Close

Beautiful or average?

https://www.youtube.com/watch?v=g9RdBGBiIl0

De afgelopen dagen ben ik dit filmpje op meerdere plekken tegengekomen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in eerste instantie niet wilde gaan kijken. Dove heeft regelmatig nieuwe campagnes die mensen (vooral vrouwen?) willen laten inzien dat ze mooi zijn en dat ze blij mogen/moeten zijn met hun lichaam en uiterlijk. ‘Wéér zo’n campagne…’ dacht ik toen ik dit filmpje zag. Misschien was het een beetje ontwijken van confrontatie. Ik vind mezelf absoluut niet mooi of ‘oké’, de campagnes van Dove zorgen vaak voor veel frustratie. Volgens mij wil ik namelijk best tevreden zijn met wie ik ben, maar het lukt me niet om dit toe te passen.
Toen het filmpje voor de zoveelste keer langskwam heb ik er toch maar op geklikt… En het maakte indruk…

In het filmpje zie je een heleboel verschillende vrouwen die moeten kiezen tussen twee deuren. Boven de ene deur staat ‘Beautiful’ en boven de andere deur staat ‘average’. De vrouwen kozen met de deur waar ze door liepen als het ware of ze zichzelf mooi vinden, of slechts gemiddeld. Een deel van de vrouwen ging door de deur waar ‘Beautiful’ boven stond. Een aantal gaven zelfs aan dat ze zich béter en mooier voelden omdat ze door die deur liepen. Positiviteit werkt dus wel degelijk.

Er waren helaas ook veel vrouwen die niet door die ‘Beautiful’ deur durfden te gaan, omdat ze zichzelf daar niet mooi genoeg voor vinden. Ik vind het enorm verdrietig om te zien hoeveel mensen zichzelf en hun uiterlijk niet kunnen waarderen en zelfs niet eens door de ‘Beautiful’ deur durven lopen. Het is jammer en pijnlijk dat mensen jezelf ‘mooi’ vinden vaak zien als iets egoïstisch, terwijl het eigenlijk iets heel moois is.

Het filmpje heeft me aan het denken gezet. Waarom komt het vaker voor dat iemand zichzelf gemiddeld vindt, dan dat iemand zichzelf mooi vindt? Waarom zijn we zo kritisch? Mogen we niet gewoon blij zijn met wat we hebben en zijn?
Ik ben van mening dat iemand die zichzelf oprecht mooi vindt ook vaak mooier is als persoon, van binnen én van buiten. Ik denk dat je positiever bent, al was het maar omdat je niet de hele dag bezig bent met jezelf afkraken.

Het is nogal hypocriet dat ik, na dit allemaal gezegd te hebben, toch ook door de ‘average’ deur zou lopen. Zelfs dat zou ik lastig vinden. Mezelf gemiddeld noemen voelt al bijna als een compliment en dat vind ik erg lastig omdat ik mezelf nu nog niet zo kan zien. Ik hoop dat ik over een tijdje met opgeheven hoofd door de ‘beautiful’ deur durf te lopen!

Door welke deur zou jij lopen?

Liefs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: