Close
Alweer 10 jaar vegetariër

Alweer 10 jaar vegetariër

Als je een beetje tussen de regels door hebt gelezen kan het je zijn opgevallen dat ik geen vlees eet. Inmiddels eet ik al ongeveer 10 jaar geen vlees. De helft van mijn leven dus! Vandaag leg ik wat uit over waarom ik vegetariër ben geworden en nog meer van dat soort interessante dingen. ;)

Het idee
Ik weet nog goed dat de moeder van mijn beste vriendinnetje op de basisschool geen vlees at. Dat vond ik super interessant. Ik kwam daar regelmatig over de vloer en at ook af en toe mee. In mijn familie at niemand vegetarisch, dus het was voor mij compleet nieuw dat dit kon. Er ging een wereld voor mij open. Er waren, naast de moeder van het vriendinnetje, meer mensen die geen vlees aten? Op de een of andere manier had ik mij dat voorheen nooit zo beseft. Beetje gek en naïef misschien, maar het was echt zo.

“Wat is dan de reden dat je vegetarisch bent gaan eten?”
Natuurlijk wilde ik niet vegetariër worden omdat ik dit zag bij iemand anders en dat cool vond. Dat zou een gekke reden zijn geweest om geen vlees meer te eten. Mijn reden om geen vlees meer te eten is eigenlijk vrij simpel. Ik heb altijd al veel van dieren gehouden en ik vond het altijd best zielig dat we ze opaten. Natuurlijk zitten er goede voedingsstoffen in en zo, maar die kun je ook heel prima op een andere manier verkrijgen. Ik vond en vind het niet nodig om een dier te doden simpelweg omdat ik het lekker vond. Hiervoor heb ik geen verhaal als ‘ik zag een documentaire over slachterijen’ of iets dergelijks. Helemaal niet, ik heb al dat soort dingen nooit gezien. Ik ben erg best wel gevoelig voor en kan niet goed tegen bloed. Ik vind de reclamespotjes van bijvoorbeeld Wakker Dier al wel zielig genoeg.

Misschien sluit ik mijn ogen een beetje voor al het andere leed dat dieren nog wordt aangedaan, maar eerlijk gezegd maakt dat me weinig uit, haha. Ik ben trouwens géén veganist en ‘mag’ dus wel gewoon melk, ei en eventueel leer dragen als ik dat zou willen.

Zelf heb ik niet zo heel veel met de naampjes die aan alle vormen van geen vlees/vis/dierlijke producten eten verbonden zijn. Ik vind alle regels die men verbindt aan deze namen nogal overdreven. Je zult mij niet horen klagen wanneer iemand die geen vlees eet een keer vis eet, of wanneer een veganist een keer melk drinkt. Als jij je goed voelt bij een bepaald naampje is dat oké. Of je nu altijd 100% voldoet aan dit labeltje boeit mij weinig. :-)

“Wat eet je dan?”
Toen ik net vegetarisch ging eten was er nog niet veel vegetarisch ‘vlees’ op de markt. Er waren toen een aantal producten, maar deze waren vrij eentonig. Ik heb hier zelf nooit last van gehad, want ik was niet echt anders meer gewend. Ik stond achter mijn keuze om geen vlees meer te eten en dat was dat. Tegenwoordig is er een enorm aanbod, gelukkig. Ik vind zelf vooral bijvoorbeeld broccoli burgers heel erg lekker (deze zijn te koop bij de Jumbo) en de producten van de Vegetarische Slager zijn een enorme aanrader. Mijn opa (een echte vleeseter!) vindt speckjes van de Vegetarische Slager lekkerder dan ‘echte’ spekjes. :-) Net als de kroketten en de kipstuckjes trouwens.

Laatste kleine toevoeging: ik eet vegetarisch, maar bén niet vegetarisch. ;-) Ik ben een mens van vlees en bloed. Ik moet altijd lachen als mensen zeggen dat ik vegetarisch ben.

Eet jij vlees?

Liefs

30 thoughts on “Alweer 10 jaar vegetariër

 1. Ik eet geen vlees, maar wel af en toe vis. Mijn man eet wel volledig vegetarisch. Die lust het ook echt niet. Ik vind het heerlijk, maar wil het niet eten. Ik eet wel biologische eieren, eet ook kaas (als het even kan met vegetarisch stremsel, staat gewoon op de achterkant van de verpakking). Melk en yoghurt drink/eet ik niet, deze vervang ik door sojaproducten. Ik ben echter niet panisch. Ik eet of drink rustig iets waar melk in verwerkt zit. Ben ik een keer bij iemand thuis en die biedt mij melk aan, geen probleem. Ik hou zoveel mogelijk rekening met. Overigens vind ik het ook helemaal geen probleem als mensen vlees eten. We zijn van nature vleeseters, zoals zoveel dieren. Ik zou het alleen wel tof vinden als mensen biologisch vlees zouden gaan eten. Ik vind het echt schandalig hoe de dieren behandeld worden zodat wij een zo goedkoop mogelijk stuk vlees op ons bord kunnen krijgen. Echt, daar moet iets in veranderen. Vegetarische Slager heeft inderdaad lekkere producten. Ze zijn vrij prijzig, dus ik haal ze niet vaak, maar als ik het koop is het smullen!

  1. Ik vraag me wel altijd af hoeveel beter ‘biologische’ dieren het nu hebben. Daar ben ik zelf altijd een beetje sceptisch over. Maar in een ideale situatie zouden de kippen bijv. met zijn twintigen op het hele land van de boer mogen rondlopen :P
   VegaSlager is inderdaad behoorlijk prijzig, maar zoals je zegt ook: heel erg lekker! Jum.

  1. Ben nu wel heel nieuwsgierig waarom je van vegetarisch eten weer terug bent gegaan naar vlees eten? :-) Geen verwijt of iets, gewoon nieuwsgierig!

 2. Ik speel al een tijd met het idee om vegetariër te worden, maar nog nooit heb ik de stap durven zetten. Ook denk ik niet dat het zal passen in mijn thuisomgeving; mijn ouders eten graag vlees, ik en mijn zus echter niet. Best wel jammer, want we kunnen moeilijk op hetzelfde moment twee verschillende gerechten koken, of wel? Misschien wel, en het vlees er gewoon uithalen. Ik heb echt geen idee.

  1. Wanneer je met z’n tweeën vegetarisch wilt eten tegenover twee mensen die dat niet willen is het wel redelijk makkelijk op te lossen. Inmiddels eet mijn moeder ook het grootste deel van de tijd vegetarisch, maar vroeger aten mijn ouders allebei gewoon vlees en ik niet. Wanneer wij bijv. een pasta met saus (met daarin dus gehakt) aten, hadden we inderdaad een extra pan. Eén met gewoon gehakt en een met vega-gehakt. Ik eet nooit echt iets anders, maar gewoon de vegetarische versie. Je hebt dan natuurlijk wel een extra pan, maar je hoeft niet een heel extra gerecht te maken.

 3. Haha, toen ik de titel las, dacht ik gelijk: “Hoera! Iemand die niet zegt ‘ik ben vegetarisch’.” :p Zelfs vegetariërs maken namelijk wel eens de fout door dat te zeggen. Dat vind ik altijd wel grappig. ;)

  Ik vind het mooi om te lezen dat je er zo bewust mee bezig bent! Grappig ook dat jouw opa de vegetarische spekjes lekkerder vindt dan de echte spekjes! Zelf aten mijn vriend en ik, toen we nog samenwoonden, wel eens een vegetarisch recept. Niet omdat we vegetariërs zijn, maar omdat het hartstikke lekker is! :)

 4. Ik ben zelf nu zo’n acht jaar vegetariër, geloof ik. En inderdaad er zijn zoveel vleesvervangers! Zo vind ik shoarma echt zo lekker daarvan. Ik wist trouwens niet dat ze vegetarische kroketten hadden?? Mag ik vragen waar jij die haalt? Ik heb dat merk van de vegetarische slager nog nooit gezien. Ligt dat gewoon in de supermarkten?

 5. Ik zit de laatste tijd heel erg na te denken over het feit om te stoppen met vlees eten. Ik eet de laatste tijd al steeds minder vlees en de verhalen uit de bio industrie met hun plofkippen enzo, maakt dat het eten van vlees mij steeds meer tegen gaat staan. Alleen de stap daadwerkelijk zetten is moeilijk. Misschien moet ik het gewoon maar doen…

 6. Ik ben sinds 2007 vegetariër, zo nu en dan met buien eet ik wel vis, gewoonweg voor de makkelijk, vooral met afhaal eten is het nogal lastig om iets te vinden wat vegetarisch is als je niet je standaard falafel en veggie pizza wilt hebben.
  Ik was de eerste in mijn omgeving en waarom? Ik wil niet dat dieren gedood worden omdat ik zo nodig iets ‘lekkers’ wil eten. Er zijn andere opties, dus waarom zou ik dan egoïstisch zijn en dat niet doen? We aten thuis sowieso maar 2/3x vlees thuis, een keer vis en verder nasi met quorn, dat was zo’n beetje het enige wat er toen te krijgen was. Gelukkig zie ik daarin wel een stijgende lijn en merk je dat vegetariër zijn dus echt wel nut heeft al zeggen sommige mensen van niet.
  Mijn vriend wil er niks van weten, niet dat hij het erg vind dat ik vegetarisch eet en hij houdt ook echt wel van dieren, op zijn manier, maar hij is een lastige eter en houdt sowieso alleen van rundergehakt en soms een Duits biefstukje, verder vindt hij het meeste maar vies, haha. Ik sta iedere avond voor 2 personen te koken als we niet een standaard maaltijd eten, wat bijna nooit is, dat is wel jammer want het zou zo makkelijk zijn om af en toe gewoon vegetarische lasagne te maken waar we allebei van kunnen eten.
  Ik vind het ook altijd zo jammer als mensen zeggen het niet te kunnen, dat is onzin, als je iets wilt, kun je het, dan wil je het gewoon niet, ook prima, maar zeg dat dan gewoon. Mijn vriend zegt ook eerlijk dat hij hypocriet is op dat gebied omdat hij die filmpjes e.d. niet wilt zien en zich er voor afsluit dat het dode dieren zijn, maar wel vlees blijft eten. Ik vind het makkelijker om mee om te gaan als iemand daar gewoon eerlijk in is, je hoeft geen smoesjes te verzinnen, niet iedereen kan het erg vinden toch? Ook merk ik dat het lichamelijk beter gaat, veel meer rust in m’n buik, terwijl ik vroeger nogal eens rare ontlasting had, daar heb ik nu al 8 jaar geen last meer van en in het begin at ik buiten de deur bij familie nog wel vlees om ze er niet mee te belasten, en iedere keer weer had ik er last van, toeval? Ik denk het niet.

 7. Ik eet zelf (nog) wel vlees, maar wel enkel biologisch. Zodra ik op mezelf woon, ga ik wel veel minder vlees eten en wil ik af en toe gewoon een maandje helemaal geen vlees eten.
  De reden waarom ik er nog niet helemaal mee stop, is omdat ik echt een hele slechte eter ben, zeker wat betreft groente. Het is echt even uitzoeken voor mezelf hoe ik ’t dan wél lekker voor mezelf kan maken (want ja: ik vind vlees echt ontzettend lekker, zou het liever anders hebben..)
  Het is alleen zo jammer dat biologisch vaak zo duur is. Ik koop vaak ook dierlijke producten biologisch omdat er minder leed achter zit. Maar wat betreft kaas is dat echt onbetaalbaar, bijvoorbeeld. Biologische kip is ook niet te betalen, scharrelvlees dan weer wel.
  Gelukkig vind ik Valess ook heel lekker!

 8. Ik eet ook al zo’n beetje 8 jaar vegetarisch. En ik vervang het vlees niet met groenteburgers of iets in die trant, want dat is hier niet te koop. Ik weet daarom veel noten, eieren, bonen en linzen. En daar voel ik me heel goed bij :)

 9. Wat interessant om te lezen :-). Ik ben half vegetariër. We eten hier ongeveer 3-4 in de week vlees en wisselen dit af met vleesvervangers :-).

 10. Hahha ik zou volgens mij wel zeggen: “ben je vegetarisch”! Alleen daarom al een erg infomatief blogje!

 11. Wat goed van je! Ik kan m’n vlees nog niet missen, al zou ik graag vegetariër worden. Ooit word ik dan ook!

 12. Knap dat je het kan! En zo lang ook al, wauw! Ik vind vlees veel te lekker om te laten staan, maar we eten ook wel regelmatig een vleesvervanger. Vind ik ook wel lekker!

  1. Hoe langer je vegetarisch eet, hoe normaler het wordt, hihi. :-)
   Tegenwoordig bestaan er hele lekkere vegetarische dingen, gelukkig.

 13. Wow, wat tof om daar al zolang achter te staan. Ik heb zelf (jaja, geen ben) een tijdje vega gegeten, maar dat hield ik niet vol (ben al zo’n moeilijke eter .. ). Wel eet ik alleen maar bio en ook echt niet meer dan 60-80 gram of een dagje niet. Ik zou het mooi vinden als het dierenleed minder zou worden en meer mensen biologisch zouden gaan eten. Ook ivm onze eigen gezondheid (anti-biotica etc.)

  Ik ben bezig in het boek ‘The Fault in our Stars’, daar stond de volgende reden om geen vlees te eten:
  ‘I want to minimize the number of deaths I am responsible for’

  Moest er aan te denken. Vond t een hele goede reden eigenlijk.

 14. Ik eet al een aantal jaren steeds minder vlees, danwel bewust, danwel onbewust. Ik vind het niet meer zo ‘nodig’ en ‘lekker’ als vroeger, en kies liever voor geitenkaas of noten bijvoorbeeld. Daarnaast is het goed voor de industrie, het lichaam, en het milieu om minder vlees te eten, dus ik zeg: win-win.

 15. Af en toe kan ik prima zonder vlees, maar toch houd ik teveel van vlees om het volledig aan de kant te schuiven haha! Wel knap van je dat je al 10 jaar geen vlees eet!

 16. Mooi om te lezen! Ik eet wel vlees, om de hele simpele reden dat ik het te lekker vind… Ik ga er wel zo bewust mogelijk mee om, en eet ook wel eens vegetarisch, het is niet zo dat ik per se vlees ‘moet’. Ik speel wel eens met het idee om helemaal vegetariër te worden,.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: