Close
Skin: Acné

Skin: Acné

Bijna iedereen krijgt er wel mee te maken: acné, ook wel puistjes. (Kleine waarschuwing dus: dit artikel zal ook hierover gaan) Op veel beauty blogs vind je eindeloos veel artikelen over het voorkomen van acné. Als het er dan toch is, kun je ook nog een hele waslijst aan artikelen vinden over hoe je er weer van af komt. Of het helpt? Geen idee, ik hoop het voor degenen die er nu last van hebben.

Helaas ben ik zelf ook niet gespaard gebleven. Sterker nog, ik heb een hele tijd best wel ernstige acné gehad. Geen pretje! Het liefst verstopte ik me. Ergens onder verstoppen ging al niet, omdat mijn gezicht zoveel pijn deed dat alles wat ertegenaan kwam voor zoveel extra pijn zorgde dat ik dat er niet voor over had. Natuurlijk heb ook ik allerlei middeltjes geprobeerd. Ik heb crèmes van de huisarts gekregen en ben uit eindelijk doorgestuurd naar de dermatoloog.

Op dat moment was het zo erg, dat ik zittend moest slapen. De kans dat mijn gezicht tegen mijn kussen zou komen als ik lag (bijvoorbeeld wanneer ik van mijn rug op mijn zij zou draaien in mijn slaap) was te groot en zorgde voor een hoop tranen, want oh wat deed het zeer! Zittend slapen is niet echt ideaal en ik was veel wakker. In deze periode had ik ook allerlei belangrijke toetsen op school. Daarvoor kon ik niet echt leren, want ik sliep niet, dus zeg maar dag tegen concentratie. Om nog maar even niet te spreken over alle rotgedachten over mezelf die ik had.

School is bij mij gelukkig altijd heel erg meewerkend geweest. Mijn moeder heeft buiten mijn weten om gemaild naar het afdelingshoofd van de HAVO. Zij besloot dat ik uitstel krijg van de toetsen, omdat ze snapte dat ik nu niet kon leren. Ik vond het heel erg bijzonder dat ze die uitzondering maakte. In eerste instantie wilde ik geen ‘aanpassing’, omdat ik niet wilde dat er meer aandacht op mij gevestigd werd. Mijn gezicht trok toch al genoeg aandacht! Vandaar ook dat mijn moeder buiten mijn weten om heeft gemaild – ik schaamde me te veel, ik wilde niet dat er gemaild zou worden. Achteraf ben ik heel blij geweest dat ze heeft gemaild, want nu hoefde ik niet te leren wanneer mijn gezicht te veel pijn deed.

acne ernstig tijdensBij de dermatoloog waar ik kwam werd ik direct serieus genomen, gelukkig. Nu zag het er ook wel dermate vervelend uit dat je niet veel anders kon dan het serieus nemen, maar ik ben blij dat ik niet eerst weer met allerlei lichtje middeltjes naar huis ben gestuurd.

Sterker nog, ik ben direct op een zwaar middel gezet. Het was inmiddels via de huisarts ook wel gebleken dat de lichte middeltjes niet hielpen. Ik kreeg Roaccutane voorgeschreven. Naar mijn weten het heftigste medicijn dat er op de markt is. Om de maand bloedprikken, want dit is niet bepaald goed voor je lever. Maar hé, het hielp en eerlijk gezegd was dat alles wat me op dat moment kon schelen. De rugpijn die ik ervan kreeg had ik er voor over. De schilfers op mijn huid ook, het voelde niet fijn en zat er niet fijn uit, maar alles beter dan hoe het eerst was. De bloedneuzen die ik kreeg, ach, kon ik ook mee leven.

De Roaccutane hielp ontzettend goed. Mijn huid werd weer helemaal gaaf – op de littekens na, natuurlijk. Na een half jaar was ik van de medicijnen af en ging ik over op antibiotica, om het ‘bij te houden’, zeg maar. Een tijd lang zat de Roaccutane nog in mijn lichaam en werkte dit nog wat na.

Unknown

Na een aantal maanden kwam het echter terug. In mindere mate, dat zeker, maar het kwam weer terug. Mijn huid was niet meer gaaf. En ondanks het feit dat ik nu nog steeds de antibiotica slik (doxycycline 100 mg, trouwens, voor de geïnteresseerden) ziet mijn huid er nog steeds niet mooi uit.

Ik ben al eens terug gegaan naar de dermatoloog, maar zij kon weinig voor me doen. Ik moest de doxycycline afbouwen, was haar boodschap. Het is namelijk niet heel goed voor je om zo lang achter elkaar antibiotica te slikken als ik nu doe, haha… Maar wanneer ik stop of afbouw wordt mijn huid weer heel erg lelijk en dat wil ik niet. Mijn oude, fijne dermatoloog is inmiddels ‘verhuisd’ naar een ander ziekenhuis, dus bij hem kan ik niet meer terecht. De nieuwe heeft niet gezien ‘hoe ik er aan toe was’ en zal me niet snel een nieuwe roaccutane kuur geven. Daarbij vind ik dat ook best eng nu. Al die bijwerkingen? Al die berichten op internet dat het ‘vergif’ is… Dat geloof ik best, het maakt al het slechte stuk, maar daarmee ook al het goede. Maar een slechte huid is ook heel erg vervelend. Dat maakt me erg onzeker én doet heel erg veel pijn…

Unknown1

Ik realiseer me dat het op de foto’s hierboven niet lijkt alsof er nog veel aan de hand is. Klopt ook denk ik wel, zo lang ik de medicatie slik gaat het redelijk – en ik maak niet veel foto’s wanneer mijn huid slecht is.

Wat ik nu moet gaan doen? Geen idee. Ik wil misschien terug gaan naar de dermatoloog. Zeggen dat ik de doxycycline niet heb durven afbouwen, omdat ik bang was voor wat er zou gebeuren. Een ander lastig puntje bij mijn huid is ook dat alle crèmes die de dermatoloog geeft mijn huid heel droog maken, schilfers overal. Maar tegelijkertijd kan ik nergens mee smeren want alles maakt het te vet en zorgt daarmee juist weer voor acné.

Heb jij ervaring hiermee? Wat zou je mij aanraden?

Liefs

ps. Voor degenen die zich gekwetst voelen dat ik ze van foto’s heb geknipt… Dat heb ik gedaan zodat jullie niet in dit blog herkend zullen worden. Ik heb ’t met de beste bedoelingen gedaan. :-)

30 thoughts on “Skin: Acné

 1. Wow, wat naar dat je hier zoveel last van hebt! Echt rot! Ik kan me niet voorstellen hoe het is, omdat ik gezegend ben met een huid waar heel af en toe een enkel puistje op verschijnt. Maar het lijkt me heel lastig. Zeker ook met al die medicijnen enzo. Ik hoop dat je een goede oplossing vindt!<3 Liefs, Klaske

 2. Wat een verschil zeg! Ik kan me wel voorstellen dat er zoveel aandacht naartoe gaat. Je gezicht is ook niet iets wat je zomaar kan verbergen.

 3. Wauw, knap dat je dit durfde te schrijven! Ik heb er zelf ook veel last van gehad rond m’n 14e, maar gelukkig wordt dat steeds minder. Soms is er opeens een explosie, haha! Maar fijn dat voor jou het ergste nu weg is! Kan me niet voorstellen hoe het is als het zoveel pijn doet.

  1. Dankjewel! Ik vond het behoorlijk eng, haha.
   Die ‘explosies’, zo herkenbaar, haha. Fijn dat het nu minder is. :)
   Liefs

 4. Hey, wat rot voor je dat je er zo last van hebt. Mijn ex had dat ook en kreeg dezelfde medicijnen als jij. Hij moest ook steeds bloedprikken om te kijken of alles wel goed ging. Hij heeft het geslikt tot zijn 21e geloof ik. Nog steeds heeft hij een erg gevoelige huid (bijv met scheren). Maar de acne is minder tot weg!
  Ik weet niet hoe oud je bent eigenlijk, maar misschien dat het alsnog op latere leeftijd minder wordt als de hormonen weg zijn. Ook kan de pil helpen, als je die al niet slikt.

  Sterkte in ieder geval!
  Liefs

  1. Fijn dat het bij hem bijna weg is! :-)
   Ik ben nu 20, en de pil slik ik inderdaad wel maar helpt niet echt, helaas.
   Dankjewel!
   Liefs

 5. Ah, acné lijkt me zó vervelend! Omdat het gewoon echt pijn doet en ook niet bijzonder mooi is, maar wel frontaal op je gezicht zit. Volgens mij is dat echt voor heel veel mensen een reden om onzeker te worden. Zelf heb ik er gelukkig niet echt last van; ik heb wel een vrij ‘rode’ huid en elke maand een paar puistjes, maar dat is gewoon prima te doen. Ik hoop dat je een middeltje of andere manier vindt die werkt zodat je gewoon weer een echt gladde huid kan krijgen! Ben je ook al eens bij de schoonheidsspecialiste geweest? Mijn zus had ook een tijd heel veel puistjes (geen acné, maar gewoon wel veel) en bij haar helpt het heel erg om daar een keer in de zes weken heen te gaan.

  1. Ben ik wel geweest, maar ga ik nu niet meer heen. Zij wilde toen perse dat ik niet aan de roaccutane zou beginnen, terwijl dat wel echt een enorme hulp voor me is geweest. Dus ik ben wat huiverig. Maar misschien moet ik daar nog eens naar kijken! Bedankt!
   Liefs

 6. Wat rot dat je hier zo’n last van hebt. Ik heb ’t zelf nooit zo erg gehad. Wel flink veel puistjes en wat littekens ervan, maar nooit wat jij omschrijft en het is ook weer over gegaan. Geen advies dus helaas, behalve; ga inderdaad terug naar je dermatoloog, leg het probleem voor, leg uit dat je nog steeds niet hebt afgebouwd en neem je moeder mee.
  En trouwens; wat ben je mooi!

 7. Wat vervelend moet dat zijn :( Zeker als er tot op heden nog niets is wat echt helpt.. Hopelijk gaat dit nog wel gebeuren. Dit is ook niet fijn voor jou. Ik heb ook een slechte huid op moment (vind ik zelf) en heb ook niet echt een idee wat ik daaraan kan of wat de oorzaak is.. lastig.

 8. Hé wat goed dat je hier een artikel over schrijft. Echt heel fijn. Ik heb zelf ook last gehad van ernstige acné, maar omdat ik een stuk ouder ben dan jou slik ik nog steeds de Diane 35 pil. Deze wordt tegenwoordig niet meer voorgeschreven, omdat er een aantal jonge vrouwen overleden zijn door bijwerkingen van deze pil. Welke idioot blijft deze pil dan doorslikken? Nou, ik. Ik ben even gestopt hoor toen al die berichten in het nieuws waren. De hel brak los. Niet alleen zat ik al heel snel weer onder de acné, maar ook mijn hidradenitis (ook wel acne inversa genoemd) vlamde hevig op. Ik ben dus vrij snel de Diane pil weer gaan slikken. En niet om mijn uiterlijk of zo, nee, zoveel pijn doet het. Ik weet dus hoe je je voelt. Ik kan mensen maar niet uitleggen dat ik die pil nog steeds slik. Dan zeg ik: Zo pijnlijk is het dus. Zo klote voel ik me dus. Dat ik bereid ben een pil te slikken waar mensen dood aan zijn gegaan. Sorry voor mijn lange verhaal, maar ik begrijp je. Ik zou willen dat er een vergelijkbare pil was maar dan zonder alle risico’s. Voor mij is het dé oplossing. Ik hoop dat er voor jou ook snel een goede oplossing komt. Sterkte meid.
  En nogmaals: Top dit artikel! Weg met de schaamte. We zijn wie we zijn en laten we onze kennis en ervaringen juist delen met elkaar, zodat we elkaar kunnen helpen en steunen. XXX

  1. :-) Bedankt!
   Ik snap heel goed waarom je die Diana 35 dan blijft slikken! Precies hetzelfde met de Roaccutane eigenlijk. Schijnt ook helemaal niet goed te zijn, maar de schrale lippen en rugpijn die ik ervan kreeg waren zoveel minder erg dan de pijnlijke acne!
   Super om te lezen dat het nu ‘onder controle’ is bij jou. :)
   Liefs

 9. Ah vervelend joh! Ik heb wel acné gehad, maar niet heel erg. Gewoon jeugdpuistjes, ging vanzelf weer weg. Ik geloof dat het beter werd toen ik aan de pil ging (vanwege erge menstruatieklachten). Op het moment is mijn huid best wel onrustig, alles aan mij is onrustig, dus dan krijg je dat. Ik word er niet onzeker van, het boeit me totaal niet eigenlijk. Kan me voorstellen dat het anders is als de acné ernstig is (of is geweest). Sterkte ermee!

  1. Stress en onrust doen inderdaad meestal weinig goeds voor je huid. Hopelijk ben jij (als geheel hihi) binnenkort weer wat rustiger.
   Liefs

 10. Jeetje wat heftig dat dat zoveel pijn doet! Dat wist ik helemaal niet. Ik vind het er nu ook prima uitzien, maar snap heel goed dat je niet wilt afbouwen omdat het dan erger wordt :( Ik heb weleens het een en ander gelezen over een combinatie van vitamines maar ik weet zo even niet meer welke, plus vraag ik me af of dat voldoende zal helpen als je er veel last van hebt. Hopelijk komt er snel een goede oplossing!

 11. Had ik maar een tip voor je… Lijkt me echt heel naar acné. Zelf heb ik er nooit last van gehad. Wel is mijn huid sinds mijn 20e ongeveer heel erg onzuiver. Geen idee waar dat ineens vandaan is gekomen, daarvoor had ik nooit problemen. Ik vind je huid er nu trouwens mooi uit zien voor zover ik dat via een foto kan beoordelen.

 12. Ik heb het niet zo extreem, maar ik heb op mijn 26ste nog wel steeds last van puistjes. Ik gebruik nu clindamycine. Een vloeistof dat je op je gezicht smeert. Hoeft ook alleen op de plekken waar puistjes zitten. Geen idee of dat helpt bij jou, maar ik mocht het van mijn huisarts wel redelijk onbeperkt gebruiken. Ik had eerst een ander merk waar mijn huid wel iets droog van werd, maar het merk dat ik nu heb heeft die bijwerking niet gelukkig.

  1. Bedankt voor de tip! Ik heb thuis ook een crème van de dermatoloog dus misschien is dat ‘m wel! Ben heel huiverig met nieuwe dingen want ‘wat als’ het erger wordt, haha.
   Liefs!

 13. Wat vervelend dat je hier zoveel last van hebt! Ik heb wel eens gehad dat ik naar de schoonheidsspecialiste ging en die had iets verkeerds gedaan. Daardoor had ik een hele lange tijd last van rode vlekjes, ik kreeg daar toen een crème tegen en die hielp gelukkig. Maar ik vond het zo vervelend, want het was niet eens mijn eigen fout! Voor jou lijkt het me ook best irritant, misschien toch maar eens kijken voor een crème en dan ook nog een crème die ervoor zorgt dat je huid niet te vettig wordt.. Er is vast een juiste crème voor jou je moet alleen even heel goed opzoek gaan. Komt wel goed hoor meis!

 14. Ik heb zelf ook last gehad van acné maar niet zo erg… Wat naar dat dan ook enkel die gevaarlijke medicatie iets helpt. Straf van je dat je er over schrijft, want dit soort ongemakken (en dat is waarschijnlijk nog licht omschreven) komt vrij weinig onder de aandacht.

 15. De retinol creme van paulas choice is ook erg goed. het kost wel 60 euro maar heeft mij van de antibiotica geholpen voor mijn acne , wel minder ernstige vorm maar toch kwam het terug zodra ik van de antibiotica afging. En het helpt ook nog eens voor het vernieuwen van de huid vanwege alle littekens en porien. Kan je het van harte aanraden

 16. Wat vervelend! Ik heb ook al meer dan 10 jaar acne en baal er echt van. Heb alle mogelijke crèmes en remedies geprobeerd. Heb zelfs mijn voeding aangepast, maar niets hielp. Heb een afspraak gemaakt bij mijn dermatoloog en die heeft me medicatie voorgeschreven. Na de kuur kwam de acne wel terug dus nu neem ik om de paar dagen een pilletje om het onder controle te houden en gelukkig blijven mijn puistjes nu wel weg. Misschien iets voor jou?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: