Close
Boek review: Schijtluis – Marjolijn van Kooten

Boek review: Schijtluis – Marjolijn van Kooten

Mijn Goodreads challenge voor dit jaar staat op 25. Ik heb tot nu toe 7 boeken gelezen. Één daarvan is het boek Schijtluis van Marjolijn van Kooten. Het gaat over haar leven met een angststoornis. Benieuwd wat ik er van vond? Lees snel verder!

Een cabaretier met angst om van huis te gaan. dat is niet handig. Angst voor grote groepen mensen is ook niet handig voor een cabaretier die voor volle zalen wil spelen. Toch is dit wat Marjolijn het liefste doet. Van de ene op de andere dag werd ze overvallen door paniekaanvallen die steeds heviger werden. Op het dieptepunt kwam ze haar huis niet meer uit. In 2010 won ze zilver bij bij het Amsterdams Kleinkunst Festival en tour sindsdien met haar voorstelling door het land. Met behulp van medicijnen en haar psychiater onder de sneltoets van haar mobiel

De tekst op de achterkant klinkt al interessant. Wat ik voordat ik de flatteust van het boek Schijtluis las wist ik al een aantal dingen van Marjolijn: ze is cabaretier, ze heeft een angststoornis en ze tourt op dit moment samen met Bram Bakker door het land met de voorstelling “Geen Paniek”. Ik had voordat ik dit boek ging lezen een aantal interviews bekeken en ik keek ook de trailer van “Geen Paniek” (je kunt deze hier bekijken). Wat me direct opviel was de enorme hoeveelheid zelfspot en humor die Marjolijn in serieuze, voor anderen misschien moeilijke dingen lijkt te kunnen stoppen.

Toen Marjolijn vroeg of ik het boek zou willen lezen twijfelde ik geen seconde. JA! Heel graag. :-) Een boek lezen van iemand die last heeft van paniekaanvallen en die daarnaast ook nog eens heel veel humor heeft.. Dat laat ik niet aan me voorbij gaan. :-)

Dit boek is sowieso echt een enorme aanrader voor iedereen die zelf met angst- en/of paniekklachten leeft. Zo ontzettend veel dingen die Marjolijn opschrijft zijn heel erg herkenbaar. De innerlijke strijd, de gedachten, de (wan)hoop. Veel boeken over angst zijn nogal zwaar. Ik kom er vaak niet goed door heen. Ik ga me er vaak totaal niet beter van voelen. Bij dit boek was dit echt anders. De humor die telkens weer terug komt maakt het heel fijn om te lezen. Daarnaast kan ik ook alvast verklappen dat dit boek mij hoop heeft gegeven voor de toekomst. Juist omdat je in het boek mee krijgt welke stappen Marjolijn heeft gezet.

Ook voor menen die zelf geen last hebben van angst- en/of paniekklachten is dit boek een aanrader. Ik denk dat dit boek kan zorgen voor meer begrip. Zodra ik het boek uit had heb ik ook mijn moeder gevraagd om het te lezen. Wanneer je zelf niet heel erg bekend bent in de wereld van angst, denk ik dat het vaak moeilijk is om je voor te stellen hoe het zou zijn wanneer je in angst leeft. Dit boek kan je daar (op een hele fijne en vaak ook humoristische manier) een beetje inzicht in geven.

Ken jij het boek Schijtluis al? Lijkt het je wat?

Liefs

 

23 thoughts on “Boek review: Schijtluis – Marjolijn van Kooten

 1. Ik wil hem heel graag eens lezen! Misschien dat als ik mn loon weer binnen heb, hem eens zal aanschaffen !

 2. Dank je wel Kim voor jouw boekreview. Ik heb het boek toegevoegd aan mijn lijstje met boeken die ik nog wil gaan lezen.

 3. Leuke review en fijn ook dat t lezen goed gaat..

  Zulke boeken met humor/zelfspot gebracht zijn altijd wel prettig. Dat maakt t leesbaar. Mooi dat t jou geholpen heeft en hoop ook dat je moeder er wat aan heeft.

  In elk geval een fijne review.

  1. Humor en zelfspot maken dingen die anders wellicht heel zwaar zouden zijn wat minder zwaar. :-) Dat is altijd fijn!

 4. Zelfhulpboeken vind ik meestal ook moeilijk om doorheen te komen. De meeste dingen die er in staan weet ik al, maar ik kan ze niet goed voor mezelf laten werken. Ik vind het leuker om zelf een methode te bedenken. Een soort maatwerkoplossing. Het er op die manier zelf mee bezig zijn helpt mij al, nog voordat mijn methode ik de praktijk breng.

  De ervaring die jij met dit boek had, had ik met Paaz: humoristisch, leesbaar en beschrijft gewoon hoe het is. Die herkenning doet al heel veel :-)

  1. Het is ook absoluut geen zelfhulpboek. Zo zou ik het in elk geval echt niet omschrijven. Meer als PAAZ inderdaad. :-)

 5. Ik word wel nieuwsgierig naar dit boek want ik heb een vriend die last heeft gehad van paniekaanvallen. Voor mij is dit inderdaad heel lastig voor te stellen. Ik ben nu zeker van plan dit boek te lezen.

  1. Ik denk zeker dat dit boek je kan helpen bij het maken van een voorstellen. Juist omdat in het boek heel duidelijk wordt dat je best wéét dat je irrationele angsten hebt… maar dat is niet genoeg om je angsten weg te maken. Ik ben benieuwd wat je ervan zult vinden!

 6. Nog nooit van dit boek gehoord. Heel eerlijk gezegd heb ik nog nooit een boek gelezen over angst. In de periode dat ik zelf veel paniek en angst had, kon ik dat niet opbrengen omdat ik het idee had dat dit soort boeken juist heel zwaar zijn. Klinkt heel interessant!

 7. Ik ken het boek niet en ik weet ook niet of ik het nu wil lezen, omdat ik juist zo min mogelijk bezig probeer te zijn met mijn paniek op dit moment. Maar ik ben nu wel nieuwsgierig geworden, dus misschien dat ik er binnenkort toch eens naar ga kijken!

  1. Is dat niet een beetje vermijding? Ik denk dat dit boek je op zich niet heel erg confronteert met je paniek. Misschien een fijn ‘opstapje’?

 8. Dit boek zag ik voorbij komen op bol.com! Ik ben er enthousiast over, wil hem graag lezen. En wat knap zoveel boeken! Zou ik echt niet kunnen..

 9. Ik ben naar de trailer gaan kijken, ze brengt het inderdaad wel grappig :) Dat boek is dus helemaal iets voor mij, want god, het is allemaal al zwaar genoeg. Af en toe eens lachen met onze eigen problemen kan nooit kwaad :)

 10. Wat leuk dat ik op je blog terecht ben gekomen, je artikelen zijn heel herkenbaar. Dit boek wil ik ook graag lezen, ik kende het nog niet! Naast ’the usual struggles’ zijn angsten de afgelopen twee jaar een enorme rol gaan spelen in mijn leven. Bedankt voor je tip!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: