Close
Jij hebt altijd vakantie

Jij hebt altijd vakantie

In 2012 deed ik eindexamen en haalde ik mijn diploma. Sindsdien ben ik niet meer naar school geweest. Heerlijk lui, elke dag uitslapen, alleen maar doen wat ik leuk vind! Toch?

Ik kan me goed voorstellen dat je dat denkt. Ik heb al vaak gehoord dat het mensen heerlijk lijkt om zo te leven als ik doe. Ik heb immers áltijd vakantie in hun ogen. Het is ergens best begrijpelijk, want voor de buitenwereld lijkt het niet alsof ik veel doe, naast bankhangen. ;-) Ik heb maar 1 x in de week een afspraak met mijn psycholoog en werk of studeer daarnaast niet. Dus waarom vind ik het dan vervelend wanneer iemand me zegt dat ik altijd vakantie heb?

Omdat dit voor mij niet zo voelt en niet zo is. Ik heb niet altijd vakantie. Misschien heb ik wel nooit vakantie – omdat ik geen school heb. Het fijne vakantiegevoel heb ik niet meer, omdat ik nooit echt vakantie heb. Laatst heb ik wel een paar daagjes vakantie bedacht met mijn moeder. Toen mocht ik een paar dagen doen alsof ik vakantie had en deed ik de dingen die ik vroeger deed als ik vakantie had. Dat was heel fijn! De eerste échte vakantie in tijden!

Jij kunt elke dag uitslapen
Nee, dat is niet waar. :-) Ik slaap slecht en word vaak vroeg wakker. Daarbij komt dat ik ook mijn wekker moet zetten, omdat ik anders misschien ineens wél uitslaap en daarmee mijn ritme compleet in de war gooi.

Heerlijk hoor, altijd lekker doen waar je zin in hebt
Was het maar zo! Als ik kon doen waar ik zin in had, zou ik gewoon een studie doen of werken. Dan zou ik heel veel dagjes weggaan en geen spaargeld hebben omdat ik zoveel leuke dingen deed. Het feit dat ik niet naar school of werk kan maakt ook dat ik een hele hoop andere dingen niet kan. Dus ook leuke dingen niet. Jammer hè. :-(

Waarom slaap jij ’s middags? Hoe kun jij nou moe zijn?! Je doet helemaal niks! 
Fysiek doe ik inderdaad vrij weinig. Ik wandel met de hond, heb af en toe wat rare fysieke dingetjes rondom paniek, maar verder doe ik weinig. Klopt! Maar mijn hoofd draait overuren. Er is een quote die rondgaat op het internet: “You don’t know why you’re exhausted? You’re fighting a war inside your head every single day. If that’s not exhausting, I don’t know what is”. Precies dat. Het is echt heel vermoeiend.

Al drie jaar vakantie? Wat fijn! Ik heb maar x aantal dagen vakantie per jaar!
Met deze kom ik een beetje terug bij waar ik begon. Je kunt het zien als vakantie – maar dan wel een vakantie waarin je de hele tijd ziek bent en niks kunt doen. Dat zijn geen leuke vakanties. Je kunt het ook zien als altijd ‘werken’, want ik kan geen dag vrij nemen.

Boggle the Owl
Boggle the Owl

Onthoud alsjeblieft dat mensen die onvrijwillig thuis zitten dit niet voor hun lol doen. Dat betekent vaak ook dat ze er niet blij mee zijn. Het kan misschien heel aantrekkelijk lijken, al die dagen “vrij” maar denk alsjeblieft nog een keer goed na voordat je er een opmerking over maakt. Het zou namelijk betekenen dat je naast de “drukte” en “vervelende dingen” die jij ervaart, je ook helemaal niks leuks meer mag doen. Dat kun je namelijk niet. Het is niet zo’n feestje.

Even een kleine disclaimer: ik wil helemaal niet zeggen dat ik het nou zo druk heb, want ik besef me heel goed dat 1 afspraak in de week en 1 ochtendje bezoek van mijn opa en oma niet veel is. Ik hoop alleen dat meer mensen gaan beseffen dat het zogenaamde “altijd vakantie” hebben helemaal niet zo fijn is. 

Wat doe jij het liefst in jouw vakantie? 

Liefs

42 thoughts on “Jij hebt altijd vakantie

 1. Lieve Kim, vergeef me dat ik dit zeg hoor, want ik ken je situatie natuurlijk niet helemaal, maar denk je niet dat een studie (eventueel in deeltijd) je misschien juist zou kunnen helpen. Toen ik een ’tussenjaar’ had, ging ik nog wel werken, maar zat ik verder ook heel de tijd thuis en een keer per week bij de psycholoog. Ik heb me nog nooit zo down gevoeld. Juist het feit dat ik nu een studie heb om mezelf in vast te bijten, maakt dat het stukken beter gaat. Maar ik weet uiteraard niet of dat voor jou ook geldt. Ik begrijp overigens wel heel goed dat dit geen vakantie hebben is. Dat gevoel had ik ook niet in mijn tussenjaar. Liefs!

  1. Ik denk zeker dat als het zou kunnen, het enórm zou kunnen helpen. Probleempje is dat ‘mensen’ alles onmogelijk maken (alles waar mensen bij zijn is voor mij een enorme enge nachtmerrie, en het lukt maar niet om het gewoon aan te gaan en me er overheen te zetten). Nergens zijn geen mensen. Thuisstudies hebben ook praktijkdagen.. Helaas.
   Maar wel super lief dat je met me meedenkt :-)
   Liefs

   1. En een cursus? Ik deed een cursus Duits toen ik hele tijd thuis zat, dan ben je toch bezig, blijf je je hersenen trainen en je hoeft alleen het examen ergens af te leggen en dat kan volgens mij zelfs individueel als je dit aangeeft! Er zijn volgens mij best leuke cursussen (naast Duits, haha).

    Maar ik snap je blogje helemaal. Zelf heb ik twee jaar ‘vakantie’ gehad en dan kreeg ik als reactie: lui lekker leven. Nou, dat was het alles behalve!

 2. Ik snap wat je bedoelt! Vooral jaar dat mensen denken dat je ‘niks doet’ terwijl je keihard voor jezelf aan het werken bent. Om jezelf weer fijn te voelen en je(in mijn geval) weer klaar te maken voor een studie! Ik ben nu twee keer gestopt met mijn opleiding en zit nu ook al een tijdje thuis. Voor mij werkt het juist niet.. Het voelt inderdaad absoluut niet als vakantie en het is bijna nog vermoeiender dan school en werk.

  Ik hoop dat je ergens, wie weet, toch nog ergens een studie kunt doen of kan gaan werken. Al is het maar even, maar in die tijd kun je juist even vakantie nemen van je gedachten. Want die verdwijnen ineens als je iets kunt doen en een doel hebt :)

 3. Ik krijg het ook vaak te horen, heel vervelend ja. Vooral omdat het helemaal niet leuk is om altijd vrij te zijn. Altijd tijd hebben voor hobby’s gaat ook snel vervelen.

  1. Ja, precies waarom ik eigenlijk helemaal geen hobby’s meer over heb. Dingen zijn vaak niet zo leuk meer na het elke dag de hele dag te doen..
   Liefs

 4. Mooi stukje, Kim! Vakantie is leuk, maar na een paar weken begin ik me al te vervelen en weet ik niet wat ik met mezelf aan moet. Die quote die je noemt vind ik trouwens heel mooi!

 5. Kan me voorstellen dat dit vragen zijn die je veel krijgt! Maar het is natuurlijk heel logisch dat je niks ”kan”, al zou je willen. Mooi beschreven heb je het :)

 6. Kan me voorstellen dat zulke opmerkingen niet fijn zijn. Deze mensen staan niet in jou schoenen dus vind ik dat ze niet kunnen (en mogen) oordelen.

 7. Ik krijg deze opmerkingen ook vaak naar mijn hoofd geslingerd, ik doe dan wel een opleiding maar dat is nu nog maar twee ochtenden in de week, ook ga ik wel naar de fysio maar ook dat zien mensen dan niet. Zij zien alleen maar dat je heel veel thuis bent en gaan er maar vanuit dat dat super leuk en fijn is. Ja soms is het wel fijn maar zoals jij zegt, je zit niet vrijwillig thuis en dus zijn zulke opmerkingen vaak heel naar. Ik snap wel wat je bedoelt! -x-

 8. Ja, heel herkenbaar. Voor mij is ’t net zo. Het enige moment waarop ik wel dat gevoel van vakantie heb, is wanneer mijn vriend vrij is en ik me goed genoeg voel om iets te ondernemen.

 9. Jep dit is herkenbaar. Ook vragen als ‘hoe kan je nou moe zijn?’ omdat ik altijd kan uitslapen. Tsja, paniek en angst is nou eenmaal ontzettend vermoeiend. Ik denk dat ik meer vermoeid ben dan 1 paniekaanval dan wanneer ik een hele dag stage liep bijvoorbeeld. Goed onderwerp om over te schrijven :)

 10. Kan me voorstellen dat het heel vervelend is als mensen dit zeggen! En paniek en angst is inderdaad heel erg vermoeiend. Dat ervaar ik ook. Lichamelijk moe zijn is zoveel fijner dan geestelijk moe! Pas deed ik voor de eerste keer weer mee met gym en besefte me daarna dat ik zo anders moe was. Ik vind dat je het heel goed hebt beschreven! En die quote is heel mooi! Liefs, Klaske

 11. Heel herkenbaar! Toen ik (net weer, na lang lang thuiszitten) naar school ging, schreef ik op Facebook: Studeren is weekend. Niemand die het begreep. ;) Hetzelfde geldt voor vakantie. Mijn ouders werkten ook niet mee, mijn moeder zei altijd: Je kunt niet doen alsof je vakantie hebt wanneer je gewoon thuis bent, dan moet je ook je taken doen. Als je vakantie wil, ga je maar op vakantie. Kon ik dat maar…

 12. Ik zeg “Praise the lord” dit is zo ontzettend waar! Het is ook helemaal niet leuk om “vakantie” te hebben terwijl al je vrienden gewoon naar school gaan of werken. In mijn vakantie wil ik leuke dingen met mensen doen, maar weinig mensen hebben daar tijd voor.

  Ik ga hem delen voor je! :)

 13. Ik ken het ook uit ervaring, dus zou zoiets nóóit tegen iemand zeggen. Dat doet zoveel pijn :(

 14. Mensen die klakkeloos zoiets roepen snappen het niet goed of willen het niet snappen. Jij bent helaas niet in staat (en hopelijk komt de dag snel dat je het wel aankunt) om te werken of te studeren.

  Ik hoop dat je iets vind waar je je helemaal in kunt vinden en waar je veel plezier in hebt, tot die tijd keep your head up!

 15. Herkenbaar en helemaal mee eens! Ik zit nu ook al zo’n twee en een half jaar thuis van school en van sommige mensen kreeg ik weleens deze opmerkingen. Goed dat je hier een post over hebt gemaakt!

 16. Herkenbaar.. En niet leuk :( Ik werk op moment gewoon, maar kan me jouw gevoel heel goed voorstellen. Mensen die zoiets zeggen hebben geen idee hoe dit voor jou is. Dat dit geen keuze is, en jij het ook liever anders zou zien. Probeer maar te denken dat het gewoon onbegrip is. Vaak zal het ook niet vervelend bedoeld zijn denk ik. Liefs !

 17. Ik ken het inderdaad. Heb gelukkig nooit full time thuis gezeten, maar herken vooral het stukje van het werken in je hoofd. Daar kun je zo moe van zijn! Laat mij maar een dag flink sporten, dan ben ik in ieder geval een keer fysiek moe.

 18. Dit is inderdaad echt heel stom! Ik liet (en laat) iedereen maar gewoon lekker kletsen. Dat mensen hun oordeel klaar hebben (over iets waarvan ze geen idee hebben hoe het daadwerkelijk zit) zegt iets over hen, niet over jou! Het is wel lastig om zo te denken natuurlijk, maar het is wel zo. Zij hebben een gebrek door zo snel te oordelen!

 19. Alles wat je niet doet omdat het een keuze is, is eigenlijk helemaal niet fijn. Je wordt er toe verplicht!
  Toevallig heb ik een paar maanden werkloos thuis gezeten (ik vond geen werk) en toen zeiden mensen ook dat ik vakantie had. Helemaal niet, want ik wilde helemaal niet thuis zitten.
  Ik heb nooit echt thuis gezeten tijdens mijn burn-out, ik studeerde en heb toen een paar maanden de boel de boel gelaten, maar tegelijk met het genezingsproces heb ik ook mijn bachelordiploma gehaald. Vraag me niet hoe, ik weet het zelf niet :P

 20. Heeel herkenbaar!
  Ik heb één jaar thuis gezeten. Het enige wat ik deed was naar therapie gaan en af en toe sporten – een bezoekje aan de supermarkt was al goed voor een hele dag paniekaanvallen.
  Ik heb dat jaar geleerd dat niets zo belangrijk is als tijd nemen om beter te worden; hoe nutteloos het ook lijkt voor anderen. Het kost zó veel energie om aan jezelf te werken, geniet lekker van alle tijd die je hiervoor hebt. Als je later weer een baan/studie hebt zul je waarschijnlijk heel tevreden terugkijken op je ‘lange vakantie’ :) Dat doe ik in ieder geval wel!

 21. Jij ‘moet’ thuiszitten, moeten thuiszitten is helemaal geen vakantie. Lang thuiszitten gaat sowieso snel tegensteken, ik zat twee weken thuis met mijn kapotte voet, de dokter wou mij nog twee weken thuishouden maar ben gaan werken, anders werd ik gek :-)

 22. Heel herkenbaar zo’n opmerkingen, ook al hebben we een andere situatie, feit is dat we thuis zitten en dat dat geen keuze is omdat we het zo leuk vinden. Je hebt het heel goed beschreven, dat ‘vrij zijn van school of werk’ geen vakantie is als je niet kan werken of naar school gaan. Je hoeft echt geen verantwoording af te leggen. Maar heel vervelend en pijnlijk als mensen zo’n opmerkingen maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: