hechten? Het is misschien meer iets dat vanuit jezelf komt, onzekerheid, omdat je het zelf misschien helemaal niet zo goed/ knap/mooi vind van jezelf?

  1. Dankjewel!
   Dat laatste denk ik zeker. Het zou mooi zijn als ik wel waarde kon hechten aan een compliment van een ander. Dan zou ik diegene misschien geloven, hihi.

 5. Een tijd geleden schreef ik toevallig een post over complimenten in ontvangst nemen. Zoek die maar eens op. Ik denk dat je er wel wat aan hebt.

  Sommige mensen kunnen kritiek heel mooi verpakken. Maar weet je lieve Kim, de enige waarvan de kritiek echt telt ben jijzelf. <3

  1. Wat een mooie reactie! Dankjewel!
   Ik ga je blog over complimenten ontvangen opzoeken en lezen. :)

 6. Ik merk een beetje dat je je in het stuk wat je schrijft, jezelf overal voor aan het verontschuldigen bent. Alsof je het niet op deze manier zou mogen voelen. Maar dat mag wel! Je mag het op deze manier voelen en daar hoef je je niet voor te verontschuldigen dat het egoïstisch zou zijn wat je doet ;) (geen kritiek trouwens, haha, maar een goed bedoelde tip)

  Ik kan zelf beter omgaan met kritiek dan met een compliment. Nja… Als het kritiek terecht is dan… Als ik bijvoorbeeld iets gemaakt heb waar ik heel trots op ben en iemand wijst me op 1 ding dat minder goed gelukt Is, kan ik dat wel slecht hendelen.
  Complimenten over mn kleding of uiterlijk kan ik trouwens beter accepteren dan complimenten over iets wat ik goed zou doen (bijv, dat ik goed omga met de kinderen op stage toen der tijd). Wat dat precies is, weet ik ook niet

  1. Heel erg bedankt voor je reactie. Zelf heb ik dat helemaal niet opgemerkt!
   Misschien is het toch waar je zelf onzeker over bent..? Dat je het moeilijker vindt om daar complimenten over aan te nemen?

 7. Interessant artikel! Ik heb zelf geen moeite met complimenten geven/ontvangen, maar kritiek krijgen vind ik wel altijd moeilijk. Ik wil dan zo snel mogelijk weg maar dat kan niet altijd. Zoals bij het gesprek met mijn examinator toen ik gezakt was voor mijn rijexamen, verschrikkelijk haha! Maar kritiek zal voor niemand leuk zijn :)

  1. Dat lijkt me inderdaad heel lastig. Terwijl het eigenlijk altijd ‘gewoon’ tips zijn.. Gek dat dat zo vreselijk lastig is!

 8. Ik snap wel wat je bedoelt, ik heb daar vroeger veel moeite mee gehad. Maar gaandeweg heb ik geleerd hier steeds beter mee om te gaan.

  1. Ergens vind ik het ‘fijn’ om te horen. Dat het kan dat je ze beter uit elkaar gaat leren houden.

 9. Toevallig hebben wij het hier vorige week nog met therapie over gehad! Ik kan met sommige kritiek omgaan, ligt er een beetje aan wie het zegt en waar het over gaat. Met complimentjes heb ik ook vaak moeite, omdat ik nooit weet of iemand het serieus meent of dat het verkapte kritiek is. Als iemand bijvoorbeeld zegt dat ik iets goed gedaan heb denk ik meteen dat ze dachten dat ik een idioot was die het niet kon en dat het dus niet zo zeer een compliment is dat ze vinden dat ik het goed deed.

 10. Ik ben vreselijk in het ontvangen van kritiek. Vaak is het in de vorm van feedback, en is het alleen bedoeld om me te helpen, maar ik voel me dan vaak zo dom dat ik dat zelf niet in één keer had bedacht. Complimentjes krijgen vind ik altijd awkward, haha.

 11. Een goed artikel om te lezen, want het geeft mij weer andere invalshoeken. En dat is interessant voor mij, want ik ben o.a. werkzaam als coach en doe de kwaliteitscontrole over mijn collega’s. Dat betekent dat ik vaak kritiek moet leveren, maar ook complimenten geef.

  Ik geef graag complimenten. Als iets zie wat ik positief of goed vind, benoem ik dat graag. Zelfs als ik mensen niet ken. Zo hoorde ik een nieuwe collega (op een andere vloer waar ik toevallig langs liep) een gesprek aangaan met een klant. Dat klonk erg professioneel en ik complimenteerde daar later mee via de chat (omdat ik dus op een andere vloer werk. Ik moest wel even uitzoeken hoe hij heette). Maar ik kan ook tegen vreemden zeggen dat ik hun kapsel of jurk mooi vind. Het enig wat jij hoeft te doen, als je moeite hebt met complimenten, is de ontvanger bedanken. Zo simpel is dat. Dus mijn tip: zeg alleen ‘dankjewel’. En ga vervolgens niet zeggen, ‘oh, maar deze jurk is best oud, hoor..’ Nee, gewoon dankjewel punt.

  Wat betreft kritiek, daar moet je mee leren om te gaan als je daar van nature moeite mee hebt. Bedenk bij kritiek dat daar ook richtlijnen aan zitten. Degene die ze geeft moet zich ouden aan regels, bijvoorbeeld; bij jezelf houden, houd het bij dat moment, geef concreet een voorbeeld. En ook als ontvanger bedank je iemand voor de tip/kritiek. Vervolgens is het mooie van kritiek; jij bepaalt of je er wat mee wilt doen of niet. Dus, kan je je er in vinden? Doe er wat mee. En anders.. let it go :)

 12. Oh, nog aanvullend. Want ik hen geen antwoord gegeven op je vraag (alleen tips gegeven hoe je er mee om kan gaan) en dat is niet netjes.

  Ik houd ze makkelijk uit elkaar. Qua kritiek houd ik het dan ook altijd op tips en tops. Dan heb je dus al meteen complimenten te pakken, ook al krijg je kritiek. Als iemand op het werk mij veel tip geeft, vraag ik bewust ook om mijn tops. Omdat ook fijn is om complimenten te krijgen. Ik kan ze dan ook uit elkaar houden. Ik heb echter geen problemen met kritiek. Ik bedank de gever altijd. Of het kritiek (bedankt voor de tip) of een compliment is (bedankt voor je complimentje). En natuurlijk kan een mooi compliment je dag helemaal maken. Dus er komt geen ‘maar’ van mij achteraan. Ik geniet er gewoon van en ben dankbaar dat iemand de moeite heeft gedaan om mij er één te geven :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: